Hoe bereiken we een duurzame toekomst

De bouwsector verandert doordat men meer bewust bezig is met het milieu

Wereldkaart in bladeren op gesigneerd houten oppervlak

Februari 2020  I  3 minuten  I  milieu, duurzaamheid

 

Duurzaamheid heeft vele gezichten: recycling, zorgvuldig gebruik van middelen, toekomstgerichte, groene technologieën.

Klimaatbescherming richt zich nu ook op het verzachten van schade die al is toegebracht. Dit is geen gemakkelijke taak met het oog op de vervuilde zeeën en de ernstig beschadigde "groene long" van de planeet.

Het feit dat duurzaamheid in onze samenleving een steeds prominentere plek krijgt, is al een stap in de goede richting. Het is allereerst belangrijk om bewustzijn te creëren met betrekking tot dit onderwerp, en de uitdagingen die erbij komen kijken – zowel als individu, maar ook als werkgever en milieubewust bedrijf in de bouwsector. Deze zijn namelijk verantwoordelijk voor 10% van de globale CO2-uitstoot

Duurzaamheid: geëist en gepromoot

Als het gaat om het implementeren van milieuvriendelijk, duurzaam gedrag zijn er veel mogelijkheden: Van het overgaan op papierloze alternatieven op kantoor tot recyclebare bekers, die de wegwerpbekers in de kantine of bouwkeet vervangen, tot het gebruik van duurzame apparaten en technologieën. Doordat de focus op duurzaamheid steeds sterker wordt, gaan bedrijven zich hier ook in steeds grotere mate mee bezighouden. Bedrijven met een goede eco-balans hebben immers de voorkeur voor veel bouwprojecten. Wanneer dit niet het geval is, is de kans groter dat het contract naar een partij gaat die wel bewust bezig is met zijn eco-balans. In het beste geval zorgt dit bewustzijn voor een kettingreactie: Om de eigen balans te verbeteren, hechten de bedrijven ook steeds meer waarde aan duurzame partners en leveranciers.

Duurzaamheid op het gebied van CO2-reductie

“Tegenwoordig is het voor medewerkers, klanten en partners steeds belangrijker om inzichtelijk te hebben wat wij doen om onze duurzaamheid te vergroten, zoals bijvoorbeeld CO2-reducerende maatregelen, wanneer zij besluiten om met ons samen te werken,” aldus Mirko Haase, Chief Compliance Officer en Head of Health, Safety and Environment bij Hilti. Hierdoor was het nodig om een bindende CO2-strategie te ontwikkelen en ambitieuze doelen te stellen.

Gebruikte papieren bekers Koffie-om-te-gaan koffie

Er wordt steeds meer gebruikt gemaakt van positieve beloningen voor duurzame werkmethoden: met Green Public Procurement heeft de EU richtlijnen opgezet voor groen ondernemen. Dit zou handvatten moeten bieden bij het implementeren van duurzaamheidsdoelen door grote bedrijven en de publieke sector als rolmodel te gebruiken. In Nederland geeft MVO Nederland, een non-profitorganisatie die samenwerkt met CSR Europe, certificaten uit aan organisaties als erkenning voor hun werk op gebied van duurzaamheid. Dit kan ertoe leiden dat deze bedrijven de voorkeur krijgen, wanneer het gaat om het toewijzen van een project of opdracht. In Duitsland wordt onderzoek naar duurzame bevoorradingsketens, materialen en bouwmethoden gesubsidieerd door “Future Construction Research Initiative”, van het ministerie van Milieu, Natuurbehoud, Bouw en Nucleaire veiligheid.

 

Duurzaamheidbeoordeling met BREEAM

BREEAM is ’s werelds toonaangevende methode voor duurzaamheidsevaluatie voor projecten, infrastructuren en gebouwen. Het erkent en weerspiegelt de waarde van efficiëntere activa over de gehele levenscyclus van de gebouwde omgeving, van nieuwbouw tot gebruik tot renovatie.

 

Fotovoltaïsche installatie in Kaufering

De hoekstenen van het verbeteren van onze eco-balans

Ook Hilti is zich bewust van haar verantwoordelijkheid voor het milieu en voor de klanten. De catalogus van maatregelen ter vermindering van de C02-uitstoot bij Hilti is veelomvattend. Hij reikt van afvalscheiding in de kantoren tot het gebruik van elektrische voertuigen – een effectieve stap in een bedrijf waarvan het grote wagenpark een groot deel van de uitstoot veroorzaakt. CleanTec-technologieën die de kernproducten milieuvriendelijker maken zijn net zo zeer deel van het plan als het opwekken van elektriciteit met fotovoltaïsche installaties voor eigen gebruik op onze locatie in Kaufering, Duitsland.

 

Duurzaam transport in de nieuwe Hilti koffer

nieuwe hilti zaken

Er zijn weinig krachtigere symbolen voor Hilti als de rode koffer. Het is daarom logisch om bij het omzetten van de CO2-strategie ook na te denken over dit merksymbool, dat zo belangrijk is voor de onderneming.

Dat hebben wij gedaan. Sinds eind 2019 worden alle nieuwe apparaten en materialen in een door de VN goedgekeurde gereedschapskoffer verkocht. Hierin kunnen (en dat is nieuw) ook zogenaamde gevaarlijke stoffen (dus accu´s van meer dan 100 Wh) zonder een extra gecertificeerde verpakking worden getransporteerd.

Tot nu toe moesten we bij elke reparatie- of vervangingsopdracht alle accu´s en gereedschappen in speciale, door de VN toegelaten dozen verzamelen en versturen. Dat betekende wederom dat wij bij retouren of reparatieopdrachten eerst een speciale doos naar de klant moesten sturen, zodat deze zijn apparaten op de juiste manier naar ons kon verzenden. Daarna moesten wij de klant zijn gerepareerde of nieuwe producten in een tweede toegelaten doos terugzenden. Niet direct duurzaam en al helemaal niet als je je bedenkt wat er bij deze procedure voor kilometers extra moesten worden gereden.

Met de nieuwe koffers besparen we alleen al in 16 ton aan karton voor de speciale dozen en vermijden we tot 62 ton aan CO2 voor het versturen van deze dozen. Als in uiterlijk 2024 alle producten in de nieuwe koffer worden geleverd, besparen we zelfs 73 ton aan karton en 156 ton aan CO2 voor onnodig gereden kilometers.

Het 5-stappen model van duurzaamheid

Preventie  I  Voorbereiding voor hergebruik  I  Recyclage  I  Benutting  I  Verwijdering

Het model van vervuilingspreventie in de EU doorloopt systematisch alle levensfasen van een product. Hilti werkt ook volgens dit principe: ten eerste, zo min mogelijk materiaal wordt gebruikt voor de productie, vervolgens worden delen van de afgedankte apparatuur voorbereid voor hergebruik voordat ze worden weggegooid. De rest wordt gerecycled, hergebruikt en de rest wordt op professionele wijze afgevoerd.

 

Medewerker die analyseert op de computer

Green Building-principes

Daarnaast testen en analyseren we de impact op het milieu van al onze producten – van het winnen van grondstoffen voor de productie, de verpakkingen en het gebruik op de bouwplaats. De inzichten die hieruit voortkomen helpen Hilti en haar klanten niet alleen om te weten wat hun CO2-voetafdruk is, maar ook om deze actief te verkleinen. De engineers van Hilti hebben bijvoorbeeld succesvol de hoeveelheid koolstofuitstoot weten te verminderen die vrijkomen bij het gebruik van brandwerende producten en chemische ankers.

 

 

Groene gebouwen en logistiek

Luchtfoto van de fabriek in Kaufering

Het hoofdkantoor van Hilti Duitsland in Kaufering

De volledige verwarmingsenergie wordt geleverd door een gemeentelijke biomassacentrale in de buurt. Op het dak van het bedrijfsrestaurant staan 60 zonnepanelen voor elektriciteit voor eigen gebruik.

Luchtfoto Hilti-fabriek in Thüringen in Oostenrijk

De Hilti-fabriek Thuringia in Oostenrijk

Ongeveer 80 % van de totale elektriciteit die wordt gebruikt in productie, logistiek en administratie komt van hernieuwbare energiebronnen zoals waterkracht, windenergie en biomassa-installaties.

Hilti logistiek centrum in Nendeln

Het Hilti-logistiekcentrum in Nendeln en Hilti-kantoren in Schaan (Liechtenstein)

Gekoeld en verwarmd met geothermische energie. Bovendien wordt 70 % van de restwarmte van de ventilatiesystemen teruggewonnen en opnieuw gebruikt. En hier wordt ook door middel van een klein fotovoltaïsch systeem in een deel van de elektriciteitsbehoefte voorzien.

Elektrische auto aan de automaat

Elektromobiliteit als model voor de toekomst

Tegen 2030 zullen de elektrische auto’s geleidelijk geïntroduceerd in het Hilti wagenpark. Een interessante pilot wordt momenteel gedraaid in Zweden en Nederland: de auto’s van het management zijn inmiddels vervangen door hybride en elektrische voertuigen. Hilti biedt nu ook op diverse locaties wereldwijd laadstations voor privévoertuigen van medewerkers.

Dit vindt u misschien ook interessant

 Ansicht des neuen Einkaufs- und Hotelzentrum Posejdon mit der Skyline von Setttin bei Sonnenaufgang

Aan de zekere kant van de brandveiligheid

September 2019  I  4 minuten  I  brandbeveiliging

Bij brandveiligheid gaat het erom dat de wettelijk vastgelegde regels worden opgevolgd - en ook dat dat kan worden bewezen. Daarbij helpt de brandveiligheids-documanager, zoals bij een groot project in Stettin in Polen.

Lees verder
Hilti Trainer met studenten in de trainingsruimte

Beter plannen

September 2019  I  3 minuten  I  opleidingen

Maak gebruik van de nieuwste kennis over de voorschriften en een uitgebreide gebruikerservaring tijdens onze cursussen.

Lees verder
PC-tablet met BIM-software

Virtuele werelden nagenoeg grijpbaar

September 2019  I  2 minuten  I  BIM, competentie

Hilti opent het BIM Experience Center in Rotterdam.

Lees verder
Onderzoekslaboratorium voor brandbeveiliging met persoon in beschermend pak

Brandveiligheid made in Germany

September 2019  I  3 minuten  I  brandbeveiliging, competentie

Zo werken ontwikkeling en productie bij Hilti samen. 

Lees verder
Samenstelling 5 dingen voor de veiligheid op het werk

5 keer Hilti voor meer veiligheid

September 2019  I  3 minuten  I  arbeidsveiligheid

Arbeidsveiligheid is van invloed op iedereen in de bouwsector. Met de volgende vijf producten, technologieën en software-oplossingen kunt u het dagelijkse werk veiliger maken.

Lees verder