De ankerverbeteraars van het chemielaboratorium

Van onderzoek tot productie: zo ontwikkelt Hilti chemische ankers

Laboratoriumassistenten aan het werk in het Hilti-onderzoekslaboratorium

September 2019  I  3 minuten  I  deuveltechnologie, competentie

 

Op de bouwplaats kun je verschillende obstakels tegenkomen: zware belastingen moeten worden gemonteerd, de vloer moet worden afgedicht, of je hebt te maken met ongelijke ondergronden. Voor dit soort specifieke situaties worden vaak chemische ankers gebruikt. Je boort een gat, vult deze met mortel, zet het anker, laat het uitharden en de klus is klaar. Het is verbazingwekkend hoeveel een beetje chemisch anker kan verdragen.

Wereldwijd worden chemische ankers duizenden keren per dag gebruikt. Maar bijna niemand staat stil bij de sterke prestaties van deze kleine helden op de bouwplaats en wat er allemaal voorafgaat aan de productie ervan. Productontwikkelaars van Hilti worden continu uitgedaagd door de voortdurend toenemende eisen. Zij kijken niet alleen naar nieuwe innovaties, maar ook naar verbeteringen van het huidige portfolio – en altijd met een duidelijk doel voor ogen: de veiligheid.

Onze klanten als inspiratiebron

Site manager en Hilti verkoopadviseur ter plaatse met plan en chemische deuvels
“Maar de belangrijkste stimulans voor ons werk zijn de vele dagelijkse contacten met klanten over de hele wereld die Hilti gebruiken”

Inspiratie voor nieuwe productinnovaties komt altijd uit verschillende richtingen. Aan de ene kant voert Hilti onderzoek uit en probeert op deze manier nieuwe inzichten te verwerven. Aan de andere kant kijkt men natuurlijk met naar de concurrenten op de markt. Alleen wanneer men beschikt over alle benodigde informatie om een bestaand product te verbeteren of om een nieuw product op de markt te brengen kan hier een juiste keuze in worden gemaakt. Volgens Dierker kan het vijf tot tien jaar duren om nieuwe, complexe technologieën te onderzoeken voordat het product klaar is voor de markt. Hilti krijgt hier ook input in de vorm van kennis via een netwerk van Europese universiteiten en leveranciers van grondstoffen.

Zitat: Sascha Dierker, Produktentwickler im Bereich Product Care, Hilti AG

Alles voor de veiligheid

Veldextractietest van chemische Hilti-pluggen die aan de zeelucht worden blootgesteld

Er zijn talloze tests die een chemisch anker moet ondergaan voordat deze perfect functioneert

Niet alleen de applicatie zelf wordt gecontroleerd, maar ook de voor- en na situatie. Hierbij wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van klimaatkamers, om te testen hoe het product presteert nadat het opgeslagen is geweest in verschillende temperaturen. Ook trektesten worden uitgevoerd om te controleren of het anker aan de belastingeisen voldoet.

De verschillende grondstoffen – afhankelijk van de mortel zijn dit er 10 tot 30 – zijn met speciale apparatuur zorgvuldig onderzocht. “De klant verwacht veiligheid en dat is wat wij hem bieden”, zegt productontwikkelaar Sascha Dierker. Zelfs de folieverpakking van Hilti-mortel is een wetenschap op zich. Deze mag enerzijds niet reageren met de vulling, maar moet de inhoud beschermen. Aan de andere kant moet het gemakkelijk te legen en te recyclen zijn.

Gebruikte laboratoriumweegschaal voor het meten van de ingrediënten

Continue controles – ook voor bestaande chemische ankers in het assortiment

Zelfs tijdens de productie worden de chemische producten herhaaldelijk onderworpen aan testen. Elke afzonderlijke tussenstap van elke batch wordt onderzocht in het laboratorium. De veiligheid van de toepassing voor Hilti-klanten is dus nog groter.

Zo nu en dan komt het ook tot een tekort aan grondstoffen. Als een belangrijk onderdeel van een mortelrecept is niet langer beschikbaar is, wordt er naar een vervanger gezocht. Het feit dat onderzoek en ontwikkeling samenwerken onder één dak heeft als voordeel dat Hilti snel kan reageren op dergelijke uitdagingen. De vervangende grondstof wordt ook getest totdat de gebruikelijke hoge productveiligheid opnieuw kan worden gegarandeerd.

Een Hilti ankerstang instellen met de HVU-foliepatroon

Ook in de toekomst innovatief en betrouwbaar

Hilti’s focus op het complete proces, van onderzoek en ontwikkeling tot productie, sales en klantenservice houdt in dat de klant altijd kan bouwen op de chemische ankers. Het is geen toeval dat we trots zijn op ontwikkelingen zoals de HVU-foliecartridge of de HIT-RE 500 V3-epoxymortel, die al meerdere malen door anderen zijn gekopieerd.

Innovatief is ook het Hilti 22-volt platform, met onder andere gereedschap zoals de HDE 500-A22, de mortelspuit op accu. Het voorkomt het afdruipen van mortel en biedt, dankzij de precieze doseringsinstellingen, veiligheid en zuinig gebruik van de chemische mortel. Maar dat was natuurlijk niet alles. Onze ontwikkelaars werken al aan de veilige bevestigingsoplossingen voor de wereld van morgen.

Leren bij Hilti

Laboratoriumassistenten in opleiding aan het werk in het Hilti-onderzoekslaboratorium

Nieuwe generatie specialisten

Hilti streeft er altijd naar om de nieuwe generatie specialisten aan te trekken, zodat de innovaties blijven doorgaan. In een drie-en-een-half jaar durende leertijd doorlopen potentiële chemici en chemisch laboratoriumtechnici alle afdelingen in de chemische sector. In deze basisopleiding verwerven ze een breed scala aan specialistische kennis.

Stagiair bij Hilti die deelneemt aan het onderzoeksprogramma voor de jeugd en daarvoor in het laboratorium werkt.

„Jugend forscht“

Ze werken zelfstandig aan hun project voor de wedstrijd “Jugend forscht”. Hun instructeurs geven hen een thema dat ook relevant is voor Hilti. Twee trainees behaalden in 2018 de derde plaats in de chemische industrie in de regionale competitie. Ze hebben onderzocht hoe de opslagstabiliteit van chemische ankers kan worden verbeterd. Bekroonde technologie die nu ten goede komt aan Hilti-klanten.

Twee jonge mensen kijken samen naar een krant

Uitwisselingsprogramma

Vooral het uitwisselingsprogramma is speciaal. Trainees gaan ook tijdens hun opleiding naar het buitenland en maken kennis met verschillende gebieden van chemie. In het verleden hebben ze bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar medicijnen tegen kanker in Spanje. Als gevolg hiervan profiteren ze niet alleen van de opgedane kennis, maar ook van verbeterde vaardigheden in vreemde talen.

Dit vindt u misschien ook interessant

Onderzoekslaboratorium voor brandbeveiliging met persoon in beschermend pak

Brandveiligheid made in Germany

September 2019  I  3 minuten  I  brandbeveiliging, competentie

Zo werken ontwikkeling en productie bij Hilti samen. 

Lees verder
Samenstelling 5 dingen voor brandbeveiliging

Top 5 van de brandveiligheid

September 2019  I  3 minuten  I  brandbeveiliging

De brandveiligheidsoplossingen van Hilti voor een installatie die aan de wet voldoet.

Lees verder
Modulaire residentiële component op een zwaar uitgevoerde kraan

Modulair bouwen

September 2019  I  5 minuten  I  houtbouw

Seriële prefabricage voor meer efficiëntie in de bouwbranche.

Lees verder
PC-tablet met BIM-software

Virtuele werelden nagenoeg grijpbaar

September 2019  I  2 minuten  I  BIM, competentie

Hilti opent het BIM Experience Center in Rotterdam.

Lees verder
Dübel Auswahl

Hier vindt u het juiste anker

 

Bent u op zoek naar het juiste anker voor een bepaalde toepassing? Ontdek welke bevestigingsoplossingen van Hilti geschikt zijn voor uw toepassing. 

Lees verder