PLANNING MAKEN? DIT WERKT HET BESTE DIGITAAL

In de logistiek, in de fabriek of op uw bouwplaats - digitale processen garanderen een betrouwbare resourceplanning.

Hilti-medewerker in het logistiek centrum met een arm scanner

September 2019  I  4 minuten  I  logistiek, digitalisering

 

Ook bij Hilti is de digitalisering in productie en logistiek een belangrijke stap naar een transparantere toekomst - maar wat betekent dat in het dagelijks leven voor ieder individu?

Of het nu om een boorapparaat, een deuvel of een beugel gaat, het belangrijkste is dat het artikel snel wordt geleverd. Als de beslissing tot aankoop eenmaal is genomen, moet een telefoontje met de klantenadviseur of een paar keer klikken op de website van Hilti genoeg zijn om de bestelde artikelen op het gewenste tijdstip te ontvangen. De logistiek die hier op de achtergrond speelt, is onzichtbaar voor de klant - en zo hoort het ook. Achter deze procedures zit hoogcomplexe machines, die niet meer zonder digitale opslag en automatisering kunnen: dagelijks komen er bij Hilti Logistiek Midden-Europa ongeveer 6000 bestellingen voor circa 20.000 artikelen uit negen landen binnen. 

Gedigitaliseerde processen zorgen voor vrijheid in logistiek en productie

De route van productie via de distributiecentra tot aan de gebruikslocatie van de artikelen is daarom volledig gedigitaliseerd: real-time berekeningen laten constant zien hoe veel bestellingen waar zijn ontvangen en hoe de artikelen hun plaats van bestemming zo snel mogelijk kunnen bereiken. In welk magazijn ligt het artikel klaar en ligt dit magazijn ook bij u in de buurt? Moeten er landsgrenzen worden overschreden? Hoe ver is de productieafdeling met het maken van voorraad en zijn er speciale wensen wat betreft de verpakking en de beschrijving? 

Maar wat betekent digitalisering voor de productie?

Ook de productie is een logisch beginpunt voor het digitaal vastleggen van de logistiekketen. "De digitalisering levert de dringend noodzakelijke transparantie in de productie. Hierdoor is het mogelijk een continue planning te maken. Die maakt het dan weer mogelijk dringende projecten van klanten ertussen te schuiven wanneer dat nodig is. Dat gebeurt bijvoorbeeld vaak bij brandveiligheidsprojecten," aldus Dagmar Reinerth, Group Manager Logistics bij Hilti. 

Hilti medewerker van Hilti Brandschutzprodukte Productie voor vier beeldschermen

Maar wat betekent digitalisering voor de productie? Het antwoord op deze vraag wordt duidelijk tijdens een rondleiding met Nikolas Rieble, Product Engineer Specialist bij Hilti, door de productiezone voor brandveiligheidsproducten. Elke productlijn beschikt hier over een beeldscherm. Daarop is in één oogopslag te zien wat de vulniveaus bij de lijn zijn, wat het foutpercentage is, en wanneer bepaalde functiegebieden van de lijn onderhoud nodig hebben, zodat de processen zo voorspoedig mogelijk blijven verlopen. 

"Dat maakt het leven van de medewerkers echt eenvoudiger. Zij kunnen zelf hun werkdag inplannen: wanneer moet ik materiaal bijvullen en wanneer reinig ik de trechter?" Rieble wijst naar een vultrechter en legt uit dat materiaalafzettingen al snel tot een "aderverstopping" voeren, waardoor de lijn kan uitvallen. "Ook belangrijk: wanneer kan ik rustig een pauze nemen, omdat de lijn mij op dit moment niet nodig heeft?" gaat hij verder. Dat is belangrijk: als een lijn tot stilstand komt omdat op het verkeerde moment het materiaal op is, dan wordt waardevolle tijd en dus geld verspild.

De verzamelde gegevens van alle lijnen van een werkstroom komen op een whiteboard samen. Hier worden de real-time gegevens van vulpeilen, betrouwbaarheid van machines, foutbronnen, benuttingsgraad, productie-aantallen en verworpen aantallen geanalyseerd. Dit helpt bij het herkennen van machineproblemen en een mogelijke uitval hiervan, en ook kunnen benodigde reparaties op een zinvol tijdstip worden ingepland. 

Hilti-medewerker in het logistiek centrum pakt een pakketje voor de computer in.

"Hierin ligt de grote kracht van de digitalisering," aldus Nikolas Rieble terwijl hij zijn blik op de grote monitor richt, waar alle medewerkers in de werkstromen de analyseresultaten kunnen bekijken. "Het helpt bestaande informatie zichtbaar te maken en ze zodanig voor de medewerkers in te zetten dat die er profijt van hebben." 

Digitalisering gericht op de medewerker

Vorkheftruckchauffeur bij Hilti Logistics Center kijkt naar de toekomst

Dat is belangrijk, want wanneer er "gedigitaliseerd" wordt, zijn medewerkers daar vaak niet alleen maar blij mee. "Dit thema moet vanaf het begin met de medewerkers worden gesproken en zij moeten het voordeel ervan in kunnen zien," aldus Rieble. De ervaringen van de medewerkers zijn daarbij net zo belangrijk als hun oordeel over de ingevoerde digitaliseringsmaatregelen. "Wanneer deze hun leven niet makkelijker maken, dan hebben ze ook geen nut," legt Rieble uit. De belangrijkste factor voor een succesvolle digitalisering is het openbreken van informatiesilo´s. Want deze zorgen snel voor verschillende interpretaties van de feiten. "Eén enige bron van informatie die voor alle medewerkers toegankelijk is en die correct en in real-time alle benodigde gegevens uitspuugt," is volgens Rieble de belangrijkste stap voor een transparantere, beter planbare en dus flexibelere toekomst.

De wereld in: Digitalisering in de logistiek

Ook in de logistiek wordt al snel duidelijk dat de verbeterde planning de digitalisering zo waardevol maakt. Want pas met behulp van de gegevens die in real-time over het materiaalbeheer, de magazijnen en de distributiecentra worden verzameld, worden de voorspellingen over toekomstige bestellingen en opdrachtvolumes echt bruikbaar. Ze kunnen in een planningsprognose worden omgezet: ´s maandags komen de bestellingen van klanten bijvoorbeeld later binnen dan de andere dagen. Ook informatie zoals wanneer welke materialen en artikelen het populairst zijn, wanneer in welke markten of streken vrije dagen zijn en wanneer waar vakanties van invloed zijn op het opdrachtenvolume, wordt bij de planning betrokken.

Een vorkheftruck van het Hilti Logistics Center die een Hilti vrachtwagen laadt.

Deze transparantie betekent op zijn beurt dat ook intern uitzonderlijke omstandigheden met behulp van de digitale planning beter kunnen worden afgedekt: wanneer bijvoorbeeld de bauma, de grootste vakbeurs ter wereld voor de bouw, plaatsvindt, neemt in het zuiden van Duitsland het opdrachtenvolume toe. Daarvoor kan nu met de hulp van andere distributiecentra in Midden-Europa worden gecompenseerd. Als op specifieke locaties projecten worden uitgevoerd, dan is daar tijdelijk de capaciteit lager. Dankzij de digitale planning merkt de klant daar niets van, omdat andere locaties het opdrachtenvolume opvangen.

Het allerbelangrijkste is de digitalisering echter bij onvoorziene gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld tijdens een griepepidemie, waardoor een of meerdere delen van de toeleveringsketen gedeeltelijk worden lamgelegd. Want dankzij de transparantie die de digitalisering biedt, leiden dergelijke nare verrassingen niet tot nachtmerrie-achtige situaties, maar vormen ze een uitdaging die met behulp van nauwkeurige real-time gegevens en snel berekende uitwijkstrategieën met bravoure kunnen worden opgevangen.

Dit vindt u misschien ook interessant:

Samenstelling 5 dingen voor brandbeveiliging

Top 5 van de brandveiligheid

September 2019  I  3 minuten  I  brandbeveiliging

De brandveiligheidsoplossingen van Hilti voor een installatie die aan de wet voldoet.

Lees verder
PC-tablet met BIM-software

Virtuele werelden nagenoeg grijpbaar

September 2019  I  2 minuten  I  BIM, competentie

Hilti opent het BIM Experience Center in Rotterdam.

Lees verder
Samenstelling 5 dingen voor de veiligheid op het werk

5 keer Hilti voor meer veiligheid

September 2019  I  3 minuten  I  arbeidsveiligheid

Arbeidsveiligheid is van invloed op iedereen in de bouwsector. Met de volgende vijf producten, technologieën en software-oplossingen kunt u het dagelijkse werk veiliger maken.

Lees verder
Gebruikte laboratoriumweegschaal voor het meten van de ingrediënten

De ankerverbeteraars van het chemielaboratorium

September 2019  I  3 minuten  I  deuveltechnologie, competentie

Van onderzoek tot productie: zo ontwikkelt Hilti chemische ankers.

Lees verder
Mannen buitenshuis bij Hilti Training

Meer competentie, meer veiligheid

September 2019  I  2 minuten  I  opleidingen

Gebruikerstrainingen verminderen veiligheidsrisico's.

Lees verder