Maar wat betekent digitalisering voor de productie? Het antwoord op deze vraag wordt duidelijk tijdens een rondleiding met Nikolas Rieble, Product Engineer Specialist bij Hilti, door de productiezone voor brandveiligheidsproducten. Elke productlijn beschikt hier over een beeldscherm. Daarop is in één oogopslag te zien wat de vulniveaus bij de lijn zijn, wat het foutpercentage is, en wanneer bepaalde functiegebieden van de lijn onderhoud nodig hebben, zodat de processen zo voorspoedig mogelijk blijven verlopen.
"Dat maakt het leven van de medewerkers echt eenvoudiger. Zij kunnen zelf hun werkdag inplannen: wanneer moet ik materiaal bijvullen en wanneer reinig ik de trechter?" Rieble wijst naar een vultrechter en legt uit dat materiaalafzettingen al snel tot een "aderverstopping" voeren, waardoor de lijn kan uitvallen. "Ook belangrijk: wanneer kan ik rustig een pauze nemen, omdat de lijn mij op dit moment niet nodig heeft?" gaat hij verder. Dat is belangrijk: als een lijn tot stilstand komt omdat op het verkeerde moment het materiaal op is, dan wordt waardevolle tijd en dus geld verspild.
De verzamelde gegevens van alle lijnen van een werkstroom komen op een whiteboard samen. Hier worden de real-time gegevens van vulpeilen, betrouwbaarheid van machines, foutbronnen, benuttingsgraad, productie-aantallen en verworpen aantallen geanalyseerd. Dit helpt bij het herkennen van machineproblemen en een mogelijke uitval hiervan, en ook kunnen benodigde reparaties op een zinvol tijdstip worden ingepland.