Met Hilti van ruwstaal tot de afgewerkte machine

Staal is één van de meest veelzijdige materialen ter wereld

Verschillende staalvormen in de stapel

November 2019  I  3 minuten  I  staal- en metaalbouw

 

Staal is flexibeler dan bijna elk ander materiaal. Sterk, buigbaar en zowel koud als warm vormbaar: de toepassingsmogelijkheden zijn zo goed als eindeloos. Bovendien laat het zich oneindig hergebruiken, zonder enig kwaliteitsverlies. Dat is maar goed ook, want dat is enige manier waarop aan de wereldwijde jaarlijkse behoefte van meer dan een miljard ton ruwstaal kan worden voldaan.

Het staal

Staal, metaalbewerking en de verscheidenheid aan toepassingsmogelijkheden fascineren de mens al millennia

Geen wonder: elke belangrijke ontwikkeling in de metaalindustrie, van de vroege ijzertijd tot de industrialisatie in de 20e eeuw, ging hand in hand met vooruitgang en sociale verandering. Dit is omdat staal, zowel als oorlogsinstrument en als gereedschap en bouwmateriaal, hele naties en hun industrieën steeds weer het beslissende voordeel heeft gegeven.

 

Hoe wordt uit ruw staal een machine gemaakt

Wanneer het ruwe staal uit de smeltoven komt, wordt het verder verwerkt met behulp van smeed-, wals- of laserprocedés. Zo ontstaan profielen, buizen, platen, draad en persstukken voor smeedstukken, die in de hoog- en laagbouw of de machinebouw worden gebruikt. De staalfabrieken passen daarbij de samenstelling en de afmetingen van de staalelementen direct aan op de behoeften van hun klanten.

Op dit punt moeten de profielen of smeedstukken natuurlijk ook duidelijk worden gemarkeerd: voor welke klanten zijn de staalproducten bestemd? En om welk onderdeel van een machine gaat het?

  • DX 462 bij het markeren van een gloeiende stalen balk

    Ruw staal markeren met Hilti-markeerapparaten

    Op dit punt komt Hilti voor het eerst in de staalproductie in actie: de Hilti-markeerapparaten werken net als de instelapparaten, die vooral in de gipswandenbouw worden gebruikt. Deze apparaten zijn uitgerust met een speciale stempelkop en markeren hete of koude staalelementen.

    Hilti-markeerapparaten

Op staal bevestigen tijdens de productie: met hilti efficiënt en eenvoudig

Traditioneel worden staalelementen in de productie verbonden, door deze te lassen of aan elkaar te schroeven. Deze technieken stellen de monteurs voor enorme uitdagingen, vooral wat de efficiëntie van de montage betreft. Want elk van deze toepassingen vereist veel tijd en is afhankelijk van externe invloeden.

Voor het doorschroeven moet de monteur toegang hebben tot beide zijden van het te monteren stalen element. Bovendien wordt het oppervlak door de montage beschadigd, wat een nabewerking met gecoat staal noodzakelijk maakt. Het draagvermogen van de constructie heeft ook te lijden bij doorboringen.

De meest gebruikelijke methode voor staalbevestiging voor machines zoals kranen, die worden blootgesteld aan hoge belastingen, is lassen. Maar zo veilig als deze verbindingsmethode ook is, dit is ook een dure methode. Alleen getrainde lassers mogen de bevestiging uitvoeren, want er bestaat altijd brandgevaar. Het lasproces is vervelend en de lasnaden vereisen een uitgebreide meerfasige kwaliteitscontrole, van controle via magneettests tot ultrasone onderzoeken.

 

Geen nabewerking, geen langdurige kwaliteitscontrole en gemakkelijke toegang tot het werkgebied

oor deze arbeidsintensieve taken is tegenwoordig in de productie geen tijd. Daarom hebben we onze nieuwe Hilti-bevestigingstechniek voor staal op staal zo ontworpen, dat installateurs ook zonder veel voorkennis snel en eenvoudig kunnen monteren.

 

Staalbevestigingen met geschoten montagetechnologie

In de geschoten montage op staal wordt hetzelfde zetmechanisme gebruikt, dat ook in de bouw en gipsconstructie wordt gebruikt. Bovendien zorgt de hoge temperatuur die ontstaat bij het zetten van een nagel in een stalen ondergrond, voor versmelting van de nagel en de ondergrond. Dat gaat niet alleen snel en eenvoudig, maar verhoogt ook het draagvermogen.

Bouten verbonden met roosters en stalen liggers

Smeltlassen met nagels

Bij directe montage met nagels worden componenten vast en niet demonteerbaar met elkaar verbonden. Daarbij vervalt het voorboren, want het plaatsingsapparaat slaat de nagels gewoon met poeder-, gas- of accuaandrijving in de ondergrond. De tijdsbesteding is daardoor minimaal. En omdat de coatings op de ondergrond niet worden beschadigd, is een lastige nabewerking niet nodig.

Hilti Nagel
Boutinstelgereedschapsets bout op rood gelakte stalen balk

Smeltlassen met bouten

Bouten bevestigen componenten zo aan elkaar, dat ze ook weer van elkaar kunnen worden losgemaakt. Bij het plaatsen van stompe bouten wordt vooraf een blind gat van 3 mm diep geboord. In dit blinde gat kan door middel van geschoten montage een stompe bout worden geplaatst. Deze methode is vooral geschikt bij hoogwaardig staal en hoge of dynamische belastingen. Ook bij deze methode hoeft de ondergrond niet te worden nabewerkt en hebt u niet van twee kanten toegang tot het materiaal nodig.

Hilti montagebouten
Accuschroevendraaier boorgat in rode stalen balk

Staal op staal vastschroeven

Bij zachtere staalsoorten en aluminium kunt u de Hilti-schroeftechniek als bevestigingsoplossing gebruiken. Hierbij wordt een accuschroevendraaier gebruikt om een bout in het blinde gat te schroeven. Dat betekent dat de bevestiging indien nodig ook weer kan worden verwijderd. Deze methode is met name interessant bij werkzaamheden in explosiegevaarlijke omgevingen, waar geen vonkvorming mag ontstaan.

Hilti-rail wordt met bouten aan de blauwstalen ligger bevestigd

Voor iedere omgeving de juiste bevestiging

Afhankelijk van de plaats van gebruik worden stalen machines blootgesteld aan een grote verscheidenheid aan omgevingsinvloeden. Want ongeacht of ze in corrosieneutrale productiehallen of in stedelijke gebieden met een verhoogd gehalte zwaveldioxide worden gebruikt, of zelfs in gebieden met enorme klimatologische uitdagingen, zoals bij zoutwaterspoeling of de hoge luchtvochtigheid van de offshore-industrie: de verbinding moet houden.

Omdat machines die worden geproduceerd met behulp van bevestigingstechnologieën van Hilti kunnen worden gebruikt in alle weersomstandigheden en industriële omgevingen, bieden wij bevestigingsmiddelen in verschillende corrosieklassen: van eenvoudige, verzinkte nagels en rails tot en met roestvast stalen bevestigingen

De juiste bevestigingsoplossing voor droge binnentoepassingen Bevestigingen voor licht corrosieve omgevingen

Dit vindt u misschien ook interessant

ON!Track Actieve Tracking T380-tag en -vlootkoffer voor actieve tracering op het spoor

Het succesduo voor meer productiviteit

Oktober 2019  I  4 minuten  I  diensten, competentie, interview

Alleen al goed, samen nog beter: velen vertrouwen in het machinebeheer reeds op de combinatie van het bedrijfsmiddelenbeheer ON!Track en het machineparkbeheer. Welke problemen daarmee worden opgelost, berichten klanten in een interview.

Lees verder
Hilti-medewerker in het logistiek centrum met een arm scanner

Planning maken? Dit werkt het beste digitaal

September 2019  I  4 minuten  I  logistiek, digitalisering

In de logistiek, in de fabriek of op uw bouwplaats - digitale processen garanderen een betrouwbare resourceplanning.

Lees verder
Uitzicht op het nieuwe winkel- en hotelcentrum Posejdon met de skyline van Setttin bij zonsopgang.

Aan de zekere kant van de brandveiligheid

September 2019  I  4 minuten  I  brandbeveiliging

Bij brandveiligheid gaat het erom dat de wettelijk vastgelegde regels worden opgevolgd - en ook dat dat kan worden bewezen. Daarbij helpt de brandveiligheids-documanager, zoals bij een groot project in Stettin in Polen.

Lees verder