Weet hoe ongevallen voorkomen kunnen worden

Enkel medewerkers die op de hoogte zijn van de gevaren van het werken op de bouwplaats, kunnen deze vermijden

Werknemer tijdens de veiligheidstraining met haakse slijper en vonkvorming

September 2019  I  6 minuten  I  opleidingen

 

Hilti biedt daarom een product- en veiligheidstraining die u en uw medewerkers op de hoogte houdt van de nieuwste informatie over arbeidsveiligheid.

De lente brengt de drukte terug naar de bouwplaatsen. In veel succesvolle bouwbedrijven beginnen werknemers nu met vernieuwde of volledig nieuwe expertise in het hectische deel van het jaar. Ze gebruikten de winter voor specialistische trainingen en veiligheidstrainingen. Het is duidelijk waarom dit zo belangrijk is: ten eerste profiteren bouwbedrijven na de training van de diepgaande kennis en de verbeterde productiviteit van hun werknemers. Aan de andere kant is het ook belangrijk dat een bedrijf een aantrekkelijke werkgever is in tijden van een tekort aan geschoolde werknemers. En een bedrijf dat de winter gebruikt voor training en opleiding in plaats van werknemers vrije dagen of arbeidstijdverkorting te geven, is een aantrekkelijkere werkgever – niet in de laatste plaats omdat professionele training cruciaal is om de veiligheid van de site te verbeteren.

 

 

Gebroken schijf voor haakse slijpmachine

Risico’s op de bouwplaats voorkomen is eenvoudig – als men weet hoe

Veel van de gevaren van werken op de bouwplaats zijn overduidelijk. De verdraaide arm wanneer de boor vast blijft zitten; Snijwonden als de schijfrem de machine niet snel genoeg stopt – dit zijn de acute gevaren waar de meeste werknemers van het bouwbedrijf van op de hoogte zijn. Volgens BG Bau zijn machine-ongelukken naast het vallen nog steeds de meest voorkomende reden voor ernstige arbeidsongevallen op de bouwplaats.

Toch kunnen goede product – en veiligheidstrainingen veel potentieel gevaar uitsluiten – omdat een goede basisveiligheidsopleiding naast innovatieve technologieën, beschermende uitrusting en administratieve maatregelen, ook minder voor de hand liggende onderwerpen behandelt zoals de juiste opslag van gereedschappen en herkennen van houdbaarheidsgegevens. Vooral de gevaarlijke schijfbreuk kan zo eenvoudig en veilig worden voorkomen.

Groep mannen in opleiding

Goede trainingen en geavanceerde technologie gaan hand in hand

 

Er is een ​​dringende behoefte om werknemers te beschermen tegen minder voor de hand liggende, sluipende gevaren.

Hilti biedt daarom de nodige knowhow om risico's te minimaliseren, evenals geavanceerde technologie die bijvoorbeeld trillingsarm of stofvrij werken mogelijk maakt. Want om productief te zijn, moet men veilig kunnen werken. Daarom is arbeidsveiligheid een sleutelelement in de ontwikkeling van onze nieuwe machines. Veel innovatieve technologieën op het gebied van arbeidsbescherming en beveiliging op het werk getuigen hiervan, maar de beste, veiligste machines zijn nutteloos op een bouwplaats als de bedieningsinstructies of andere dagelijkse veiligheidsmaatregelen onbekend zijn.

Voor de bouwbedrijven is het daarom voordelig om een ​​bedrijfsveiligheidstraining bij het bedrijf te boeken, waarvan ze ook de machines gebruiken: de training zal dus specifiek verwijzen naar toepassingen en toepassingsgereedschap dat de werknemers elke dag in hun professionele leven tegenkomen.

Dit is ook de mening van Alex Zarkovic, contactpersoon voor arbeidsveiligheid bij A. Baltensperger AG in Zwitserland: „Aangezien we de producten van Hilti gebruiken, is het ook belangrijk dat we onze trainingen van Hilti volgen.“

Stofafzuiging – veilig en  professioneel

Niet alleen onze trainingen, maar ook onze producten worden altijd met de veiligheid van de werknemer in gedachten ontwikkeld en verder verbeterd. In mei hebben wij voor u twee nieuwe interessante producten voor het stofvrij werken.

 • Stofafzuiging TE DRS-D

  Stofafzuiging zonder hindernissen

  Het nieuwe Hilti TE DRS-D stofafzuigsysteem voor combihamers maakt vrijwel stofvrij werken mogelijk – bij elke boorgat diepte. Wij hebben gezocht naar een voorbeeld in de natuur: de TE DRS-D zuigt als een gekko tegen de muur. Het gat wordt geboord door een opening in de TE DRS-D. Dit heeft een doorslaggevend voordeel ten opzichte van afzuigsystemen die aan de boor zijn bevestigd: de diepte van het boorgat doet er niet toe. Want waar afzuigapparaten door hun bevestigingen op de muur werden tegengehouden, vormt de TE DRS-D geen obstakel voor de machine en de boor.

  Product
   Accu stofzuiger VC 5-A22

  Compacte begeleider op de bouwmaat

  De nieuwe, puur op accu’s werkende Hilti stofzuiger VC 5-A22 absorbeert maximaal 3 liter stof en is compact, lichtgewicht en extreem absorberend. Dat betekent minimalisering van het stof en flexibiliteit op de bouwplaats. Zijn vorm is aangepast om met de schouderriem te dragen, en kan dus zonder problemen op de rug worden gedragen.

Services

ON!Track

De alomvattende oplossing voor het eenvoudige en van de fabrikant onafhankelijk beheer van uw bedrijfsmiddelen.

Tool Service

Laat u zich overtuigen door onze alomvattende apparaatservice.

Fleet Management

De modernste apparaten gebruiken en tegelijk kosten reduceren. Profiteer van een op uw eisen afgestemde apparatenverzameling met altijd bedrijfsgerede en innovatieve apparaten.

TRAININGEN MOETEN PRAKTIJKGERICHT ZIJN

Werknemers op de bouwplaats in Zwitserland in gesprek met elkaar

Stefan Gaub is technisch adviseur en trainingsleider bij Hilti Schweiz AG. De vraag naar veiligheids- en competentietrainingen is groot – alleen al in de laatste 2 jaar heeft hij meer dan 100 trainingen bij klanten uit alle bouwsectoren uitgevoerd.

 

Meneer Gaub, hoe bereidt u zich voor op een training bij de klant?

„Wanneer wij te horen krijgen over een geboekte klantentraining van de verkoop, nemen wij onmiddellijk contact op met het bedrijf – wij vragen welke  prioriteiten het bedrijf wil stellen, welke toepassingsgebieden relevant zijn voor de werknemers. Op deze manier kunnen wij in elke training inspelen op de behoeften van de klant. Vaak wordt een training gevraagd van een situatie nadat er een incident op de bouwplaats was.“

Wat zijn de meest voorkomende redenen voor dergelijke incidenten?

„Meestal gaat het om het niet dragen van beschermende kleding. Mensen zijn over het algemeen geneigd om dingen even snel te doen.  Een voorbeeld: het is vrijdagmiddag en het enige dat ik nog hoef te doen is snel de buisklem omdraaien - ik ga nu geen steigers opbouwen, dat duurt te lang, dus ik neem gewoon een ladder. Het werkt meestal goed - maar als dat niet het geval is, zijn de gevolgen ernstiger dan bijvoorbeeld op kantoor.“


Gebruikt u in uw trainingen veel voorbeelden uit het echte leven?

„Ja, natuurlijk. Het is ook waar dat bijna iedereen die op de bouwplaats werkt ooit eens een blessure heeft gehad - ik ook. Ik heb vele jaren praktijkervaring. En gemiddeld hebben 4 van de 8 deelnemers al ongevallen met machines  meegemaakt in elke trainingssessie, zoals het draaien van de pols of  uit de kom schieten van een arm door een boorhamer. Vaak zijn er oogverwondingen - ooit had ik een deelnemer die een spijker in zijn oog had geboord door zijn bril heen. Vliegende vonken zijn echter meestal het grootste probleem - vonken komen in de ogen, kleine metaalchips branden en residuen moeten door de oogarts worden verwijderd.“


Welke risico‘s worden snel onderschat?

„In ieder geval de langdurige schade. Rugklachten, gehoorverlies, longproblemen. Maar het echte aha-moment komt vaak op; het moment als het gaat om de verloopdatum van snijschijven. Velen weten niet dat de messen gewoon breken met de tijd. Het is een chemisch product. En als ik dan zeg, toon mij uw snijschijven, dan is er altijd een persoon waarvan de snijschijven soms wel 10 jaar oud zijn. Als wij dan een video laten zien waarbij tijdens een operatie een dergelijke verlopen schijf explodeert en iemand in het gezicht vliegt, is de consternatie groot.“


U bereidt uzelf voor elke training afzonderlijk voor – hoe zorgt u voor de praktische relevantie?

„Wij kunnen de training aanbieden waar de klant het wil – in het magazijn, op de bouwplaats, op het bedrijfsterrein. Op de bouwplaats kunnen we dan direct toepassingen opnemen die in behandeling zijn. Maar wij brengen bijvoorbeeld ook een haakse slijper mee die volledig verpest is, praktisch volledig defect. Omdat de kabel wordt doorgesneden en vervolgens gerepareerd met tape, omdat er onderdelen ontbreken, alles is verkeerd aan deze machine. Maar dit is precies hoe de machines bij ons komen, deels in de reparatie. En dan duw ik de machine in de handen van de deelnemers en zeg: wat is hier nu mis mee? En wanneer kan de werkveiligheid worden bepaald? Opvallend is dat defecte machines voor veel deelnemers normaal zijn. En dat is ook een punt waarop we bijvoorbeeld machineparkbeheer behandelen: als de machine in het machine park zit, komt het niet in een dergelijke toestand. De machine kan namelijk altijd worden geruild of gerepareerd.“

Wat waarderen de deelnemers aan de trainingen het meest van onze Hilti trainingen?

„De eerste paar minuten van de training zijn verschrikkelijk belangrijk.  Wij werken in partnerschap met onze klanten, wij schrijven niet voor, maar wij zeggen: ik heb dat ook ervaren. Ik heb mezelf ook al eens gesneden, ik heb ook al eens wat in mijn oog gehad. Het is belangrijk dat de cursisten weten dat wij ook uit het veld komen. Als gevolg hiervan hebben we de mogelijkheid om een ​​volledig andere klantrelatie op te bouwen. Na de training is er vaak een kans om in contact te komen met de werknemers met beslisbevoegdheid. Dit contact kan worden gebruikt om verdere klantbehoeften te ontwikkelen. Deze informatie wordt op zijn beurt ondersteund door onze verkoopcollega’s om een nauwere samenwerking met de klant te creëren in de toekomst. Dat is echt heel leuk.“

 

Dit vindt u misschien ook interessant

Samenstelling 5 dingen voor de veiligheid op het werk

5 keer Hilti voor meer veiligheid

September 2019  I  3 minuten  I  arbeidsveiligheid

Arbeidsveiligheid is van invloed op iedereen in de bouwsector. Met de volgende vijf producten, technologieën en software-oplossingen kunt u het dagelijkse werk veiliger maken.

Lees verder
Samenstelling 5 dingen voor brandbeveiliging

Top 5 van de brandveiligheid

September 2019  I  3 minuten  I  brandbeveiliging

De brandveiligheidsoplossingen van Hilti voor een installatie die aan de wet voldoet.

Lees verder