5 belangrijke bouwtrends

Dit zijn nu de interessante technologieën

Drone over bouwplaats

Mei 2020  I  4 minuten  I  Bouwtechniek

 

In de afgelopen decennia heeft de technologische vooruitgang in bijna elke industrie de weg vrijgemaakt voor grote veranderingen.

Dit geldt vooral op het gebied van netwerken en software: Uber verdringt taxi's, Netflix en co. nemen steeds meer grote marktaandelen over in de normale televisie- en de bioscoopwereld. Zelfrijdende auto's zijn geen sciencefiction meer, wij komen ze al op veel plaatsen tegen. Het valt niet te verwachten dat deze snelle vooruitgang naar een meer verbonden wereld zal vertragen.

Toch is er één uitzondering: uitgerekend de bouwsector is de minst gedigitaliseerde economische sector in Europa, productiviteit en automatisering staan hier nog in de kinderschoenen. Maar ook onze industrie is voortdurend in ontwikkeling. En het wordt boeiend: deze technologische trends zullen de komende jaren hun intrede maken in de bouwsector.

1. Kan de dronetechnologie een revolutie teweegbrengen in de planning van bouwplaatsen?

 

Drones zijn al geruime tijd een hippe trend en het ziet er inderdaad naar uit dat deze eindelijk hun plaats in de bouw hebben gevonden. Dit is niet in de laatste plaats te wijten aan het aanhoudende tekort aan vakkundige arbeidskrachten. Drones kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt als er geen getraind personeel beschikbaar is. Maar met hun hulp kunnen ook volledig nieuwe, voorheen onmogelijke inzichten in een bouwproject worden verkregen.

Drone over bouwplaats

Zo werkt het:

Het onbemande vliegtuig, uitgerust met foto- en videocamera's, vliegt op meer dan 100 meter hoogte en kan de voortgang van een project vanuit vogelperspectief vastleggen. Op deze manier kunnen nieuwe, relevante gegevens worden verzameld: u kunt probleemloos afgelegen, moeilijk bereikbare locaties meten en documenteren, bijvoorbeeld voor veiligheidsinspecties. Deze snelle en betrouwbare methode van gegevensverzameling kan processen op locatie versnellen. In een industrie waar projectvertragingen een bijna dagelijkse realiteit zijn, kan dit voor het tijdig afronden van een project bepalend zijn.

En: Bovendien is de drone-technologie al geschikt voor massaproductie. De aankoopkosten voor drones dalen dan ook voortdurend. Dit zal het gebruik ervan de komende jaren waarschijnlijk nog aantrekkelijker maken.

 

2. Teamwerk bespaart tijd en geld

 

Digitalisering verandert de manier waarop bouwondernemingen werken. De bouwsector springt hier als het ware op een rijdende trein: technologieën die in andere domeinen al deel uitmaken van het dagelijkse leven worden geïntegreerd in bestaande producten en diensten om de veiligheid op het werk op de bouwplaats te verhogen en de bedrijfskosten te verlagen. Maar deze maken ook volledig nieuwe, innovatieve oplossingen mogelijk, die bouwbedrijven een concurrentieel voordeel geven: bijvoorbeeld met een realtime gegevensanalyse, die helpt om bouwprojecten efficiënter en eenvoudiger te plannen en uit te voeren.  

Voorop staat de samenwerking in de cloud – de mogelijkheid om computerbestanden te delen door middel van cloud-computing. Cloud-Collaboration-Tools helpen om projectteams en -stadia met elkaar te verbinden.

Cloud-Collaboration-Tools – zo werkt het:

Cloud Collaboration maakt een meer harmonieuze samenwerking mogelijk omdat alle projectdeelnemers dezelfde, betrouwbare gegevens gebruiken – het sleutelwoord hier is „A single source of truth“, wat betekent dat alle deelnemers van één enkele gegevensbron gebruik maken. Dit verbetert de communicatie en reduceert bronfouten.

 

3. Augmented-Reality – Dat is Realiteit Plus

 

Net zoals bovengenoemde drones is Augmented Reality (AR) op zich niets nieuws. Wat echter nieuw is, is waartoe het nu in staat is. Zo gebruiken steeds meer bedrijven Business Information Modeling (BIM) in combinatie met een AR-oplossing om 3D-blauwdrukken tot leven te brengen. Door het uploaden van een BIM-model naar AR-software en het gebruik van AR-brillen kunt u de blauwdruk „ervaren“ en door het nog niet bestaande gebouw lopen – en dat in de verschillende stadia van het bouwproject. Volgens sommige deskundigen is dit de sleutel tot echte, nauwkeurige plannings- en resultaatprognoses.

Zo werkt het:

AR projecteert een digitale informatielaag op het eigenlijke gezichtsveld van de gebruiker: het digitale model wordt bijvoorbeeld met behulp van AR-brillen semi-transparant op een echte bouwplaats geplaatst. Zo kunnen de installateurs alle installaties, bevestigingsmiddelen en dergelijke precies op de plaats zien waar deze moeten worden geïnstalleerd. Zij kunnen het totale ontwerp beoordelen en beslissen of er wijzigingen nodig zijn.

 

4. Het internet der dingen verandert de bouwsector

 

Een van de belangrijkste trends in de bouwsector is het internet der dingen (Internet of Things of IoT). Deze technologie levert een doorslaggevende bijdrage aan de arbeidsveiligheid, het tijdige onderhoud van machines en de locatie van de arbeidsmiddelen.

Hilti Connect met smartphone en apparaten

Hoe werkt het?

Het IoT is eigenlijk een netwerk van apparaten die verbinding maken met het internet en gegevens met elkaar uitwisselen. „Apparaten“ kan hier van alles zijn – wij hebben het dan niet alleen over computers, laptops en smartphones, maar over elk object dat gegevens kan verzamelen en overbrengen via het internet. Dit omvat huishoudelijke apparaten zoals wasmachines of haardrogers, maar ook auto's of bouw- en meetapparatuur.

De informatie die door sensoren wordt verzameld, verbetert niet alleen de efficiëntie en veiligheid in verschillende situaties, maar schept ook de voorwaarden voor het gebruik van werkelijk enorme hoeveelheden gegevens – machinaal leren en kunstmatige intelligentie. Dit ondersteunt vervolgens de planning van toekomstige projecten en stelt projectmanagers in staat om nauwkeurigere voorspellingen te doen over een bouwproject, van de financiële planning tot de benodigde middelen.

 

5. Zelfherstellend beton – hoe werkt dit?

 

Beton is alomtegenwoordig. Het is gewoonweg een fantastisch materiaal met veel verschillende toepassingsmogelijkheden. Beton verweert echter na verloop van tijd; het droogt uit, krijgt scheuren en verzwakt dus in de loop der jaren. Het idee van een „meer geavanceerd beton“ zou daarom een enorme stap zijn, die veel tijd en geld zou kunnen besparen.

Zo werkt het idee:

Zelfherstellend beton kan, zoals de naam al aangeeft, zichzelf herstellen. Daarom wordt momenteel geëxperimenteerd met verschillende elementen die aan het beton worden toegevoegd: Veelbelovend is de toevoeging van bacteriën, die een beschermende laag op het beton vormen wanneer lucht en water door een scheur naar binnen dringen. Andere concepten zijn de toevoeging van natriumsilicaat of bepaalde soorten schimmels.

De verwachting is dat wij tegen 2030 in de hele industrie 5 miljard ton van dit geavanceerde materiaal zullen gebruiken. Dus misschien komt er binnenkort wel zelfherstellend beton op wegen, gebouwen en woningen in uw omgeving.

 

Dit vindt u misschien ook interessant

Digitalisering in de bouw

Digitalisering – een gemeenschappelijk project

April 2020  I  6 minuten  I  Digitalisering, BIM, competentie

Hoe kan de digitalisering in de bouwsector slagen? De BIM-methode biedt zowel kleine als grote bedrijven de mogelijkheid om hun productiviteit te verhogen en beter samen te werken.

Lees verder
Wereldkaart in bladeren op gesigneerd houten oppervlak

Hoe kunnen wij zorgen voor een duurzame toekomst?

Februari 2020  I  3 minuten  I  milieu, duurzaamheid

Verantwoord ondernemen betekent verantwoordelijkheid nemen voor het milieu. Daarom maken recycling, groene technologieën en verminderde CO2-uitstoot deel uit van de duurzaamheidsstrategie van Hilti. Wat heeft onze nieuwe koffer ermee te maken? Lees het hier.

Lees verder
Winkelmedewerker en klant praten voor open koffers

Persoonlijk advies in plaats van kopen op het internet

Januari 2020  I  5 minuten  I  Hilti Stores

Waarom zou je naar de Hilti Store gaan als alles beschikbaar is op het internet? Het is heel eenvoudig: hier ligt de focus op persoonlijk advies en praktijkervaring. Lees hier hoe klanten en medewerkers hun Hilti Store ervaren.

Lees verder
Tablet met software BIM

Digitaal plannen gemakkelijk gemaakt

November 2019  I  2 minuten  I  meettechniek, BIM

Digitale meetmethoden in combinatie met de BIM-to-Field werkwijze helpen u om een exacte overdracht van het plan en de meetpunten naar de bouwplaats en terug naar het digitale project te garanderen, vooral bij complexe projecten waarbij meerdere vakgebieden betrokken zijn.

Lees verder
ON!Track Actieve Tracking T380-tag en -vlootkoffer voor actieve tracering op het spoor

Het succesduo voor meer productiviteit

Oktober 2019  I  4 minuten  I  diensten, competentie, interview

Alleen al goed, samen nog beter: velen vertrouwen in het machinebeheer reeds op de combinatie van het bedrijfsmiddelenbeheer ON!Track en het machineparkbeheer. Welke problemen daarmee worden opgelost, berichten klanten in een interview.

Lees verder