BIM moet praktisch zijn
Niettemin moeten BIM-ontwerp en bouwwerkzaamheden bij aanbestedingen goed gedefinieerd zijn. Alleen de uitspraak: “We willen BIM”, kan niet van toepassing zijn. “De eisen van de opdrachtgever moeten duidelijk worden gedefinieerd en vastgelegd in een specificatieblad”, zegt advocaat dr. Jörg L. Bodden. Er zijn gemeenschappelijke spelregels nodig die de terminologie definiëren, het gebruik van een gemeenschappelijk datamodel, compensatie, aansprakelijkheid en nog veel meer. Vooral in de vroege ontwerpfase vereist de BIM-methode een verhoogde werklast. Hier komt vanzelf weer balans in tijdens de bouwfase met duidelijke processen en structuren. De optimale BIM-configuratie vereist alle relevante informatie over een gebouw op basis van een complex gegevensmodel, waarin alle betrokkenen werken met de softwareoplossingen. Een gigantisch construct dat simulaties mogelijk maakt voor brandbeveiliging of bouwoptimalisatie, evenals de berekening van logistieke processen of resourceplanning.
Bovendien biedt de “Little BIM”-methode, die tot doel heeft met een gemeenschappelijke softwareoplossing op basis van “geïsoleerde oplossingen” te werken, een praktische aanpak en een goede introductie tot dit netwerk.
Bovendien is de algemene gedachte om gebouwen eerst te ontwerpen en vervolgens te bouwen. En hoe ziet dat er in de werkelijkheid uit? “Of BIM sneller is dan het conventioneel ontwerpen, staat ter discussie, maar we hebben de betere en vooral geconsolideerde ontwerpresultaten”, zegt Dipl.-Ing.
Matthias Braun, hoofd productie en ontwikkeling bij Obermeyer. “Het is belangrijk dat BIM niet bepaalt wat we in de toekomst moeten doen, maar wijzelf”, zegt Braun. “Je moet optimaliseren waar je potentieel ziet voor optimalisatie, maar je moet het niet ingewikkeld maken.” BIM moet dus bovenal praktisch haalbaar zijn. Dat wil zeggen dat er nieuwe methoden moeten worden geïntroduceerd, zodat deze ook marktgericht zijn.
Er is niet “één” BIM-proces. Het gaat over samen starten, leren en het veiligstellen van de eigen positie in de markt.
Uiteindelijk heeft iedereen die bij een project betrokken is, baat bij de digitale manier van denken en werken en methoden zoals BIM. Voorspelbare kosten, meer transparantie en efficiëntere processen. Een spannende taak die samen moet worden aangepakt.