DIGITALE TRANSFORMATIE

Patrick Woerle, Senior Trade Manager Structural Engineering, Hilti

Patrick Woerle

Digitalisering is alomtegenwoordig en een fel omstreden onderwerp in de bouwsector. De industrie is aan het veranderen. Procesveranderingen om de productiviteit te verhogen zijn in trek en daarom zijn nieuwe manieren van denken vereist. Tegen deze achtergrond ontstaan ​​spannende discussies die in het beste geval uitmonden in praktische oplossingen. Zoals de digitale ontwerpmethode BIM. Volgens dit model krijgen bouwprojecten een geheel nieuwe aanpak, waardoor projecten vooral transparanter en productiever worden. In een interview legt Hilti’s senior handelsmanager engineering uit Oliver Geibig de digitale evolutie vanuit het perspectief van het bedrijf Liechtenstein.

 

Mr. Woerle, waarom is BIM het optimale proces van de toekomst?

De manier waarop bouwprojecten momenteel worden uitgevoerd, is niet echt efficiënt. Dit varieert van ontwerp, uitvoering tot de werking van objecten in alle fasen. Digitalisering en vooral BIM beloven een ommekeer naar meer productiviteit. Dit resulteert in minder fouten in de ontwerpen en uiteindelijk uitvoeringsfouten, wat resulteert in een veel betere inschatting van tijd en kosten.

 

Is de digitale ontwerpmethode alleen geschikt voor grote projecten?

De toepassing van BIM-methoden is de moeite waard voor alle projecten. Het gaat om veel meer dan alleen de modellering van een project gebaseerd op een object. Uiteindelijk gaat het om een ​​integrale planning van alle transacties en een verbetering van de huidige processen. En dat leidt ook tot meer succes in kleine en middelgrote projecten.

 

Wat zijn de Hilti-oplossingen voor BIM?

Traditioneel ondersteunen we onze klanten met producten zoals machines en meettechnieken. Maar op het gebied BIM2Field hebben we meer en meer service-oplossingen en software geïntroduceerd om de efficiëntie in de markt te vergroten. Dit betekent dat Hilti producten, software en service-oplossingen heeft in elke fase van de waardeketen. We vertrouwen op een consistente workflow-integratie. Dit betekent dat we een sterke partner willen zijn op het pad van digitale transformatie voor onze klanten in alle projectfasen. Hiervoor ontwikkelen we complete oplossingen die volledige integratie bieden in de werkomgeving. Om dit volledig te begrijpen, hebben we een nauw persoonlijk contact met onze klanten via onze directe verkoop.

 

Hoe kunt u zich deze integratie in de praktijk voorstellen?

Voor ons betekent dit dat wij zijn geïntegreerd in een projectteam, niet alleen ten tijde van de uitvoering, maar veel eerder. Alleen op deze manier kunnen we toegevoegde waarde creëren. Zoals bij het ontwerpen van oplossingen voor de handel tussen bedrijven. Door een compleet concept vooraf te maken kunnen materiaal- en installatiekosten aanzienlijk worden verminderd. Zo zijn bij vooraf geplande ingelegde rails het achteraf boren van bevestigingselementen overbodig

 

Kan BIM onmiddellijk en voor elk bedrijf volledig worden geïmplementeerd?

Bij de introductie van BIM moeten bedrijven eerst overwegen wat de methode zal moeten doen in welke fasen van het project. Dit resulteert in investeringen in hardware en software en in de verdere opleiding van de werknemers. Daarnaast moet de beslissing voor BIM verankerd zijn in het management. Bedrijven zijn zo opgezet dat men soms gewoon aan de normale gang van zaken kan ontsnappen om de juiste BIM vaardigheden op te bouwen.

 

Hoe kan Hilti dat ondersteunen?

Wij investeren veel in onderzoek en ontwikkeling. Dus wij kijken automatisch naar de toekomst, om ons voor te bereiden op zaken zoals BIM en natuurlijk de digitalisering in het algemeen als een innovatief bedrijf. Bovendien stelt onze distributiestrategie ons tot doel loyale partnerklanten te ontwikkelen. Deze expertise aan de ene kant en de samenwerking op voet van gelijkheid aan de andere kant op basis van vertrouwen, wordt gewaardeerd door onze klanten.

 

Wie profiteert het meest van BIM?

Uiteindelijk moet en zal iedereen duidelijk profiteren. De klant, omdat hij kan vertrouwen op de tijds- en kostenraming. De architect, omdat hij aanzienlijk minder dubbel werk zal hebben. En tot slot de ondernemer, omdat hij een compleet ontwerp ontvangt als basis voor zijn berekening.

 

Wat moet er nog verbeterd worden in BIM?

Over het algemeen moeten we niet wachten totdat alle randvoorwaarden tot in de kleinste details zijn opgehelderd, maar moeten wij nu beginnen en verder evolueren. Een belangrijk bericht van Dr. Ing. Bodden, Kapellmann advocaten, in het kader van onze Hilti BIM Expert Forum op 13 maart 2018 in Frankfurt was, dat alle legale kaders zo zijn ontworpen dat iedereen direct aan de slag kan met BIM. Waarom zouden we wachten?

 

Wat is uw persoonlijke kijk op de toekomst met betrekking tot digitale transformatie in de bouwsector?

Ik weet zeker dat wat wij momenteel onder BIM verstaan en toepassen, slechts het topje van de ijsberg is. De snelle ontwikkeling op het gebied van digitalisering en netwerken zal in de nabije toekomst verdere kansen bieden. Efficiëntere ontwerpen, standaardisatie, prefabricage en dus snellere projectlooptijden zijn slechts het begin. Thema’s zoals virtual reality en augmented reality, waarmee we de opdrachtgever gedetailleerd het object kunnen presenteren voor de start van de bouw, zijn al in de lift. Dit is een spannende tijd vol met nieuwe ontwikkelingen die voor ons liggen. Maar wij moeten wel hier en nu beginnen.

Dit vindt u misschien ook interessant

PC-tablet met BIM-software

Virtuele werelden nagenoeg grijpbaar

September 2019  I  2 minuten  I  BIM, competentie

Hilti opent het BIM Experience Center in Rotterdam.

Lees verder
Building Information Modeling

BIM - Building Information Modeling

 

Hilti is uw partner voor elk BIM project

Lees verder
Onderzoekslaboratorium voor brandbeveiliging met persoon in beschermend pak

Brandveiligheid made in Germany

September 2019  I  3 minuten  I  brandbeveiliging, competentie

Zo werken ontwikkeling en productie bij Hilti samen. 

Lees verder
ON!Track Actieve Tracking T380-tag en -vlootkoffer voor actieve tracering op het spoor

Het succesduo voor meer productiviteit

Oktober 2019  I  4 minuten  I  diensten, competentie, interview

Alleen al goed, samen nog beter: velen vertrouwen in het machinebeheer reeds op de combinatie van het bedrijfsmiddelenbeheer ON!Track en het machineparkbeheer. Welke problemen daarmee worden opgelost, berichten klanten in een interview.

Lees verder
Hilti-medewerker in het logistiek centrum met een arm scanner

Planning maken? Dit werkt het beste digitaal

September 2019  I  4 minuten  I  logistiek, digitalisering

In de logistiek, in de fabriek of op uw bouwplaats – digitale processen garanderen een betrouwbare resourceplanning.

Lees verder