Het staal
Staal, metaalbewerking en de verscheidenheid aan toepassingsmogelijkheden fascineren de mens al millennia
Geen wonder: elke belangrijke ontwikkeling in de metaalindustrie, van de vroege ijzertijd tot de industrialisatie in de 20e eeuw, ging hand in hand met vooruitgang en sociale verandering. Dit is omdat staal, zowel als oorlogsinstrument en als gereedschap en bouwmateriaal, hele naties en hun industrieën steeds weer het beslissende voordeel heeft gegeven.
Hoe wordt uit ruw staal een machine gemaakt
Wanneer het ruwe staal uit de smeltoven komt, wordt het verder verwerkt met behulp van smeed-, wals- of laserprocedés. Zo ontstaan profielen, buizen, platen, draad en persstukken voor smeedstukken, die in de hoog- en laagbouw of de machinebouw worden gebruikt. De staalfabrieken passen daarbij de samenstelling en de afmetingen van de staalelementen direct aan op de behoeften van hun klanten.
Op dit punt moeten de profielen of smeedstukken natuurlijk ook duidelijk worden gemarkeerd: voor welke klanten zijn de staalproducten bestemd? En om welk onderdeel van een machine gaat het?
Op staal bevestigen tijdens de productie: met hilti efficiënt en eenvoudig
Traditioneel worden staalelementen in de productie verbonden, door deze te lassen of aan elkaar te schroeven. Deze technieken stellen de monteurs voor enorme uitdagingen, vooral wat de efficiëntie van de montage betreft. Want elk van deze toepassingen vereist veel tijd en is afhankelijk van externe invloeden.
Voor het doorschroeven moet de monteur toegang hebben tot beide zijden van het te monteren stalen element. Bovendien wordt het oppervlak door de montage beschadigd, wat een nabewerking met gecoat staal noodzakelijk maakt. Het draagvermogen van de constructie heeft ook te lijden bij doorboringen.
De meest gebruikelijke methode voor staalbevestiging voor machines zoals kranen, die worden blootgesteld aan hoge belastingen, is lassen. Maar zo veilig als deze verbindingsmethode ook is, dit is ook een dure methode. Alleen getrainde lassers mogen de bevestiging uitvoeren, want er bestaat altijd brandgevaar. Het lasproces is vervelend en de lasnaden vereisen een uitgebreide meerfasige kwaliteitscontrole, van controle via magneettests tot ultrasone onderzoeken.
Geen nabewerking, geen langdurige kwaliteitscontrole en gemakkelijke toegang tot het werkgebied
oor deze arbeidsintensieve taken is tegenwoordig in de productie geen tijd. Daarom hebben we onze nieuwe Hilti-bevestigingstechniek voor staal op staal zo ontworpen, dat installateurs ook zonder veel voorkennis snel en eenvoudig kunnen monteren.