Crimpatura dei cavi con NCR 120-22

ELEKTRISCHE KABELS KNIPPEN EN PERSEN

Bij de elektrische installatie is het knippen en persen van elektrische kabels en leidingen bij veel toepassingen een onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden: bij het leggen van kabels, onderhouden van schakelkasten, leggen van stroomverdeelkasten of huisaansluitingen, of leggen van ondergrondse kabels.

Elektrische kabels knippen: met hydraulische kabelknippers op accu

Voordat meerdere kabels of leidingen met elkaar kunnen worden verbonden, moeten deze eerst zuiver worden doorgeknipt. Om elektrische kabels zuiver – dus zonder vervorming – door te knippen, zijn hydraulische kabelknippers op accu de eerste keuze. 

Bij het kiezen van kabelknippers en snijkoppen moet je rekening houden met de volgende drie factoren:

 • Kabeldiameter
 • Kabelklasse
 • Kabelmateriaal

Om de machine te vinden die precies bij jouw wensen past, moet je weten van welk materiaal de geleider in de kabel is gemaakt en hoe dik de door te knippen kabel is. Wij maken hierbij onderscheid tussen twee soorten kabels, waarvoor wij voor elk een geschikte machine hebben ontwikkeld. 

 1. Elektrische kabel met stalen kern (ACSR) (geschikt voor grote overspanningen, bijvoorbeeld in bovengrondse leidingen)
 2.       Elektrische kabel met koper- of aluminiumgeleider (AL Cu) (voor korte overspanningen tot 1 m, vaak op de grond gebruikt)

Zuiver knipbeeld: Welke machine en welke snijkop voor welke kabel?

Elektrisch kabel knippen met NCT 45 S-22

ACSR-kabel

Voor het zuiver knippen van elektrische kabels met stalen kern heb je in elk geval een sterk mes nodig. De geschikte snijkop voor het knippen van staal is een zogenaamde guillotine, ook wel meskop genoemd. De knipbekken van deze snijkop zijn ontworpen voor maximale krachtoverbrenging en zijn daarom beperkt tot een vrij kleine diameter. Hierdoor kun je zelfs massief constructiestaal met een ronde, zuivere snede knippen.

Elektrisch kabel knippen met NCT 85 C-22

Aluminium of koperen kabel

Bij het knippen van koperen of aluminium kabels dien je in de eerste plaats een schaarkop met een zeer scherp mes te gebruiken. Deze garandeert bij vrij zacht materiaal een zuiver snijresultaat. De snijbekken van de schaarkop zijn ontworpen op een maximale diameter en hebben daarom minder kracht

Kabelscharen op accu voor elektrische kabels met stalen kern

Kabelschaar NCT 25 S-22

De accu-kabelschaar voor ACSR-kabel (tot 25 mm) en tuidraden (EHS (9,5 mm) en HS (11 mm) met een comfortabele en zeer productieve bediening met één hand, snelle messenwissel en uitgebreide veiligheidsfuncties. 

NCT 25 S-22 nu kopen

Kabelschaar NCT 45 S-22

De accu-kabelschaar voor ACSR-kabel (tot 45 mm) en tuidraden (EHS (13 mm) en HS (15,9 mm). De guillotinekop garandeert nog betere snijprestaties met een rond snijbeeld en een groot bereik. 

NCT 45 S-22 nu kopen

Universele pers- en kniptang NUN 54-22

Geschikt voor zowel persen als knippen van kabels. Afhankelijk van de snijbek kan de tang zowel ACSR-kabels (NCT J ACSR-snijbek) als koper- en aluminiumkabels (NCT J CUAL-snijbek) knippen - hiervoor is het onderliggende materiaal bepalend. 

NUN 54-22 nu kopen

Kabelscharen op accu voor elektrische kabels met koperen of aluminium geleiders

Kabelschaar NCT 53 C-22

De inline kabelschaar knipt met zijn schaarkop fijne en stijve aluminium- en koperen geleiders van tot 53 mm. Een slanke handgreep, éénknopsbediening en automatische intrekfunctie zorgen voor een uiterst comfortabel gebruik.

NCT 53 C-22 nu kopen

Kabelschaar NCT 85 C-22

Met deze kabelschaar kunnen zelfs veeleisende knipwerkzaamheden zoals van fijndradige aluminium en koperen geleiders met een diameter tot 85 mm eenvoudig en veilig worden uitgevoerd. Dit geldt ook voor ondergronds gelegde kabels. 

NCT 85 C-22 nu kopen

Veelgestelde vragen over kabels knippen

Waarom knipt een kabelschaar de kabel niet gelijk helemaal door?

Hoe fijner het binnenste van een kabel is, hoe moeilijker het is om een zuivere snede te maken. Draden of geleiders van zeer fijn koper schuiven met de radiale knipbeweging direct tussen de messen. Daarom moet er altijd bijzondere voorzichtigheid worden geboden bij koperen kabels van klasse 5 en 6. Voor kabels van klasse 6 adviseren wij uitsluitend de hydraulische kabelknippers NCT 53 C-22 en NCT 85 C-22 op accu. Als het om fijndradige kabels gaat, moeten zelfs deze hydraulische kabelknippers vaak meerdere keren worden aangezet om een zuivere snede te verkrijgen. De NUN 54-22 is hiervoor niet geschikt. Als een kabelknipper een kabel met een speciale mantel niet kan doorknippen, kunt u de instructies van de kabelfabrikant raadplegen of andere kabels of ander gereedschap gebruiken. 

Wat te doen als de messen/bekken blijven hangen of vastklemmen?

Indien nodig moet je handmatig helpen met spierkracht, omdat zeer kleine kopersplinters precies tussen de messen vast blijven zitten. Voor kabels van klasse 5 en 6 vallen twee tot drie pogingen per snede nog steeds binnen het tolerantiebereik en worden niet als een defect beschouwd. 

En als het snijbeeld niet zuiver is?

Een kleine overmaat (neus) kan worden genegeerd en wordt normaal verder verwerkt. Als de overmaat echter te groot is, moet je de kwaliteit van de messen controleren. Hoe botter het mes, hoe groter de overmaat zal zijn. Bij scherpe messen is dit meestal minimaal. 

Wat is de reden als de knipschaar helemaal niet knipt?

Het kan zijn dat de kabel te groot is voor de opening van het mes, waardoor er niet voldoende druk kan worden uitgeoefend. Dit gebeurt meestal alleen in het grensbereik van een kabelschaar, wanneer de hydrauliek niet goed kan werken. Let op: De snijbek van de NCT 25-22, NCT 45-22 en NUN 54+ACSR kan de staalkabels in de gondel- en liftbouw niet doorknippen! 

Wil jij de hydraulische kabelschaar op accu in actie zien?

Kabels krimpen met de NCR 120-22 kabelkrimper

Elektrische kabels persen conform DIN

Met hydraulische persen op batterijen

Nadat elektrische kabels of leidingen professioneel zijn doorgeknipt, moeten deze weer zuiver worden aangesloten voor verdere verwerking. Het persen met geschikte persapparatuur is hiervoor de meest gebruikelijke verbindingsmethode. Hier worden mechanische of hydraulische perstangen gebruikt. De mechanische perstangen zijn geschikt voor kleine tot middelgrote doorsneden, terwijl de hydraulische persmachines met verwisselbare persinzetstukken hun sterke punten laten zien, vooral bij grotere doorsneden.

Belangrijk: Het persen van kabels is veiligheidsrelevant en moet in veel gevallen worden gedocumenteerd. De gebruikte materialen zoals kabelschoenen, persinzetstukken en kabels zijn conform DIN-normen. De perstangen zelf zijn niet DIN-gecertificeerd, maar ISO-gecertificeerd.

Elektrische kabels volgens DIN krimpen in 4 stappen

 1. Selecteer de juiste DIN kabelschoen. Vergelijk de codes op de kabelschoen en de geleider.
 2. Meet de juiste kabellengte. Lijn hiervoor de verbindingsmof uit met de draad en markeer de kabel.
 3. Selecteer de juiste DIN-krimpplug voor de krimptang. Het indexnummer en/of de kleurcode moeten overeenkomen.
 4. Krimp de DIN-kabel vanaf de kabelschoen in de richting van de kabel over de volledige kabellengte.

Perstangen voor het persen van elektrische kabels

Kabelperstang NUN 54-22

De kabelperstang op accu levert een geverifieerde persprestatie van 6 ton, perfect voor koperen en aluminium geleiders van 10 tot 240 mm2. Verwisselbare snij- en persbekken. Veelzijdig te gebruiken - ook met persbekken van andere leveranciers en voor het knippen met de passende snijbek. 

NUN 54-22 nu kopen

Perstang NCR 120-22

Kabelperstang op accu met extra hoge, geverifieerde persprestatie van 12 ton, voor koperen geleiders (10-400 mm2) en aluminium geleiders (10-300 mm2). Breed toepassingsgebied voor buiskabelschoenen, verbinders en perskabelschoenen. Ook geschikt voor persinzetstukken van andere aanbieders!

NCR 120-22 nu kopen

Matrijsloze perstang NCR 60 D-22

Deze kabelperstang perst door middel van doornpersing kabelschoenen en verbinders van koper van 10 tot 2402. Ook ongesoldeerde kabelschoenen, pinkabelschoenen en perskabelschoenen kunt u snoerloos, hydraulisch en met zelfinstellende perskracht persen. Geminimaliseerde kans op fouten.

NCR 60 D-22 nu kopen

Veelgestelde vragen over kabels persen

Wat moet ik doen als er na het krimpen/persen een uitsteeksel overblijft?

Kleine uitsteeksels (bramen of uitstulpingen) aan één zijde van de kabelschoen die worden veroorzaakt door de radiale persbeweging, zijn normaal en worden niet als persnaad beschouwd. Voordat u de kabelverbinding gebruikt, moet de braam volledig worden verwijderd. In dit geval blijft de elektrisch verbinding gegarandeerd.

Als je echter – ongeacht de machine – het verkeerde persinzetstuk heeft gebruikt en er daardoor een uitsteeksel op beide zijden van de kabelschoen ontstaat, gaat het om een persnaad. Deze verbinding mag u absoluut niet gebruiken.

Buigt de kabelschoen zich na het persen één kant op en blijft krom/gebogen?

Dit fenomeen is zeer specifiek voor sommige kabelschoenen en treedt alleen op bij radiale persmachines. De lengte en het materiaal van de kabelschoenen spelen hierbij een grote rol. Hoe langer de kabelschoen, hoe groter de kans is dat deze buigt. U mag geen gebogen kabelschoenen gebruiken.

De machine perst niet. Wat voor oorzaken kan dit hebben?

Er zijn twee redenen voor dit zeldzame geval.

 1. In het grensbereik van de persmachine van 240-400 mm2 kan het voorkomen dat de bekken zo ver moeten worden geopend dat er niet meer voldoende olie in de hydrauliektank kan stromen.
 2. U perst een kabel met een daarvoor ongeschikte machine. Als de kabelperstang niet voldoende perskracht kan uitoefenen, schakelt deze onmiddellijk uit. Dit gebeurt vooral vaak wanneer u "verkeerde" ACSR-kabels of staalkabels met trekkracht probeert aan te persen.

 

Hoe weet ik dat er conform DIN wordt geperst?

Of er conform DIN wordt geperst, hangt niet af van de persmachine, maar uitsluitend van de gebruikte componenten. Als u een kabelschoen, kabel en persinzetstuk conform DIN-norm gebruikt, wordt dit in de volksmond DIN-persing genoemd. De kabelperstang is opnieuw niet DIN-gecertificeerd, maar ISO-gecertificeerd en kan alle DIN-persingen uitvoeren. Als er op de kabelschoen een markering (voor het persen) of een nummer (na het persen) zichtbaar is, is er sprake van een DIN-persing.

Wat betekent “radiaal versus lineair” bij een persing?

In Duitsland zijn kabelperstangen met “guillotinekoppen” wijdverbreid. Deze perstang maakt een lineaire, echte beweging om de kabelschoen op de kabel te persen.

Een open schaar of bek maakt bij het persen daarentegen een radiale beweging en kan qua uiterlijk tot iets andere resultaten leiden. Hilti biedt momenteel alleen radiale persmachines aan. 

Welke persvormen zijn er?

Doornpersing-, zeshoekige, ovale, trapeziumvormige en speciale trapeziumvormige persing. 

Persinzetstukken van andere aanbieders zijn volkomen compatibel met onze kabelperstangen NUN 54-22 en NCR 120-22. Je kunt dus ook jouw bestaande persinzetstukken met de Hilti hydraulische kabelperstangen op accu gebruiken.

Compatibiliteit van Hilti kabelperstangen en persinzetstukken van andere aanbieders Hilti NCR 6T D und Hilti NCR 12T D 

 • Hilti NCR 6T D en Hilti NCR 12T D
 • Klauke 13 en 22 serie
 • Cembre MK6-50, MK6-60C, MK6-C
 • Intercable MK 6-CK serie
 • Holger Clason K6/5-C serie
 • Weitkowitz K18 serie

Kan ik met persmachines ook staal persen?

In principe kun je ook stalen of met staal versterkte kabels persen. In de regel kun je zowel met de NUN 54-22 als de NCR 120-22 ook staal- of met staal versterkte kabels persen. Hilti biedt hiervoor echter geen persinzetstukken aan.

Zijn de Hilti-machines gecertificeerd?

Ja, Hilti-machines zijn gecertificeerd conform: EN ISO 12100, EN ISO 13857, EN 60754-1 en EN 349.
De certificering van de machines kunt u inzien op de laatste pagina van de gebruikshandleiding (ISO-certificaat).

Wil jij de perstangen op accu in actie zien op locatie?

Efficiënt krimpen met het accu heteluchtpistool

Als je beschadigde elektrische kabels opnieuw moet isoleren omdat de kabelmantel beschadigd is of als je kabels moet leggen, dan is de krimpkous de methode bij uitstek. Ze zorgen niet alleen voor een optimale isolatie van de te repareren kabel, maar bieden ook een perfecte bescherming tegen corrosie, beschadiging en vocht.

Krimpkousen zijn gemaakt van thermoplastisch materiaal. Het plastic geleidt geen elektriciteit en voorkomt daarom kortsluiting. De krimpkous wordt over de kabel getrokken en vervolgens verwarmd met hete lucht. Door de warmte trekt de krimpkous strak en stevig aan over de kabel - vandaar de naam!

Kouskrimpen van elektrische kabels met het accu heteluchtpistool NHG 6-22

NHG 6-22 Accu heteluchtpistool

Accu gereedschap zoals het nieuwe NHG 6-22 heteluchtpistool is bijzonder geschikt voor het krimpen van elektrische kabelisolatie, omdat het zeer flexibel is en overal en altijd op de bouwplaats kan worden gebruikt.

De NHG 6-22 wordt geleverd met drie mondstukken die voor een scala aan toepassingen geschikt zijn. Het reflectormondstuk is in het bijzonder geschikt voor het werken rondom de kabel, vooral op moeilijk bereikbare plaatsen. Met het sponningsmondstuk werk je productiever op grotere oppervlakken en met het verloopmondstuk kun je geconcentreerd en precies werken.

Veelgestelde vragen over kouskrimpen

Vergeleken met gasbranders heeft de NHG 6-22 de volgende voordelen bij het krimpen

 • Open vuur wordt te allen tijde vermeden
 • De temperatuur is altijd volledig regelbaar
 • De machine is veiliger in gebruik
 • De machine kan onder alle weersomstandigheden worden gebruikt
 • Er worden geen schadelijke dampen geproduceerd
 • Ideaal werkbereik: tussen 4 en 40 mm kabeldiameter

De NHG 6-22 is het beste heteluchtpistool in zijn klasse

Het heteluchtpistool bereikt een temperatuur van 300 graden Celsius in slechts drie seconden en in 25 seconden is het zelfs op 500 graden. De NHG 6-22 levert daarbij een luchtstroom van 300 l/minuut.

Wil jij op locatie meemaken hoe je efficiënt krimpkousen krimpt?