December 2019 I 3 minuten I staal- en metaalbouw
Zout stuifwater waait jaar na jaar over de loopbrug van een offshore windmolenpark. In een fabriekshal loopt een medewerker over een slipbestendig platform van geribd staalplaat naast een transportband. De glazen stalen gevel van Kings 'Cross Station in Londen combineert elegantie en functionaliteit voor een lichte ontvangsthal. In het voetbalstadion sporen de fans hun team aan, zelfs in de regen. Dankzij de drainagekanalen blijft het speelveld bespeelbaar, zelfs bij slecht weer.
De lijst met voorbeelden voor de enorme verscheidenheid aan toepassingen van stalen elementen kan nog lang worden aangevuld. Staal speelt een prominente rol over de hele wereld als een structureel en architecturaal element. En daar waar stalen elementen zijn bevestigd, zijn de bevestigingselementen blootgesteld aan speciale belastingen: behalve de vaak erg hoge belastingen teisteren ook corrosie, trillingen en windbelastingen de bevestigingselementen.
Staal is gevoelig voor corrosie in de buitenlucht. Zo gevoelig dat ruim een vijfde van de jaarlijkse staalproductie wereldwijd alleen al wordt gebruikt om de door corrosie beschadigde staalelementen te vervangen. Regen, luchtvochtigheid, extreme temperaturen, maar ook zout, koolstofdioxide en zelfs UV-straling belasten het materiaal. Roest, putvormige corrosie en scheuren in de staalelementen zijn het gevolg.
Als een staalelement lang moet houden in corrosieve omgevingen, moet het worden beschermd. Gebruikelijke methoden voor corrosiebescherming zijn galvaniseren, thermisch verzinken of het aanbrengen van - soms zelfs dubbele - beschermende lagen. Een andere oplossing is het gebruik van roestvast staal van klasse A4, dat vrijwel ongevoelig is voor corrosie.
Hilti bevestigingsoplossingen op staal: duurzaam, uitgebreid getest
Wat van toepassing is op de structurele elementen gemaakt van staal, geldt al helemaal voor de bevestigingen. Aangezien deze niet alleen worden blootgesteld aan corrosiegevaar maar ook aan belastingen zoals de wind en trillingen, voeren we uitgebreide laboratorium- en veldtests uit op al onze stalen bevestigingen. Sommige van deze tests lopen al bijna 40 jaar.
Onze testlocaties controleren corrosiewaarden onder de meest verschillende omstandigheden:
Hoe wij onze stalen bevestigingen op corrosiebestendigheid testen
Hilti voert uitgebreide laboratorium- en veldstudies uit op het gebied van corrosie, variërend van zoutsproeitests, temperatuur- en luchtvochtigheidstests die een cyclus van één jaar nabootsen, tot UV-stralingsonderzoek in het laboratorium. Op onze vestiging in Le Havre, Frankrijk, wordt sinds de jaren 80 bijvoorbeeld een lange termijntest uitgevoerd. Hier testen we niet alleen het corrosiegedrag van onze bevestigingen, maar ook hun functionaliteit op de lange termijn. De bevestigingselementen, in het bijzonder het anker, worden in beton geplaatst. Na een bepaalde tijdsspanne worden de resterende belastingswaarden gemeten in uittrekproeven.