Hilti Expert Forum BIM

Digitalisering van de bouwplaats

digitale handen

April 2020  I  3 minuten  I  Digitalisering, BIM, competentie

 

Frankfurt am Main, februari 2019 – De bouwsector ondergaat een fundamentele verandering.

Hoewel het onderwerp digitalisering nog steeds voor gemengde gevoelens zorgt, zijn de betrokkenen het allemaal eens: de bouwprojecten moeten transparanter en productiever worden. Dit vereist nieuwe technologieën, nieuwe normen, nieuwe processen en nieuwe vormen van samenwerking. Tijdens het Hilti Expert Forum BIM 2019 in Frankfurt am Main in februari kwamen experts uit verschillende vakgebieden bijeen om werkbare oplossingen te presenteren, nieuwe benaderingen te bespreken en vooruitzichten voor de toekomst te bieden.

Digitalisering biedt de bouwsector volledig nieuwe mogelijkheden voor integratief werk. Hoewel nieuwe methoden zoals BIM (Building Information Modelling) een prominente plek hebben veroverd in de planning en voorbereiding, moet digitale planning nu naar de bouwplaats worden gebracht. Over dit onderwerp ontstaan ​​spannende discussies. Hoe komt het model naar de bouwplaats (BIM-to-Field)? Welke mogelijkheden biedt de digitale bouwplaats? Wat zijn de voordelen voor documentatie en overdracht aan de klant (Field-to-BIM)?

 Dr. Stefan Nöken

Dr. Stefan Nöken, lid van de directie van Hilti AG

 

In zijn inleidende woorden op het Hilti BIM Expert Forum 2019 kijkt Dr. Stefan Nöken, lid van de directie van Hilti AG, vooruit naar de komende veranderingen:

“De huidige verandering in de bouwsector is zo groot dat er de komende tien jaar meer zal gebeuren dan in de afgelopen 100 jaar.”

“Volledig nieuwe technologische mogelijkheden – BIM is er slechts een van. Kunstmatige intelligentie, virtual reality, 3D-printen, bouwplaatsautomatisering of prefabricage vinden bijvoorbeeld ook hun weg naar de bouwsector.”

“Naast de nieuwe technologieën zijn de gegevens bepalend. Hierdoor ontstaan ​​nieuwe dataplatforms die het veel gemakkelijker maken om gegevens op te slaan, te beheren en te delen.” 

Nöken vervolgde: “Nog belangrijker in deze context is de verandering in onze interactie: weg van zeer kleinschalig, gedeeltelijk tegen elkaar werken richting geïntegreerde samenwerking bij belangrijke vraagstukken in de gezamenlijke zoektocht naar de beste oplossingen.”

 

Eerst digitaal, dan echt

Het verklaarde doel voor de toekomst is om eerst digitaal te bouwen, dan echt. Dit betekent een groot efficiëntiepotentieel zowel in de ontwerpfase, in de constructiefase als in onderhoud. Hoewel aan wettelijke normen en standaarden nog steeds worden uitgewerkt, pleiten veel grote projectontwikkelaars en aanbestedende diensten al voor het gebruik van digitale methoden bij hun aanbestedingen. Het ministerie van Verkeer vertrouwt op een verplicht stappenmodel voor openbare infrastructuurprojecten tot en met 2020.

Het feit dat de digitale bouwplaats vandaag al werkt, werd vertegenwoordigd door bekende vertegenwoordigers van onderzoek en praktijk tijdens het evenement in Frankfurt am Main.

Prof. Dr.-Ing. Katharina Klemt-Albert

Dr. Stefan Nöken (Hilti AG), Prof. Dr.-Ing. Katharina Klemt-Albert (albert.ing GmbH), Lucia Brauburger (Presentatie), Prof. Dr. Ing. Jörg Blankenbach (RWTH Aachen)

 

Prof. Dr.-Ing. Katharina Klemt-Albert, CEO van albert.ing GmbH, keek allereerst naar internationale perspectieven, gaf een overzicht van nationale initiatieven (bijv. Slim bouwen) en proefprojecten, evenals actuele uitdagingen en trends (bijv. Maatwerk).

Vervolgens beschreef Prof. Dr. Ing. Jörg Blankenbach, voorzitter van Building Informatics & Geoinformation Systems aan de RWTH Aachen University, het nieuwe BIM Center Aachen – een netwerk tussen wetenschap en toonaangevende bedrijven in de bouwtechnologie, die zichzelf ten doel heeft gesteld BIM in uitvoering te brengen.

 

Dr. Matthias Jacob

Dr. Matthias Jacob (Voorzitter van het management van Implenia Hochbau GmbH), Eduard Dischke (KNH Advocaten), Lucia Brauburger (Presentatie)

 

Tot slot legde de voorzitter van het management van Implenia Hochbau GmbH, Dr. Ing., Matthias Jacob, uit hoe het digitale model op de bouwplaats komt, de voordelen van het koppelen van het bouwmodel aan een database, en het consistente gebruik van gegevens gedurende de hele levenscyclus ervan (bijv. digitale foutopsporing). Tegelijkertijd probeerde hij de deelnemers van het forum alle angsten te ontnemen:

“Het digitale bouwmodel is geen rocket science. Het is gewoon een kans voor een integrale, gedeelde planning met meer communicatie en een gemeenschappelijke kennisbasis voor iedereen.”

Verduidelijking op het gebied van rechtszekerheid, aansprakelijkheidskwesties en de interfaceproblemen in BIM-projecten werden behandeld door KNH-advocaat Eduard Dischke. De informatieve dag werd afgesloten met tal van projectvoorbeelden van exporterende bedrijven zoals Ed. Züblin AG, Wayss & Freytag Ingenieurbau AG of SPIE Deutschland GmbH. Ten slotte liet Hilti zien hoe de digitale gegevens worden gebruikt op verschillende systemen – bijvoorbeeld om individuele bevestigingen te meten – en hoe de fabrikant zijn klanten helpt als partner in het digitaliseringsproces.

Dit vindt u misschien ook interessant

PC-tablet met BIM-software

Virtuele werelden nagenoeg grijpbaar

September 2019  I  2 minuten  I  BIM, competentie

Hilti opent het BIM Experience Center in Rotterdam.

Lees verder
Building Information Modeling

BIM - Building Information Modeling

 

Hilti is uw partner voor elk BIM project

Lees verder
Onderzoekslaboratorium voor brandbeveiliging met persoon in beschermend pak

Brandveiligheid made in Germany

September 2019  I  3 minuten  I  brandbeveiliging, competentie

Zo werken ontwikkeling en productie bij Hilti samen. 

Lees verder
ON!Track Actieve Tracking T380-tag en -vlootkoffer voor actieve tracering op het spoor

Het succesduo voor meer productiviteit

Oktober 2019  I  4 minuten  I  diensten, competentie, interview

Alleen al goed, samen nog beter: velen vertrouwen in het machinebeheer reeds op de combinatie van het bedrijfsmiddelenbeheer ON!Track en het machineparkbeheer. Welke problemen daarmee worden opgelost, berichten klanten in een interview.

Lees verder
Hilti-medewerker in het logistiek centrum met een arm scanner

Planning maken? Dit werkt het beste digitaal

September 2019  I  4 minuten  I  logistiek, digitalisering

In de logistiek, in de fabriek of op uw bouwplaats – digitale processen garanderen een betrouwbare resourceplanning.

Lees verder