5 tips om accu's langer te laten meegaan

Om zwakke accu's te vermijden en zonder onderbrekingen te werken, ook zonder kabel

5 Tipps Akku beste Leistung

Juli 2020  I  3 minuten  I  Accutechnologie

 

Deze tips helpen u te voorkomen dat u tijd verspilt door zwakke accu's, die te snel ontladen. 
Machines op accu's kunnen een groot voordeel zijn op de bouwplaats: Er hoeven geen kabels gelegd te worden, u hoeft niet te zoeken naar een stroomaansluiting en er is niet om de paar meter struikelgevaar. Maar natuurlijk is gereedschap zonder kabel afhankelijk van de accu die erop zit. Wie al eens op een steiger heeft gestaan en de accu halverwege de werkzaamheden heeft moeten vervangen, weet dat er zo een kwartier voorbij is voordat u van de steiger af bent geklommen, een andere accu heeft gevonden en opnieuw aan het werk kunt gaan. Daarom zijn sterke accu's zo belangrijk, zowel op het vlak van prestaties als looptijd. En het zijn precies deze eigenschappen die u met de juiste zorg positief kunt beïnvloeden. Deze 5 tips kunnen u daarbij helpen. 

 

Tip 1: Gebruik uw accu's alleen met de daarvoor bestemde machines

Tipp 1 - passender Akku

Het op zoek gaan naar een machine met bijbehorende accu in een magazijn lijkt soms op een puzzel van 1000 stukjes. Het is dan ook geen wonder dat het gebruik van accu's in machines die niet compatibel zijn de meest voorkomende oorzaak is voor beschadigde of slechte accu's. Ook het "reviseren" van accu's voor betere prestaties is schadelijk voor de accu: in beide gevallen kan het gebeuren dat de elektronica van de accu en de lithium-ioncellen beschadigd raken.

 

Tip 2: Vermijd extreme temperaturen

Tipp 2 - schmelzender Akku

Accu's zijn "weergevoelig" in de breedste zin van het woord - de temperatuur heeft invloed op de prestaties. Over het algemeen kan lithiumtechnologie veilig worden gebruikt tussen -20 °C en +60 °C. Ingebouwde elektronica en software voorkomen namelijk dat accusystemen onder echt gevaarlijke thermische omstandigheden blijven werken – accu's worden bijvoorbeeld als deze heel heet worden en giftige rook uitstoten of zelfs vlam vatten uitgeschakeld. Maar zelfs voordat het tot zo'n dramatische gebeurtenis komt, hebben vooral hoge temperaturen grote invloed op de prestaties van de accu. 

Het optimale temperatuurbereik ligt tussen 10 °C en 30 °C. Maar Hilti-accu's kunnen zelfs in zeer bijzondere situaties zonder prestatieverlies worden gebruikt.

 

Tip 3: Gebruik alleen geschikte acculaders

Tipp 3 - passendes Akku-Ladegerät

Opladen - ontladen, opladen - ontladen: deze voortdurende toename en afname van energie is belastend voor de accu-chemie. De beste manier om ondanks dit onvermijdelijke proces ongemerkt vermogensverlies te voorkomen, is het gebruik van het juiste gereedschap en de juiste laders. Want machines en laders die op elkaar zijn afgestemd, wisselen informatie uit. Op die manier kunnen de laders de energieoverdracht naar behoefte aanpassen of stoppen. 

Een accu die in een volledig geladen toestand wordt gehouden, zal overigens snel "verouderen". U kunt dit eenvoudig tegengaan door de machine na het opladen zo snel mogelijk te gebruiken, in elk geval binnen één of anderhalve week. Het is dus niet nodig een halflege accu op te laden voordat u deze opslaat. 

 

Tip 4: Verwijder de accu uit de machine

Tipp 4 - getrennte Lagerung

Laat uw accu's van een "pauze" genieten: koppel de accu's los van de machine wanneer u klaar bent met werken. Haal de accu ook uit de machine als deze tijdens het werk of laden ongewoon heet wordt. Laat de accu afkoelen voordat deze wordt opgeborgen, uit de buurt van ontvlambare materialen. Het laadproces voortijdig beëindigen heeft geen negatieve gevolgen: gelukkig hebben LI-Ion-accu's geen "geheugeneffectproblemen", zoals u deze misschien kent van uw mobiele telefoon. Het geheugeneffect zorgt voor een vermindering van de laadcapaciteit als gevolg van onvolledig laden en ontladen bij eerder gebruik.

Controleer uw accu's regelmatig op schade. Als de accu zichtbaar beschadigd is, mag u deze niet meer opladen, maar dient u contact op te nemen met een specialist voor reparatie.

Overigens: voor machinepark-klanten vormen gratis reparaties en de vervanging van defecte machine-accu's onderdeel van het allround zorgeloos pakket.

 

Tip 5: Gebruik het juiste gereedschap

Tipp 5 - passende Werkzeuge

Wanneer u metaal moet snijden of in hout en beton moet boren, maken gereedschap dat speciaal op accu-machines is afgestemd echt een verschil. U verbetert de accuprestaties van uw snoerloze systemen met energiebesparende, slimme dempingsmechanismen. Zo kunt u zonder onderbreking werken, snel vooruitgang boeken en de komende maanden langer genieten van de lange, warme zomeravonden met vrienden en familie.

Wij hebben een paar voorbeelden voor u samengesteld:

 

Boren in beton

Bohren in Beton

Tot 30% meer gaten

De in de handel verkrijgbare boor maakt doorgaans 49 gaten, terwijl de Hilti TE-CX hamerboor met dezelfde accu 64 gaten boort.

Klik hier voor de TE-CX hamerboren

Boren in hout

Bohren in Holz

Tot 80% meer gaten

Een traditionele houtboor maakt gemiddeld 19 gaten, terwijl de Hilti WDB houtboor 34 gaten haalt met dezelfde accu.

Klik hier voor de WDB-A boren

Staal doorslijpen

Stahl trennen

Tot 100% sneller

Traditionele doorslijpschijven maken gemiddeld 32 sneden in metaal. Met het Hilti cirkelzaagblad X-CUT zijn dat er 63.

Klik hier voor de X-Cut zaagbladen

Dit vindt u misschien ook interessant

Beton op beton

Beton wordt tegenwoordig gestikt

Mei 2020  I  7 minuten  I  Ondergrondmateriaal

Beton is wereldwijd een belangrijk materiaal in de bouwsector. Maar wie heeft het uitgevonden, welke nieuwe soorten bestaan er en hoe wordt het nu en in de toekomst verwerkt? Deze 5 feiten over beton zouden u wel eens kunnen verrassen.

Lees verder
De rode koffer

Die met de rode koffer

Mei 2020  I  3 minuten  I  Bedrijven, competentie

Al bijna 50 jaar worden de rode Hilti-koffers gebruikt op bouwplaatsen over de hele wereld. Ze bevatten niet alleen gereedschap, maar ook een groot stuk bedrijfsgeschiedenis. Lees verder en ontdek hoe de koffer zo beroemd is geworden en welke kleur hij vroeger had.

Lees verder
Snijden van metaal

Een team van specialisten

Februari 2020  I  3 minuten  I  metaalbewerking, staal- en metaalconstructie

Het snijden van metaal is niet moeilijk – als u het juiste gereedschap bij de hand hebt. Hier maakt u kennis met onze metaalsnijders.

Lees verder
Batterijen uit de heksenketel

7 feiten over accu's die u nog niet wist

Januari 2020  I  6 minuten  I  accutechnologie

Zwavel, kalk en spinnenbloed - zijn dit de accu’s van de toekomst? Hoe klein is precies de kleinste accu ter wereld en hoe groot is de grootste? Hier zijn 7 feiten over accu’s die u nog niet wist.

Lees verder
Modulaire residentiële component op een zwaar uitgevoerde kraan

Modulair bouwen

September 2019  I  5 minuten  I  houtbouw

Seriële prefabricage voor meer efficiëntie in de bouwbranche.

Lees verder