ONTWERPEN VOOR THERMISCHE UITZETTING

Ontwerp bij thermische uitzetting

Hilti MM modular support system for light-medium duty applications

Als u toepassingen met leidingwerk bouwt, is het van essentieel belang om rekening te houden met thermische uitzetting. Met name bij verwarmingstoepassingen.

De leidingen hebben namelijk ruimte nodig om uit te zetten. De bewegingen van de leidingen moeten uniform verdeeld worden.

OORZAKEN VAN THERMISCHE UITZETTING

Thermische uitzetting is afhankelijk van een aantal belangrijke factoren:

 • De oorspronkelijke lengte van het buisstuk
 • De uitzettingscoëfficiënt
 • Het temperatuurverschil

Dit is meestal de temperatuursverandering tussen de bedrijfstemperatuur van de leiding en de buitentemperatuur. Dus, bijvoorbeeld bij verwarmingstoepassingen, zou de bedrijfstemperatuur ongeveer 70°C zijn en de omgevingstemperatuur gemiddeld 20°C.

How to calculate thermal expansion

VRAAG HET EEN INGENIEUR

WELK ONTWERP GEBRUIKT U BIJ THERMISCHE UITZETTING?

 • 1 - Vast punt

  Een vastpuntoplossing stopt elke beweging en verplaatst de belasting naar de bovenbouw van het gebouw. Met een 'nulbeweging'-punt kunt u uitzetting berekenen en het gedrag voorspellen.

  Meer informatie
  Druck

  2 - Axiale geleiding

  Axiale geleiding wordt meestal gebruikt zeer dicht bij eventuele technische compensatie. Het staat gecontroleerde beweging in slechts één richting toe en blokkeert bewegingen in andere richtingen.

  Meer informatie
  Druck

  3 - Glijbeugels

  Glijbeugels laten de leiding bewegen op de laagst mogelijke wrijvingscoëfficiënt.

  Meer informatie
  Druck

  4 - Vrije beweging

  Vrije beweging werkt voor situaties waarbij sprake is van beweging meerdere kanten op. Dit wordt meestal gebruikt op de compensatiebewapening.

  Meer informatie

TIPS VOOR HET ONTWERP BIJ THERMISCHE UITZETTING

 • Bereken de lineaire uitzetting als functie van de lengte van de leiding, het leidingmateriaal en de temperatuurgradiënt.
 • Controleer of de verplaatsing tussen de buisas en het bovenste kanaaloppervlak meer dan 4° is. Zo ja, dan heeft u een compensatieoplossing nodig. Houd er rekening mee dat applicatie-specifieke eisen de hoeveelheid toegestane verplaatsing kunnen beïnvloeden.
 • Kies natuurlijke of technische compensatie, rekening houdend met de benodigde ruimte voor elke oplossing.