Image alt text (optional)

Hout met hout verbinden

Bij Hilti bent u in goede handen

Als het om verbindingen van hout met hout gaat, heeft u keuzes te over: van traditionele handmatige methodes tot innovatieve hightech oplossingen die een perfecte balans tussen houtverbinding, montage en materiaalkosten mogelijk maken. Ontdek hieronder hoe hout met hout kan worden verbonden, waarom u zou moeten vertrouwen op technisch goedgekeurde bevestigingsmiddelen in de professionele houtbouw en welke oplossingen en services Hilti biedt voor uw houtbouwprojecten.

Ontwikkeling op het gebied van houtverbindingen

Van zwaluwstaart tot hightech houtverbindingen

Hoe kan hout met elkaar worden verbonden? Gedurende vele eeuwen werden houtverbindingen in een timmermansstijl ontwikkeld en verfijnd, waardoor schroeven, spijkers of ander verbindingsmateriaal niet meer nodig waren. Deze timmermansverbindingen zijn bijv. pen- en-gat, penverbinding, mes en groef, rechte haaklas, hoekverbinding, verstek, halfhoutverbinding of zwaluwstaart. Het grote voordeel van dergelijke timmermansverbindingen is de stabiliteit en duurzaamheid van de verbinding. Als de houtverbindingen met de hand wordt gedaan, gaat dit veel tijd en geld kosten voor het bouwproject.

Tegenwoordig is de handmatige houtverbinding in het ontwerp van houtverbindingen grotendeels achterhaald, maar de traditionele technieken beleven een verbazingwekkende renaissance. Computergestuurde timmerfabrieken en zaagtechnieken zorgen voor nauwkeurige, mechanische houtverbindingen. Met behulp van software wordt elk afzonderlijk houten element op lengte gezaagd en machinaal bewerkt. De voordelen voor bouwprojecten: hoog tempo, nauwkeurige verwerking, lage prijzen en solide verbindingen in de houtbouw. Een uitdaging voor alle houtbouwers en timmerlieden is het kiezen van het juiste type verbinding voor het bouwproject. Aangezien de geselecteerde bevestigingsmiddelen niet alleen aan statische eisen moeten voldoen, hebben ze niet alleen invloed op de afzonderlijke houtverbindingsstappen en montageprocessen maar ook op uw materiaalkosten.

Waar u op moet letten bij het verbinden van hout

Ontwerpen van bevestigingsmiddelen in de houtbouw

Als onderdeel van een succesvol bouwontwerp is het in de werkvoorbereiding belangrijk om een balans te vinden tussen de drie centrale criteria: Houtverbindingen – montage – materiaalkosten.

Houtverbindingen

In de handmatige houtbewerking gold de volgende regel voor hout-houtverbindingen met timmermanswerk: hoe complexer de geometrie van de verbinding was, hoe complexer en duurder het project werd. Vandaag de dag is machinale houtverbinding state-of-the-art. Vrijwel alle geometrieën zijn te realiseren en daarnaast ook goedkoop - ondanks langere bewerkingstijden.

Montage

De reeks aan montagemogelijkheden voor geprefabriceerde houten onderdelen met een geselecteerd bevestigingsmiddel is groot. Van eenvoudig pluggen tot gegleufde stalen onderdelen met hoge eisen aan de pasnauwkeurigheid. Snelheid en toleranties zijn belangrijk tijdens de montage. Wanneer deze te klein zijn, neemt het montagewerk toe en kan nabewerking nodig zijn. De benodigde toleranties en de gekozen verbinding hebben grote invloed op de montagetijd en/of benodigde nabewerking van de onderdelen, dit heeft mogelijk een groot effect op de kosten van een project.

Materiaalkosten

Hoe verschillen de typische bevestigingsmiddelen? En hoeveel kost mij deze verbinding van hout met hout? Enerzijds zijn er bevestigingsmiddelen die afzonderlijk door de bouwkundig ingenieur worden berekend (stalen maatwerk oplossingen) en zijn gebaseerd op standaard stalen onderdelen. Aan de andere kant zijn er geteste en technisch goedgekeurde bevestigingsmiddelen (ETA) die duidelijke producteigenschappen bieden. de prijs van de laatste is hoger dan die van standaard stalen zetwerk. Aan de andere kant is er minder werk bij de constructie en wordt er veel arbeidstijd bespaard op de bouwplaats.      

Welke houtverbindingen zijn er?

En welke zijn geschikt voor mijn project?

Er zijn verschillende soorten houtverbindingen. In de houtbouw spelen mechanische verbindingen met extra verbindingsstukken, zoals houtschroeven, een belangrijke rol.In de houtbouw met meerdere verdiepingen worden balken, kolommen en wand- en vloerelementen geprefabriceerd en op de bouwplaats aan elkaar gemonteerd. De verschillende materialen zoals kruislaaghout, hardhout of gelijmd gelamineerd hout en een veelvoud aan verbindingsgegevens resulteren in talloze verbindingsmogelijkheden. Simpel gezegd, als het om bevestigingsmiddelen gaat, staat de bouwtechniek voor de keuze tussen afzonderlijke staalconstructieoplossingen of goedgekeurde standaardoplossingen.

In de houtbouw heeft de werkvoorbereiding keuze te over als het gaat om bevestigingsmiddelen: afzonderlijke en/of unieke staalwerkoplossingen of beproefde en onderbouwde standaardoplossingen?

Stalen maatwerk oplossingen in houtbouw

Zogenaamde stalen zetwerk oplossingen zijn hooggradige, afzonderlijk berekende verbindingsoplossingen van metaal. Deze worden echter geassocieerd met extreme inspanningen bij de productie en kwaliteitscontrole. Deze vereisen ook meer werk in de statische verificatie van het bouwontwerp.

Goedgekeurde bevestigingsmiddelen in houtbouw

Gestandaardiseerde, geteste verbindingsoplossingen in de houtbouw daarentegen, helpen werkvoorbereiding en projectteams bij het creëren van hun verbindingsgegevens en hebben duidelijk gedefinieerde belastingwaarden in de ETA. Volgens de gedefinieerde testspecificatie European Assessment Document (EAD) zijn deze al getest en voor een deel al beschikbaar in de bijbehorende ontwerpsoftware. Dit maakt de statische dimensionering eenvoudig en veilig. Het materiaal is meestal duurder, maar de montagetijd is daarentegen korter.

Klik hier voor de gratis ontwerpsoftware

Innovatieve oplossingen om hout te verbinden

Hilti producten voor montage en bevestiging

Hilti ontwikkelt voortdurend innovatieve bevestigingsoplossingen voor hout, zodat timmer- en houtbouwbedrijven snel en veilig een verscheidenheid aan projecten met hout kunnen voltooien en de optimale balans kunnen vinden tussen houtverbinding, montage en materiaalkosten. Zoals verschillende type schroeven of draad- en ankerstangen die verlijmd kunnen worden, waarmee een stabiele verbinding van houten balken, houten kozijnen of andere houten delen kan worden gerealiseerd.

Houtbouwschroeven

ETA-goedgekeurde houtbouwschroeven hebben een breed scala aan toepassingen voor verschillende houten bouwmaterialen zoals massief hout, kruislaaghout, gelamineerde balken of verschillende plaatmaterialen. Hilti houtbouwschroeven vallen onder gebruiksklasse I en II. Hilti houtbouwschroeven garanderen veilige verbindingen van hout op hout, bijv. voor gevelbevestigingen, overlappende verbindingen, dwarsverbindingen, laterale balkversterking, axiale en afschuifverbindingen en nog veel meer.

Stokeinden

Hilti HSW Stockschraube fuer Holzverbindungen

Onze enorm sterke stokeinden met hun metrische ISO-schroefdraad zijn bijzonder geschikt voor het bevestigen en monteren van geprefabriceerde houtverbindingen. Andere stokeinden worden gebruikt voor het bevestigen van bouwtechnische toepassingen zoals pijpleidingen, ventilatiekanalen of kabelgoten.

 

Ingelijmde draadstangen

Het verbinden van hout met draadstangen is een derde mogelijkheid om ook in de krapste ruimte een stabiele constructie te kunnen realiseren. Ingelijmde draadstangen, Glued in Rods (GIR), kunnen worden gebruikt om zeer sterke hout-op-houtverbindingen te maken. Op basis van de selectie van passende parameters kunnen de verbindingen worden gedimensioneerd van buigbaar tot stijf. 

Een sterk team: Met de Hilti HIT-RE-500 V4 injectiemortel kunnen draadstangen eenvoudig en veilig worden bevestigd. Dit geeft u een goedgekeurde oplossing met ETA en algemene typegoedkeuring (DIBt).