Een middel tegen het gebrek aan geschoolde arbeidskrachten

Hoe krijgt u jonge mensen geïnteresseerd in uw bedrijf?

5 stagiairs duimen omhoog

Maart 2020  I  4 minuten  I  Bedrijf & Mensen

 

Volle orderportefeuilles, maar niet genoeg gekwalificeerde

medewerkers: dat is de situatie in veel bedrijven in de bouwsector en de handel. Uit een verslag van de Europese Commissie uit 2017 blijkt al dat het aantal vacatures in de bouwsector gestaag toeneemt. Terwijl het gemiddelde in 2011 nog 1.4 procent was, zal het cijfer verdubbeld zijn tot ongeveer 3 procent in 2019. Door een gebrek aan vakbekwaamheid hebben de kwaliteit en de efficiëntie op de bouwplaats er natuurlijk onder te lijden, waardoor er uiteindelijk een dalende trend ontstaat.

Maar er zijn manieren om de hele zaak tegen te gaan. De opleiding in ons eigen bedrijf staat voorop. Het afnemende aantal aanvragers ziet er echter ook op het eerste gezicht beangstigend uit. Dus als je je als werkgever wilt laten gelden in deze gespannen markt, moet je je optimaal aanpassen aan de eisen van de jongere generatie. En dit begint met de benadering van potentiële stagiairs.

Digitaal in plaats van analoog

Het bordje in de etalage of de krantenadvertentie volstaat vandaag de dag niet meer. „Bedrijven moeten zeker zichtbaar worden voor jongeren online met hun website en in sociale netwerken en moeten hun unique selling points benadrukken“, adviseert Florian Kaiser. Hij is hoofd van de afdeling onderwijsbegeleiding van de IHK München en Opper-Beieren. Maar persoonlijk contact, bijvoorbeeld op banenbeurzen, lijkt nog steeds erg belangrijk. Volgens Kaiser is het het beste om hier stagiaires in dienst te nemen om de geïnteresseerden op ooghoogte te ontmoeten.

 

Ausbildung Infokasten DE.indd

In de Hilti-fabriek in Thüringen, Oostenrijk, gaan ze zelfs nog een stap verder. Hoofd opleiding Daniel Bitschnau stuurt leerlingen naar scholen om hen te inspireren voor technische beroepen. „Al met al brengt dit ons bij ongeveer 1200 directe contacten per jaar,“ zegt Bitschnau. Hilti probeert ook ongewone manieren uit, zoals reclame in zwembaden of fastfoodrestaurants.

 

 

Waardering is de voor- en nadelen van het geheel

Dankzij positieve berichten van stagiairs besloot Hannah Lohmann de opleiding tot industrieel medewerker bij Hilti te volgen. Als vakantiewerker kreeg ze een goed inzicht in het bedrijf en solliciteerde later. Wat haar vooral opvalt is dat ze altijd op een vriendelijke manier door de afdelingen wordt ontvangen als ze door de afdelingen loopt en wordt gewaardeerd voor haar werk. „In elk team zijn er ook zogenaamde leerpartners die voor de stagiairs zorgen en hiervoor getraind zijn“, legt ze uit.

 

Ausbildung Infokasten DE.indd

Bij Hilti leert Hannah Lohmann niet alleen alles wat belangrijk is voor haar werk, maar ontwikkelt zich ook persoonlijk door middel van cursussen over etiquette of gezonde voeding, interculturele training en regelmatige Engelse lessen. Voor Florian Kaiser van de IHK is dit een duidelijke must in de wereld van vandaag: „Training gaat niet alleen over het overbrengen van kennis, maar ook over persoonlijkheidsontwikkeling en individuele ondersteuning.“ Een verblijf in het buitenland tijdens een onderwijs- of uitwisselingsprogramma kan net zo nuttig zijn en is erg populair bij geïnteresseerden. Als internationaal bedrijf is dit een belangrijk punt voor Hilti. In sommige afdelingen worden dergelijke programma's dan ook al aangeboden.

Training gaat niet alleen over het overbrengen van kennis.

Natuurlijk moet de inhoud van de training ook met de tijd meegaan. Daarom richt Hilti zich sterk op digitalisering. Dit begint al met het feit dat alle cursisten een laptop krijgen en alle cursussen worden gedigitaliseerd. In leerfabrieken en toekomstige werkplaatsen zullen leerlingen uit alle sectoren over enkele jaren samenwerken en experimenteren met nieuwe technologieën.

 

Maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaam handelen door het bedrijf beslissen wie wil blijven

Na de opleiding wil het bedrijf de nieuwe vakmensen in het eigen bedrijf houden. "Om dit te doen is het belangrijk om jonge mensen perspectief te kunnen bieden binnen het bedrijf", zegt Andreas Freudling, hoofd van de opleiding op de Hilti-vestiging in Kaufering. De cultuur binnen het bedrijf en de reputatie van het bedrijf zijn ook erg belangrijk. "Ook tijdens de training proberen we de maatschappelijke verantwoordelijkheid te versterken door middel van gezamenlijke activiteiten en willen we dit nog verder uitbreiden", zegt hij. Zo hebben de leerlingen al geholpen bij de bouw van een tribune voor een sportveld, een middagje spelen in een bejaardentehuis of steun verleend aan de wederopbouw van dorpen in Bosnië die nog steeds braak liggen.

 

Ausbildung Infokasten DE.indd

„Jonge mensen zijn tegenwoordig veel zelfverzekerder en in tijden van klimaatverandering stellen ze ook de duurzaamheid van de werkgever in vraag“, legt IHK-expert Kaiser uit. Geld is niet alles meer. Het gevoel van eigen werk en het gevoel deel uit te maken van de bedrijfsfamilie zou eerder bepalend zijn voor de plaats waar zij zich bevinden. Met al deze tips vat Daniel Bitschnau het op het einde samen: „De beste marketing voor je eigen bedrijf is echter nog steeds tevreden medewerkers en stagiaires“.

 

Dit vindt u misschien ook interessant

Hand in hand klimmen

Hoe blijft u aantrekkelijk als werkgever?

Maart 2020  I  4 minuten  I  Bedrijf & Mensen

Wanneer is een werkgever aantrekkelijk? Het antwoord verandert met een nieuwe generatie medewerkers. Lees hoe u zich kunt positioneren als een gewenste werkgever in tijden van een tekort aan vaardigheden.

Lees verder
Ontmoeting van twee vrouwen van verschillende afkomst in het bedrijf

Goede bedrijfscultuur

Maart 2020  I  4 minuten  I  Bedrijf & Mensen

Talent ontwikkelen en samen naar de toekomst kijken – zo bouwt u een sterke medewerkersloyaliteit op. Lees het interview met Mandy Thumm, Hilti Employer Branding, om erachter te komen hoe werkgevers deze uitdaging concreet kunnen aanpakken.

Lees verder
Gebruikte laboratoriumweegschaal voor het meten van de ingrediënten

De ankerverbeteraars van het chemielaboratorium

September 2019  I  3 minuten  I  deuveltechnologie, competentie

Van onderzoek tot productie: zo ontwikkelt Hilti chemische ankers.

Lees verder
4 Hilti medewerkers hebben plezier

Werken bij Hilti

Bij Hilti werkt een uniek slag mensen. Het zijn teamspelers én uitblinkers. Ze zijn super klantgericht én durven gerust ‘nee’ te zeggen als dat beter is voor diezelfde klant. Bij Hilti kun je als werknemer groeien, zo blijft je werk afwisselend en je carrière dynamisch.

Lees verder