Hilti Rebar systeemketen met Nuron-mortelspuit, stofzuiger en accuboorhamer

Wapeningsverbinding

Goed advies, sterk verbonden

Achteraf geplaatste wapeningsverbindingen maken verbindingen van beton naar beton. Volgens de traditionele methode moet de achteraf geplaatste wapeningsstaaf een overlappingsvoeg maken met de wapeningsstaaf in het bestaande beton om zo het bestaande beton met het nieuwe beton verbinden.

Dankzij de nieuwe ontwerpbasis TR 069 in combinatie met speciaal daarop aangepaste hoogwaardige injectiemortels kunnen tegenwoordig nieuwe wegen worden ingeslagen bij wapeningsverbindingen. Want met behulp van nieuwe ontwerpmethodes in combinatie met systeemoplossingen van passende, innovatieve mortel zijn nu ook verbindingen zonder overlappingsverbindingen mogelijk. De flexibiliteit in het ontwerp wordt groter en de oplossingen voor het bouwen in bestaande bouw zijn aanzienlijk minder complex en daarnaast breiden de toepassingsgebieden zich ook uit naar nieuwbouw.

Tijdbesparing dankzij systeemoplossing

Systeemoplossingen werken altijd beter dan afzonderlijke processen en productoplossingen. Dat geldt ook voor achteraf geplaatste wapeningsverbindingen. Hilti heeft daarom een speciaal ontworpen systeem ontwikkeld. Deze systeemoplossing ondersteunt u bij alle werkstappen om achteraf geplaatste wapeningsverbindingen sneller, betrouwbaarder en voordeliger uit te voeren. Het kan ook snel worden geleerd door ongeschoolde medewerkers en is bijzonder eenvoudig uit te voeren. Omdat het de innerlijke logica van de vier processtappen volgt.

Achteraf geplaatste wapeningen zorgen voor doorslaggevende verbindingen in de bouw - in muren en plafonds, maar ook in balken, steunkolommen of funderingen. Dit zijn de standaardtoepassingen van achteraf geplaatste wapeningsverbinding:

 • Verbreden van betonconstructies
  (bijv. verlengen van muren, kolommen en balken, verbreden van platen en vergroten van balkons)
 • Toevoegen van nieuwe betoncomponenten
  (bijv. wandverbinding voor stalen dragers, verbinding tussen balken en wand, achteraf ingebouwde trap, wand-tot-wandverbinding)
 • Versterking van bestaande betonconstructies met dwarskrachtwapening en ponswapening
  (bijv. voor het afdekken van betonverbindingen, herstel van wegen en bruggen, versterking van vloerplaten)
Rebar grafiek tijdsbesparing

Voordelen van ontwerp voor ontwerpers, aannemers en beroepssectoren

Benodigde tijd, veiligheid van bouwplaats en toepassing

Dankzij de vereenvoudigde logistiek op de bouwplaats bespaart u tijd bij elke arbeidsstap - in totaal is tot 60 procent mogelijk. Met verbeterde veiligheid en kwaliteit tegelijk. En zo ziet het geoptimaliseerde ontwerpproces eruit dankzij de systeemoplossing van Hilti:

 1. Snelle voorbereiding: detectie, ontwerp, mortelberekening
 2. Bespaar arbeidsstappen bij het boren en reinigen van boorgaten dankzij de SafeSet-technologie
 3. Snel en betrouwbaar vullen van het boorgat
 4. Ongecompliceerd plaatsen van de wapeningsstaaf

Wij hebben alle belangrijke informatie over de ontwerpmethode conform TR 069 voor u samengevat in een brochure. Naast de technische details over de methode en ons afzonderlijk op maat gemaakte mortelsysteem HIT-HY 200-R V3 en HIT-RE 500 V4, ontdekt u hoe u de ontwerpsoftware PROFIS Rebar kunt gebruiken om uw verbindingen conform de normen en richtlijnen te verifiëren.

Stap 1

Voorbereiding van de montage

Bespaar tijd en geld vanaf de ontwerpfase met efficiënte ontwerptools.

De software

PROFIS Rebar ontwerpsoftware in gebruik op de pc

Met de software PROFIS Engineering Suite kunt u wapeningsverbindingen met achteraf ingegoten wapeningsstaven ontwerpen, bemeten en documenteren. Componenten van gewapend beton kunnen flexibel, efficiënt en rekening houdend met de huidige voorschriften en normen (TR 069, EC 2) worden verbonden.

PROFIS Engineering Suite Voordelen van het ontwerpen conform TR 069

De detectie

Bepaling van de positie van wapeningen met het systeem PS 300 Ferroscan

Er zijn perfecte oplossingen om de positie van wapening te bepalen zodat u bij het boren geen ijzer raakt.

Detectieapparaten voor uw project

Stap 2

Boren en reinigen van boorgaten

Nieuwe methoden en tools besparen eenvoudig werkstappen - en u bespaart tijd op de bouwplaats.

In één enkele arbeidsstap

Gaten boren met een TE-CD holle boor en boorgatreiniging met een accustofzuiger

Met ETA-goedgekeurde holle boren als integraal onderdeel van de Hilti SafeSet-technologie wordt het boorgat tijdens het boren automatisch gereinigd: u bespaart 50 procent van uw arbeidstijd. Bovendien worden montagefouten tot een minimum beperkt en zijn uw medewerkers beschermd tegen blootstelling aan stof.

SafeSet-methode ontdekken

De app Volume Calculator

Wieltje op de accumortelspuit HDE 500-22 voor nauwkeurige planning van hoeveelheden

Onze app berekent altijd de juiste hoeveelheid mortel zodat u snel en eenvoudig de exacte hoeveelheid voor uw wapeningsproject kunt plannen. U bespaart op mortelkosten.

De app Volume Calculator bij google Play gratis downloaden Volume Calculator App bij iTunes gratis downloaden

Sterke prestaties en uitgebreide arbeidsveiligheid

TE 30-22 bij het boren met holle boor TE-CD

Dat bieden de accu-aangedreven boor- en beitelhamers TE 30-22 en TE 60-22. Beide machines hebben de ATC automatische uitschakeling die medewerkers beschermt tegen letsel.

Accuboorhamer TE 30-22 Accuboorhamer TE 60-22

Stap 3

Vullen van het boorgat

Met de mortels Ultimate en Premium verankert u veilig, voordelig en gemakkelijk. Ook hier kunt u tijd besparen - dankzij de universele mortel hoeft u niet eeuwig naar het juiste materiaal te zoeken en daarnaast gebruikt u accumachines die efficiënt en snel zijn.

Wapeningsverbinding

Wapeningsverbinding conform EC2 en EOTA TR 069

De universeel inzetbare, krachtige injectiemortel HIT-HY 200 R V3 (Ultimate) en HIT-RE 500 V4 (Ultimate) voor het ontwerpen van wapeningsverbindingen conform EC2 en EOTA TR 069. De injectiemortels zijn goedgekeurd voor zowel ontwerpnormen als richtlijnen en met instemming van de gespecialiseerde ontwerper is een onderlinge productwisseling mogelijk. Zo houdt u de investering in injectiemortel op de bouwplaats binnen de perken.

Wilt u meer weten?

Wapeningsverbinding met brandwerendheid

Schematische weergave van vuurvaste wapening

De krachtige premiummortel HIT-FP 700 R voor het ontwerpen van wapeningsverbindingen conform EC2 met de hoogste brandwerendheidsduur. Dit is de eerste injecteerbare cementmortel met een Europese goedkeuring (ETA) voor achteraf geplaatste wapeningsverbindingen. De relatieve afname van het draagvermogen tot 500 °C komt overeen met een ingebetonneerde wapeningsstaaf. Vanwege de speciale toepassingsvoorwaarden wordt een fundamentele vervanging van deze mortel niet aanbevolen.

Wilt u meer weten?

Oplossingen voor afdekbeton

Schubverbund bei Aufbeton

De universeel inzetbare, krachtige injectiemortel HIT-RE 500 V4 (Ultimate) voor het ontwerpen van oplossingen voor afdekbeton conform EOTA TR 066. In combinatie met de afschuifverbinding HCC-B (Premium) biedt Hilti een oplossing voor statische en dynamische belastingen. De speciaal gevormde afschuifverbinding biedt een grote meerwaarde, ook bij de uitvoering.

Accumortelspuit HDE 500-22 tijdens het vullen van de injectiemortel HIT-FP 700 R

Accumortelspuit

Een nauwkeurige accumortelspuit met doseerfunctie, zoals bijvoorbeeld de HDE 500-A22 voor alle chemische afdichtingsmiddelen, maakt het moeiteloos uitdrukken van precies de benodigde hoeveelheid mortel mogelijk. En geen gram meer. Hiermee bespaart u tot 20 procent mortel. En daarmee veel geld.

Stap 4

Plaatsen van de wapeningsstaaf of de ankerstang

Voor elke wapening de juiste ankerstang - van de voordelige totaaloplossing tot speciale gebieden.

Plaatsen van wapeningsstaven

Ankerstangenassortiment

Goedgekeurde bevestigingsoplossingen zijn een must. Het maakt niet uit wat voor wapening het is. We hebben veel te bieden: van de HIT-C, HAS-U tot HIT-Z.

Dit is mogelijk ook voor u interessant

Ankerstang HIT-Z in injectiemortel HIT-HY 200-A V3

De juiste mortel voor elke toepassing

Met onze mortel voor chemische verankering plaatst u alle betonstaal en de conform EC2 berekende wapeningsverbindingen voordelig, betrouwbaar en snel.

Meer weten?
Accu-mortelspuit HDE 500-22

Mortelspuiten voor chemische ankers

Dankzij de accu mortelspuit bespaart u tijd en geld bij het achteraf aanbrengen van wapeningsverbindingen.

Meer weten?
SafeSet installatie in betonvloer

Productieve installatie met SafeSet

U kunt ankerstangen en achteraf aan te brengen wapeningverbindingen nu veel gemakkelijker en sneller installeren dan voorheen.

Meer weten?