Veilige bevestiging van bekisting in betonbouw

Plaatsen van bekisting en prefab-bouwonderdelen en bevestiging op alle ondergronden

In de bekistingsconstructie en betonbouw worden schroefankers gebruikt voor het bevestigen van schoren en tal van andere tijdelijke bevestigingen.

Hilti biedt u een breed assortiment aan bevestigingssystemen voor alle omstandigheden en ondersteunt u op uw bouwplaats bij het kiezen, en bij het snel en veilig installeren van de juiste oplossing: 

Loading

Bij de bekisting spelen veel factoren een belangrijke rol bij de optredende belastingen. Afhankelijk van de hoogte van de bekisting, de windzone, en de afstand van de schoren, kunnen de juiste bevestigingsmiddelen sterk variëren. 

Voordat de bekisting wordt geplaatst, moet eerst nauwkeurig worden gecontroleerd welke belastingen precies optreden en met welke bevestigingsmiddelen deze kunnen worden gedragen. Bij de gebruikelijke systeembekisting of prefab-wanden voorzien de leveranciers u in de regel ook van technische gegevens. Deze bevatten onder andere tabellen om de optredende belastingen voor de schoorverankering te bepalen. De belastingen kunnen vervolgens worden vergeleken met de bijbehorende productgegevens of goedkeuringen.

Wij ondersteunen u graag bij de keuze van een geschikt bevestigingssysteem.

De juiste bevestiging gebruiken

Verankering van een schoor met HUS4-H

De bevestiging van schoren moet snel en goedkoop gebeuren. Tegelijkertijd zijn de belastingen die door hoge bekisting of prefab-bouwonderdelen, maar ook beton- of winddruk kunnen worden veroorzaakt, enorm. Daarnaast kan de ondergrond waarin deze moeten worden omgeleid een uitdaging zijn: harde prefab-bouwonderdelen, ter plaatse gestort groen beton of kanaalplaatplafonds.

Met de schroefankers biedt Hilti u veiligere en rendabele oplossingen voor alle omstandigheden en wordt u ondersteund op uw bouwplaats bij de keuze en snelle en veilige installatie:

Goedgekeurd: ook in groen beton.

Hoge belastingen: schroefanker HUS4-H, 8 mm tot 16 mm diameter, zwaarlastanker HSL4 speciaal voor kanaalplaatplafonds tot M24.

Veilig: HUS4-H-schroefankers vereisen geen aanhaalmoment, HSL4 met splitmoer geven de juiste installatie aan.

Snelle installatie: HUS4-H vereist geen reiniging van boorgaten en het nieuwe ontwerp maakt het plaatsingsproces nog sneller en betrouwbaarder.

Verstelbaarheid: na het plaatsen kan het schroefanker HUS4-H in plaatsingsdiepte worden aangepast.

Herbruikbaarheid: DiBt-goedkeuring voor herbruikbaarheid in groen beton reduceert materiaalkosten en met de bijbehorende controlemallen kunt u eenvoudig en veilig bepalen of de betonschroef nog kan worden gebruikt.

Bij het plaatsen van betonschroeven in beton spelen een reeks factoren een belangrijke rol. De sterkte van het beton, de boor en de reiniging van het boorgat zijn bepalend.

Met de HUS4-H introduceren wij een volledig nieuwe generatie producten die de eigenschappen van onze HUS3 combineert met een ongekend plaatsingsgedrag. Tegelijkertijd breiden wij ons assortiment uit met twee nieuwe diameters, extra lengtes en een volledig nieuwe kopgeometrie met schroefdraad.

De nieuwe betonschroef portfolio: HUS4-H

  • Herbruikbaarheid voor tijdelijke bevestigingen in beton (bekisting, kantelsteunen) of niet-dragende grondplaten
  • Eenvoudig controleren van de herbruikbaarheid met de controlemal

Als alternatief voor hoge belastingen bevelen wij het zwaarlastanker HSL4 aan

  • Spreidanker voor zware toepassingen van de prestatieklasse Ultimate, met goedkeuringen voor veiligheidsrelevante toepassingen in beton
  • Een speciale beschermkap zorgt dat het juiste inschroefmoment onder momentsleutel kan worden toegepast

Herbruikbaarheid van schroefankers

Hilti betonschroeven zijn goedgekeurd voor meervoudig gebruik. U kunt afhankelijk van de belastingbehoefte het ankersysteem kiezen dat bij uw doeleinden past. 

Of een schroefanker van Hilti na herhaald gebruik nog geschikt is voor verder gebruik, kunt u betrouwbaar en eenvoudig zien: De slijtage kan met een controlemal worden bepaald. Het gaat snel en is ongecompliceerd.

Voor de slijtagetest wordt de punt van het schroefanker in de Hilti-controlemal gestoken. Indien deze aan het andere uiteinde er niet uitsteekt, kunt u de schroef nogmaals veilig gebruiken. Pas als de schroef zo versleten is dat de punt van de schroef er uitsteekt, mag deze niet meer worden gebruikt. Volgens de goedkeuring kan er dan niet meer worden gegarandeerd dat het schroefanker de last betrouwbaar zal vasthouden. 

De controlemal D=8-10-14 mm of HUS 12-16 mm kan stevig op de schroef worden bevestigd zodat de monteur deze elk moment voor de slijtagetest beschikbaar heeft.

Innovaties in de bekistingsconstructie

Bekistingsstop X-FS met DX 5

Bekistingsstop bevestigen

Na het inmeten van de bouwplaats moet de bekisting exact worden gepositioneerd. Onze bekistingsstoppen X-FS zorgen voor hoge snelheid, absolute nauwkeurigheid en besparen kostbare werktijd.

Naar bekistingsstop X-FS
Bekisting uitlijnen met roterende laser PR 300-HV2S

Uitlijnen van de bekisting met de roterende laser

Robuuste en gebruiksvriendelijke roterende lasers: Over lange afstanden kunnen hoogten worden overgedragen en uitgravingen of hellingen worden ingemeten.

Naar roterende laser PR 300-HV2S
Bekistingsplanken bevestigen met X-CT MX nagels

Bevestiging van de bekistingsplanken

De één-stapstoepassing met de nagels op een strip bespaart u tijd. Dankzij de bijzonder kleine kop kan het hout eenvoudig worden verwijderd en zonder beschadigingen opnieuw worden gebruikt. De vooraf gedefinieerde breekpunten op de nagel maken een gecontroleerde verwijdering achteraf mogelijk.

Naar de bekistingsnagel X-CT MX
Overhead werk met DX 6

Hoe u tot een minuut per bevestiging kunt besparen

Er kunnen vele toepassingen worden gerealiseerd met de universele kruitschiethamer DX 6 in verschillende configuraties, gecombineerd met hoogwaardige Hilti nagels die speciaal zijn ontwikkeld voor verschillende basismaterialen.

Naar DX 6 kruitschiethamerset