- Home
- Solutions
- Inspiratie
- Hilti blog
- De zes bouwtrends van 2024
De zes bouwtrends van 2024
Van AI en robotica tot veiligheid en inclusie
De bouwsector ondergaat momenteel een transitie: snelle technologische ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie (AI) en de veranderende arbeidsmarktdynamiek bepalen de toekomst van deze sector.
Lees hier hoe datagestuurde technologieën en AI de bouwsector veranderen, hoe de onderwerpen bron- en energie-efficiëntie invloed hebben op de nieuwe maatstaf voor bouwen en welke toekomstperspectieven en grote projecten zich aandienen.
1. BIM als drijvende kracht achter de ontwikkeling in de bouwbranche
Tijdens het bouwproces maakt BIM niet alleen een efficiënte planning en uitvoering van bouwprojecten mogelijk, maar verbetert het ook de kwaliteit en duurzaamheid van woningen. Nauwkeurige simulaties van energie-efficiëntie en de toepassing van materiaal met BIM dragen bij aan de kostenverlaging, verkorting van de bouwperiode en minimalisering van milieubelasting. BIM maakt ook betere communicatie tussen alle partijen mogelijk, zodat projecten sneller en kostenefficiënter afgehandeld kunnen worden.
2. Duurzaamheid en energie-efficiënte in de bouwsector
Milieuvriendelijk bouwen is niet langer ‘nice to have’, maar wordt de industrienorm. Groen bouwen vraagt om innovatieve oplossingen voor duurzame en gecertificeerde projecten. Verantwoord bouwen is een belangrijke strategie om de klimaatverandering aan te pakken en de koolstofemissies te verminderen. Investeren in energiebesparende en andere klimaatvriendelijke technologieën helpt bij het creëren van een gezonde woon- en werkomgeving.
Tegelijkertijd bieden de certificeringen voor duurzaam bouwen transparantie met betrekking tot de milieuvriendelijkheid van gebouwen. Mogelijke voordelen zijn onder meer lagere exploitatiekosten van het gebouw dankzij alternatieve energiebronnen en mogelijk hogere bouwwaarden en investeringsrendementen.
3. Robotica en automatiseringsprocessen
De toepassing van robotica en automatiseringstechnologie heeft geleidt tot een aanzienlijke vermindering van handmatige arbeid op bouwplaatsen. Vooral in sectoren als hoogbouw en infrastructuurontwikkeling worden steeds vaker robotondersteunde automatiseringsoplossingen toegepast. Deze technologieën maken een nauwkeurige en snellere uitvoering van bouwprojecten mogelijk en verbeteren tegelijkertijd de arbeidsveiligheid.
De effecten van automatisering op werkgelegenheid zijn complex: aan de ene kant kunnen eenvoudige en repetitieve taken worden geautomatiseerd met robots zoals de Hilti Jaibot, waardoor personeel vrijkomt voor meer complexe en creatieve werkzaamheden. Aan de andere kant vormt de bijscholing van bestaand personeel voor het gebruik van deze technologieën een uitdaging. Bedrijven investeren daarom steeds vaker in nascholing om de overgang naar een meer geautomatiseerde productie te ondersteunen.
4. Datagestuurde technologieën en AI
In Nederland optimaliseren Big Data en AI bouwprojecten door efficiënt management van middelen en tijd. 'Predictive analytics’ (in Nederlands ook ‘voorspellende analyses’ of ‘predictieve analyses’ genoemd) helpen bij het identificeren van risico’s en het optimaliseren van de materiaalbehoefte, wat kosten verlaagt en vertragingen tot een minimum beperkt. Vooruitstrevende projectmanagementtools gebruiken AI bijvoorbeeld om planningen te optimaliseren en toewijzing van middelen te verbeteren.
Toch zijn gegevensbeschermingsaspecten van groot belang bij de implementatie van AI of gegevensgebaseerde technologieën. Naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) is cruciaal, vooral bij de verwerking van persoonsgerelateerde gegevens op bouwplaatsen. Bedrijven moeten er daarom voor zorgen dat alle gegevensgestuurde toepassingen de privacy beschermen en tegelijkertijd de veiligheid en integriteit van de gegevens waarborgen.
5. Bijscholing en inclusie
De Nederlandse bouwindustrie staat voor grote uitdagingen op de arbeidsmarkt, vooral door het aanhoudende tekort aan vakmensen. Deze situatie wordt verergerd door hoge kosten en stijgende looneisen. Om dit tekort aan vakmensen tegen te gaan, vertrouwen bedrijven op strategieën zoals verbeterde opleidings- en bijscholingsmogelijkheden.
Een ander belangrijk aspect is de bevordering van diversiteit en inclusie binnen de bouwsector. Door de sector open te stellen voor meer diverse werknemersgroepen en inclusieve arbeidsomstandigheden te creëren, kunnen meer talenten worden aangetrokken worden en het personeelsbestand worden uitgebreid.
6. Veiligheids- en risicomanagement
De bouwsector heeft een enorme sprong voorwaarts gemaakt in veiligheid dankzij innovatieve oplossingen die het werk makkelijker en ergonomischer maken. Hierdoor verhoog je het gebruiksgemak en vergroot je de kans dat het werk juist en veilig wordt uitgevoerd. Op deze manieren voorkom je ongevallen.
Een concreet voorbeeld van een innovatieve oplossing is het Hilti Nuron accugereedschap, die de werkveiligheid verhoogt ook. Lichtere en comfortabelere machines op accu verlichten werkzaamheden, vooral boven het hoofd. Combineer dit met een exoskelet om de schouders extra te ontzien. Minder vermoeidheid betekent minder fouten en verkleint het risico op chronische klachten.
De voortdurende bewaking en evaluatie van de gegevens op de bouwplaatsen helpen bovendien veiligheidsrisico’s proactief te beheren en de werkomstandigheden voortdurend te verbeteren.
Met digitale ondersteuning richting de toekomst
De bouwsector wordt gekenmerkt door trends zoals innovatie, duurzaamheid en aanpassingsvermogen. Het bijhouden van de huidige ontwikkelingen in de bouwsector is daarom cruciaal om concurrerend te blijven en een duurzame, efficiënte en technologisch geavanceerde toekomst te realiseren.
We ondersteunen je met een breed scala aan software, zoals ON!Track voor het beheren van bedrijfsmiddelen en Fieldwire voor eenvoudig projectmanagement. Eenmaal geïmplementeerd verlichten deze digitale oplossingen je dagelijkse werkzaamheden en transformeren ze de processen in de bouwsector op de lange termijn.