Image alt text (optional)

Het gericht stimuleren van goed teamwork

Zo zet je de Lean Construction-principes doelgericht in

Image alt text (optional)

Te laat, de duur: Bij bouwprojecten ontstaan er vaak gaandeweg uitdagingen en obstakels die een succesvolle afronding van het project in de weg staan. Voor ongeveer driekwart van alle bouwprojecten geldt dat het oorspronkelijk geplande budget en tijdschema uiteindelijk overschreden wordt.1 De meeste vertragingen zijn het gevolg van langdurige goedkeuringsprocedures of tijd die verloren gaat vanwege knelpunten binnen het team. Maar ook tijdens de werkzaamheden van dag tot dag gaat er keer op keer tijd verloren of ontstaat er extra werk: vanwege een gebrek aan afspraken of als gevolg van slechte communicatie.

Dus hoe kunnen processen worden gestroomlijnd, misverstanden in de teamcommunicatie worden voorkomen en projectdoelen beter worden bereikt? De Lean Construction-principes zijn een antwoord op deze vragen: Dankzij de geïntegreerde aanpak van planning, ontwerp en uitvoering voor bouwprojecten maken ze een betere samenwerking mogelijk. De term Lean Construction Management komt oorspronkelijk uit de auto-industrie en betekent “slank bouwen”. Lees hier hoe je deze principes op je bedrijf kunt toepassen.

De 6 Lean Construction-principes in vogelvlucht

Efficiëntere processen, minder fouten

Respect voor mensen

Waardering en respect voor alle betrokkenen zijn basisprincipes die bij "Lean” bouwen van fundamenteel belang zijn in de bouwsector. Het doel is om een positieve werkomgeving te creëren die de teamcohesie en de dialoog bevordert.

Minimaliseren van verspilling

Lean Construction is gericht op het minimaliseren van de verspilling van materiaal. Het principe kan echter ook op teamprocessen worden toegepast: Als je de vaardigheden en voorkeuren van je werknemers gericht benut, voorkom je fouten en ontevredenheid.

Focus op constante werkprocessen

In plaats van je alleen te richten op het eindproduct, is het effectiever om je op de processen en hun verloop te richten. Een soepel proces en een geoptimaliseerde volgorde van activiteiten leiden immers tot betere kwaliteit, kortere bouwtijden en lagere kosten. Stel jezelf de vraag: op welke punten in het werkproces kom je de meeste problemen tegen?

Identificatie van meerwaarde

Lean Construction is erop gericht meerwaarde voor je klanten te creëren. Richt je activiteiten in op het voldoen aan de behoeften van de betrokkenen. Efficiëntere processen, kwalitatief hoogstaand werk en tijdige levering zijn daarbij de sleutel tot waardecreatie. Bovendien kan er in de loop van het proces een gemeenschappelijk begrip worden gecreëerd tussen alle betrokkenen, wat leidt tot betere coördinatie en harmonisatie en dus tot tijdsbesparingen.

Continue verbetering

Stimuleer een cultuur van continue verbetering en samenwerking waarin alle teamleden actief naar optimalisatiemogelijkheden op zoek gaan. Een goed Lean Team Management houdt in dat teams op deze manier samen aan het voorkomen van fouten en de implementatie van best practices werken. Regelmatige reflectie- en feedbacksessies verbeteren bovendien de communicatie en het onderlinge begrip binnen het team.

Het systeem als geheel optimaliseren

In plaats van afzonderlijke onderdelen te optimaliseren, moet je naar het hele systeem kijken. Houd rekening met de interacties tussen de verschillende processen, teams en belanghebbenden. Want de optimalisatie van het totale systeem als leidt tot duurzaam succes.

Herzien van werkprocessen

Een man die bouwplaatskleding draagt, staat met een vrouw in vrijetijdskleding in een kantoor. Beiden kijken naar de laptop die voor hen ligt.

Wie volgens de Lean Construction-principes werkt, bevordert niet alleen een nauwe samenwerking tussen teamleden, maar benadrukt ook ieders verantwoordelijkheid voor het hele proces: Wanneer werknemers meer worden betrokken bij de planning en de besluitvorming, kunnen ze gemakkelijker bijdragen aan continue verbeteringen – te beginnen bij de dagelijkse taken.

Een voorbeeld is het transparant delen van informatie. Als je informatie op transparante wijze deelt, kunnen teams beter reageren op uitdagingen en samen oplossingen vinden. Een samenwerkingstool, zoals Fieldwire-bouwsoftware, kan daar ook ondersteuning bij bieden. Test Fieldwire voor jouw bedrijf en vraag hier een demo aan.

 

Jouw routekaart voor de praktijk

De principes in de praktijk brengen

 

Wat houdt dat in voor jouw bedrijf? Zoals gezegd leiden de Lean Construction Management-principes tot betrokkenheid van en actieve participatie door medewerkers, in tegenstelling tot management dat louter uitgaat van een top-down-benadering. Voor de processen op de bouwplaats resulteert dat in een verhoogde efficiëntie, wat op zijn beurt weer een positief effect heeft op de planning en de budgettering. 

Natuurlijk kunnen de Lean Construction Management-principes niet van de ene op de andere dag worden geïmplementeerd. Er zijn echter eenvoudige stappen die je op elk moment in projecten integreren kunt. Dat zijn onder andere de volgende:

1. Zorg ervoor dat “silo’s” verleden tijd zijn:

Als verschillende afdelingen of teams in ten opzichte van elkaar geïsoleerde “silo's” werken, leidt dat vaak tot inefficiënte communicatie en een gebrek aan samenwerking. Regelmatige, open communicatie daarentegen moedigt teams aan om informatie uit te wisselen en samen aan oplossingen te werken. Organiseer bijvoorbeeld wekelijkse vergaderingen om ideeën uit te wisselen binnen en tussen je teams.

2. Deel de verantwoordelijkheid met een gezamenlijke workflow:

Lean-projecten worden gekenmerkt door een gezamenlijke benadering van de volledige levenscyclus van een project. Blijf dus afspraken maken met de verschillende betrokken partijen: Zo kan iedereen zijn wensen kenbaar maken en delen in de verantwoordelijkheid. Op die manier is het niet alleen mogelijk om projecten met het oog op de behoeften van de afzonderlijke projectteams uit te voeren, maar wordt ook de kans op fouten verkleind.

3. Maak gebruik van een pull-systeem binnen de taakverdeling:

De basis van een pull-systeem is het idee dat taken pas worden gestart als ze nodig zijn. Op die manier kunnen wachttijden en knelpunten worden vermeden: door een gerichte verdeling van werkzaamheden uitgaande van de werkelijke vraag en capaciteit. Een goede team- en projectmanagementsoftware ondersteunt daarbij je processen.

4. Maak een efficiëntere communicatie mogelijk:

Een goede communicatie is cruciaal voor het welslagen van een project. Gebruik daarom moderne hulpmiddelen om een snelle en efficiënte uitwisseling van informatie te ondersteunen. Regelmatige vergaderingen, duidelijke communicatiekanalen en open discussies helpen erbij om misverstanden te voorkomen en bevorderen de voortgang van het project.

Digitale tools als hulpmiddel

Een tablet die op afgedrukte bouwplannen ligt, toont een digitaal bouwplan. Er zweeft een hand boven. Links wordt het logo van Hilti's Fieldwire-software op een witte achtergrond weergegeven.

Fieldwire vereenvoudigt de projectorganisatie

Fieldwire is een gebruiksvriendelijke oplossing voor bouwprojecten die speciaal is ontwikkeld voor een breed scala aan projectvereisten. Actuele informatie kan onmiddellijk met de verschillende teams worden gedeeld en in realtime op de bouwplaats worden gecoördineerd – ook in samenspraak met onderaannemers en planners. Met deze constructiesoftware zijn de bovenstaande Lean Construction-ideeën dus eenvoudig te implementeren:

  • De betrouwbaarheid vergroten: Dankzij dagelijkse vergaderingen, ondersteund door actuele gegevens uit Fieldwire, zijn teams in staat om hun werk te coördineren en problemen in een vroeg stadium te herkennen.
  • Dubbele gegevensinvoer elimineren: Fieldwire vermindert de noodzaak om gegevens dubbel in te voeren door informatie te centraliseren en automatisch te synchroniseren.
  • Continue verbetering stimuleren: Fieldwire maakt continue verbetering mogelijk door positieve aspecten en verbeterpotentieel te identificeren.

Sneller je doel bereiken

Tot de meest tijdrovende problemen waar teams die aan een bouwproject werken last van hebben, behoren onder andere de volgende:

  • Inefficiëntie wegens ontbrekende afspraken
  • Ontbrekende informatie
  • Ondoorzichtig kostenplaatje
  • Gebrek aan geschoolde vakmensen 

Zoals je ziet: de bovenstaande ideeën in de dagelijkse processen integreren is eenvoudig – en je zult snel de eerste uitwerking snel terugzien in de resultaten en in de dialoog met je personeel.

Overige artikelen

Zo zorg je ervoor dat je team niet achterblijft bij de digitalisering

De grootste hindernis bij de digitalisering van de bouw is momenteel het gebrek aan goed opgeleide werknemers. Daarom bestaat er voor bedrijven een dringende noodzaak om hun bestaande medewerkers in de digitale transformatie mee te nemen en voor de aanstaande veranderingen te enthousiasmeren. Lees hier hoe je je medewerkers kunt laten inzien dat slimme oplossingen de werklast verlichten en waarom ze niet bezorgd hoeven te zijn dat ze hun baan zullen verliezen.

Naar het artikel

Inventarissen en gereedschapslijsten eenvoudiger vormgeven

Gereedschapslijsten en de inventaris: Verhoog de productiviteit en bespaar tijd met doordachte gereedschapslijsten en een efficiënte inventarisatie. Strategieën en hulpmiddelen om het overzicht te behouden en het gebruik van middelen te optimaliseren.

Naar het artikel

De Hilti blog over perspectieven, trends en digitale oplossingen in de bouwsector

Hoe helpen slimme oplossingen de bouwsector tijd en kosten te besparen? Welke uitdagingen kunnen we verwachten? Ontdek in onze blog de toekomst van de bouwindustrie: Hier delen wij informatie over de branche en tips voor jouw bedrijf.

Naar het overzicht

1) Ziegler, Wolfgang: „Informationsdefizit: Die Arbeitsproduktivität auf Baustellen“, unter: https://neuelandschaft.de/artikel/informationsdefizit-die-arbeitsproduktivitaet-auf-baustellen-7430.html (abgerufen am 18.09.2020)