UD 16 (01)
UD 30 (01)
Originele handleiding
Informatie over de handleiding
Bij deze handleiding
- Waarschuwing! Zorg, voordat u het product gebruikt, dat u de bij het product meegeleverde handleiding incl. de aanwijzingen, veiligheidsinstructies en waarschuwingsaanwijzingen, afbeeldingen en specificaties gelezen en begrepen hebt. Maakt u zich met name met alle aanwijzingen, veiligheidsinstructies en waarschuwingsaanwijzingen, afbeeldingen, specificaties en bestanddelen en functies vertrouwd. Als u dit niet doet, bestaat het risico op een elektrische schok, brand en/of ernstig letsel. Bewaar de handleiding inclusief alle aanwijzingen, veiligheidsinstructies en waarschuwingsaanwijzingen voor later gebruik.
- producten zijn bestemd voor de professionele gebruiker en mogen alleen door geautoriseerd, vakkundig geschoold personeel bediend, onderhouden en gerepareerd worden. Dit personeel moet speciaal op de hoogte zijn gesteld van de mogelijke gevaren. Het product en zijn hulpmiddelen kunnen gevaar opleveren als ze door ongeschoolde personen op ondeskundige wijze of niet volgens de voorschriften worden gebruikt.
- De meegeleverde handleiding komt overeen met de actuele stand van de techniek op het tijdstip op het moment van druk. De actuele versie vindt u altijd online op de Hilti productpagina. Volg hiervoor de link of de QR-code in deze handleiding, gemarkeerd met het symbool .
- Geef het product alleen met deze handleiding aan andere personen door.
Verklaring van de tekens
Waarschuwingsaanwijzingen
Waarschuwingsaanwijzingen waarschuwen voor gevaren bij de omgang met het product. De volgende signaalwoorden worden gebruikt:Symbolen in de handleiding
De volgende symbolen worden in deze handleiding gebruikt:Handleiding in acht nemen |
|
Gebruikstips en andere nuttige informatie |
|
Omgang met recyclebare materialen |
|
Elektrisch gereedschap en accu's niet met het huisvuil meegeven |
Symbolen in afbeeldingen
De volgende symbolen worden in afbeeldingen gebruikt:Deze cijfers verwijzen naar de betreffende afbeelding aan het begin van deze handleiding. |
|
De nummering in afbeeldingen duidt op belangrijke arbeidsstappen of onderdelen die belangrijk zijn voor arbeidsstappen. In de tekst van worden deze arbeidsstappen of onderdelen met overeenkomstige nummers geaccentueerd, bijv. (3) . |
|
Positienummers worden gebruikt in de afbeelding Overzicht en verwijzen naar de nummers van de legenda in het hoofdstuk Productoverzicht . |
|
Dit teken vraagt om uw bijzondere aandacht bij de omgang met het product. |
Productafhankelijke symbolen
Symbolen op het product
De volgende symbolen worden op het product gebruikt:Boren 1e versnelling |
|
Boren 2e versnelling |
|
Rechts-/linksloop |
|
Omwentelingen per minuut |
|
Elektrische veiligheidsklasse II (dubbel geïsoleerd) |
Veiligheid
Algemene veiligheidsaanwijzingen voor elektrische gereedschappen
WAARSCHUWING Lees alle veiligheidsaanwijzingen, aanwijzingen, afbeeldingen en technische gegevens die op het apparaat aanwezig zijn. Wanneer de volgende aanwijzingen niet in acht worden genomen, kan dit een elektrische schok, brand en/of ernstig letsel tot gevolg hebben.Bewaar alle veiligheidsinstructies en voorschriften goed.
Het in de veiligheidsvoorschriften gebruikte begrip "elektrisch gereedschap" heeft betrekking op elektrische gereedschappen met netvoeding (met aansluitkabel) en op accu-aangedreven elektrische gereedschappen (zonder aansluitkabel).
Veiligheid op de werkplek
- Houd uw werkgebied schoon en goed verlicht. Een rommelig of onverlicht werkgebied kan tot ongevallen leiden.
- Werk niet met het elektrisch gereedschap in een explosieve omgeving waarin zich brandbare vloeistoffen, gassen of stoffen bevinden. Elektrische gereedschappen veroorzaken vonken die het stof of de dampen tot ontsteking kunnen brengen.
- Houd kinderen en andere personen tijdens het gebruik van het elektrisch gereedschap uit de buurt. Wanneer u wordt afgeleid, kunt u de controle over het apparaat verliezen.
- De aansluitstekker van het elektrisch gereedschap moet in het stopcontact passen. De stekker mag in geen geval worden veranderd. Gebruik geen adapterstekkers in combinatie met geaarde elektrische gereedschappen. Onveranderde stekkers en passende stopcontacten beperken het risico van een elektrische schok.
- Voorkom contact van het lichaam met geaarde oppervlakken van bijvoorbeeld buizen, verwarmingen, fornuizen en koelkasten. Er bestaat een verhoogd risico op een elektrische schok wanneer uw lichaam geaard is.
- Houd het elektrisch gereedschap uit de buurt van regen en vocht. Het binnendringen van water in het elektrische gereedschap vergroot het risico op een elektrische schok.
- Gebruik de aansluitleiding niet voor een verkeerd doel, om het elektrisch gereedschap te dragen of op te hangen of om de stekker uit het stopcontact te trekken. Houd de aansluitleiding uit de buurt van hitte, olie, scherpe randen en bewegende delen. Beschadigde of in de war geraakte aansluitleidingen vergroten het risico op een elektrische schok.
- Wanneer u buitenshuis met een elektrisch apparaat werkt, dient u alleen verlengsnoeren te gebruiken die geschikt zijn voor gebruik buitenshuis. Het gebruik van een voor gebruik buitenshuis geschikt verlengsnoer verlaagt het risico op een elektrische schok.
- Als het gebruik van het elektrisch gereedschap in een vochtige omgeving absoluut noodzakelijk is, gebruik dan een lekstroomschakelaar. Het gebruik van een lekstroomschakelaar verkleint het risico op stroomschokken.
- Wees alert, let goed op wat u doet en ga met verstand te werk bij het gebruik van het elektrische gereedschap. Gebruik het elektrisch gereedschap niet wanneer u moe bent of onder invloed bent van drugs, alcohol of medicijnen. Een moment van onoplettendheid tijdens het gebruik van het elektrisch gereedschap kan tot ernstig letsel leiden.
- Draag een persoonlijke veiligheidsuitrusting en altijd een veiligheidsbril. Het dragen van een persoonlijke veiligheidsuitrusting, zoals een stofmasker, veiligheidsschoenen met anti-slip-zolen, een veiligheidshelm of gehoorbescherming, afhankelijk van de aard en het gebruik van het elektrisch gereedschap, vermindert het risico op letsel.
- Voorkom per ongeluk inschakelen. Controleer of het elektrisch gereedschap is uitgeschakeld voordat u de stekker in het stopcontact steekt en/of de accu aanbrengt, of het gereedschap optilt of draagt. Wanneer u bij het dragen van het elektrisch gereedschap uw vinger aan de schakelaar hebt of wanneer u het apparaat ingeschakeld op de stroomvoorziening aansluit, kan dit tot ongevallen leiden.
- Verwijder instelgereedschappen of moersleutels voordat u het elektrisch gereedschap inschakelt. Instelgereedschap of een sleutel in een draaiend deel van het gereedschap kan tot letsel leiden.
- Neem geen ongewone lichaamshouding aan. Zorg ervoor dat u stevig staat en steeds in evenwicht blijft. Daardoor kunt u het elektrisch gereedschap in onverwachte situaties beter onder controle houden.
- Draag geschikte werkkleding. Draag geen loshangende kleding of sieraden. Houd haren, kleding en handschoenen uit de buurt van bewegende delen. Loshangende kleding, sieraden en lange haren kunnen door bewegende delen worden meegenomen.
- Wanneer stofafzuig- of stofopvangvoorzieningen kunnen worden gemonteerd, dient u zich ervan te verzekeren dat deze zijn aangesloten en juist worden gebruikt. Het gebruik van een stofafzuiging kan de gevaren door stof beperken.
- Waak voor een foutief gevoel van veiligheid, negeer de veiligheidsregels voor elektrisch gereedschap niet, ook niet als u na veelvuldig gebruik met het elektrisch gereedschap vertrouwd bent. Achteloos handelen kan binnen een fractie van een seconden leiden tot ernstig letsel.
- Overbelast het apparaat niet. Gebruik voor uw werkzaamheden het daarvoor bestemde elektrisch gereedschap. Met het passende elektrisch gereedschap werkt u beter en veiliger binnen het aangegeven vermogensbereik.
- Gebruik geen elektrisch gereedschap waarvan de schakelaar defect is. Elektrisch gereedschap dat niet meer kan worden in- of uitgeschakeld, is gevaarlijk en moet worden gerepareerd.
- Trek de stekker uit het stopcontact en/of verwijder de verwijderbare accu uit het apparaat voordat u het gereedschap instelt, toebehoren wisselt of het apparaat weglegt. Deze voorzorgsmaatregel voorkomt onbedoeld starten van het elektrisch gereedschap.
- Bewaar niet-gebruikte elektrische gereedschappen buiten bereik van kinderen. Laat geen personen het apparaat gebruiken die niet hiermee vertrouwd zijn of deze aanwijzingen niet hebben gelezen. Elektrische gereedschappen zijn gevaarlijk wanneer deze door onervaren personen worden gebruikt.
- Ga zorgvuldig met het elektrisch apparaat en de toebehoren om. Controleer of bewegende delen correct functioneren en niet vastklemmen en of onderdelen gebroken of zodanig beschadigd zijn dat de werking van het apparaat nadelig wordt beïnvloed. Laat beschadigde delen repareren voordat u het apparaat gebruikt. Veel ongevallen hebben hun oorzaak in slecht onderhouden elektrische gereedschappen.
- Houd snijgereedschappen scherp en schoon. Zorgvuldig onderhouden snijgereedschappen met scherpe snijkanten klemmen minder snel vast en zijn gemakkelijker te geleiden.
- Gebruik elektrisch gereedschap, toebehoren, inzetgereedschappen enz. uitsluitend conform deze aanwijzingen. Let daarbij op de arbeidsomstandigheden en de uit te voeren werkzaamheden. Het gebruik van elektrische gereedschappen voor andere dan de voorziene toepassingen kan tot gevaarlijke situaties leiden.
- Houd de handgrepen en de greepgedeelten droog, schoon en vrij van olie en vet. Gladde handgrepen en greepgedeelten zorgen dat het elektrisch gereedschap in onvoorziene situaties niet veilig kan worden bediend en gecontroleerd.
- Laat het elektrisch gereedschap alleen repareren door gekwalificeerd en vakkundig personeel en alleen met originele vervangingsonderdelen. Daarmee wordt gewaarborgd dat de veiligheid van het elektrisch gereedschap in stand blijft.
Veiligheidsinstructies voor boormachines
Veiligheidsinstructies voor alle werkzaamheden- Gebruik de extra handgreep. Verlies van controle kan tot lichamelijk letsel leiden.
- Houd het elektrisch gereedschap vast aan de geïsoleerde greepgedeelten wanneer u werkzaamheden uitvoert waarbij het inzetgereedschap of de schroeven verborgen stroomleidingen of het eigen netsnoer kunnen raken. Door het contact met een spanningvoerende leiding kunnen ook metalen delen van apparaten onder spanning komen te staan, hetgeen tot een elektrische schok kan leiden.
- Werk in geen geval met een hoger toerental dan het maximaal toegestane toerental voor de boor. Bij hogere toerentallen kan de boor enigszins verbuigen wanneer deze zonder contact met het werkstuk vrij kan draaien, en tot verwondingen leiden.
- Begin het boren altijd met een laag toerental zorg ervoor dat de boor hierbij met het werkstuk in contact is. Bij hogere toerentallen kan de boor enigszins verbuigen wanneer deze zonder contact met het werkstuk vrij kan draaien, en tot verwondingen leiden.
- Oefen geen te grote druk uit en alleen in lengterichting van de boor. Boren kunnen verbuigen en daardoor breken of tot het verliezen van de controle en verwondingen leiden.
- Schakel het apparaat alleen in of uit als de roerkorf zich in het te mengen materiaal bevindt. Anders kunt de controle over het apparaat verliezen en gewond raken.
Aanvullende veiligheidsvoorschriften
Veiligheid van personen- Gebruik het apparaat alleen in een technisch optimale staat.
- Nooit aanpassingen of veranderingen aan het apparaat uitvoeren.
- Houd het apparaat altijd met beide handen vast aan de daarvoor bestemde handgrepen. Houd de handgrepen droog, schoon en vrij van olie en vet.
- Leid het net- en het verlengsnoer tijdens het werk altijd naar achteren van het apparaat weg. Dit vermindert het risico om over het snoer te vallen.
- Gebruik een stofafzuiging, een stofmasker en een veiligheidsbril. Het stof dat bij schuren ontstaat, kan de longen en de ogen beschadigen.
- Neem pauzes en doe ontspannings- en vingeroefeningen voor een betere doorbloeding van uw vingers.
- Stof van materiaal zoals loodhoudende verf, sommige houtsoorten, beton / metselwerk / kwartshoudend gesteente, mineralen en metaal kunnen schadelijk voor de gezondheid zijn. Het in contact komen met of het inademen van stof kan leiden tot allergische reacties en/of aandoeningen van de luchtwegen bij de gebruiker of personen die zich in de buurt bevinden. Bepaald stof, zoals eiken- of beukenstof, staat bekend als kankerverwekkend, in het bijzonder in combinatie met houtbewerkingsmiddelen (chromaat, houtbeschermingsmiddelen). Asbesthoudend materiaal mag alleen door vakkundig personeel worden behandeld. Maak indien mogelijk gebruik van een stofafzuiging. Om een betere stofafzuiging te verkrijgen, gebruikmaken van een geschikte mobiele stofafzuiging. Zo nodig een ademmasker dragen dat geschikt is voor de betreffende stof. Zorg voor een goede ventilatie van het werkgebied. De in uw land geldende voorschriften voor de te bewerken materialen in acht nemen.
- Het apparaat is niet bedoeld voor gebrekkige personen zonder instructie. Houd het apparaat uit de buurt van kinderen.
- Kinderen moet duidelijk worden gemaakt dat het apparaat geen speelgoed is.
- Controleer regelmatig het netsnoer van het apparaat en laat dit in geval van beschadiging vervangen door een erkend vakman. Wanneer het netsnoer van het elektrisch gereedschap beschadigd is, dient dit door een speciaal vervaardigd en goedgekeurd netsnoer te worden vervangen. Dit kan verkregen worden bij de klantenservice. Controleer de verlengsnoeren regelmatig en vervang deze wanneer ze beschadigd zijn. Wordt het net- of verlengsnoer tijdens de werkzaamheden beschadigd, dan mag u het snoer niet aanraken. Haal de netstekker uit het stopcontact. Beschadigde net- en verlengsnoeren houden het risico van een elektrische schok in.
- Schakel het elektrisch gereedschap bij een stroomonderbreking uit en maak het netsnoer los, om onbedoeld inschakelen als de stroom weer wordt ingeschakeld te voorkomen.
- Laat vuile apparaten bij een veelvuldige bewerking van geleidend materiaal regelmatig door de Hilti Service controleren. Vocht of stof dat zich aan het oppervlak van het apparaat hecht, met name van geleidend materiaal, kan onder ongunstige omstandigheden tot een elektrische schok leiden.
- Borg het werkstuk. Een met spaninrichtingen of een bankschroef vastgezet werkstuk is veiliger dan een dat alleen met de hand is aangedraaid.
- Draag bij het wisselen van gereedschap werkhandschoenen, omdat het gereedschap heet wordt door het gebruik.
Beschrijving
Productoverzicht
- Snelspan- of tandkransboorkop
- Zijhandgreep
- Huls (alleen UD 16)
- Diepte-aanslag
- Blokkeerbout voor diepte-aanslag
- Functiekeuzeschakelaar
- Schakelaar rechtsom/linksom
- Regelschakelaar met elektronische toerentalregeling
- Vergrendelingsknop constante werking
- Netsnoer
Beoogd gebruik
Het product is een handbediende, elektrisch aangedreven boormachine. Het is geschikt voor het boren in hout en metaal, voor het schroeven en, onder bepaalde omstandigheden, voor het roeren.
Mogelijk onjuist gebruik
- Dit product is niet geschikt voor de bewerking van gezondheidsbedreigende stoffen.
- Dit product is niet geschikt voor werkzaamheden in een vochtige omgeving.
Standaard leveringsomvang
Boormachine, zijhandgreep, diepte-aanslag, boorkopsleutel, handleiding.Technische gegevens
Bij aansluiting op een generator of transformator moet het afgegeven vermogen daarvan minstens twee keer zo hoog zijn dan het op het typeplaatje van het apparaat aangegeven nominaal opgenomen vermogen. De bedrijfsspanning van de transformator of generator moet te allen tijde binnen +5% en -15% van de nominale spanning van het apparaat liggen.UD 16 |
UD 30 |
|
---|---|---|
Productgeneratie |
01 |
01 |
Gewicht conform EPTA‑procedure 01 |
2,6 kg |
2,5 kg |
Toerental 1e versnelling |
900 omw/min (15,0 Hz) |
1.200 omw/min (20,0 Hz) |
Toerental 2e versnelling |
2.500 omw/min (41,7 Hz) |
3.300 omw/min (55,0 Hz) |
Maximaal koppel 1e versnelling |
80 Nm (59 ftlbf) |
51 Nm (38 ftlbf) |
Maximaal koppel 2e versnelling |
29 Nm (21 ftlbf) |
18,5 Nm (13,6 ftlbf) |
Diameter gereedschapopname |
2 mm … 13 mm |
2 mm … 13 mm |
Geluidsinformatie en trillingswaarden
De in deze aanwijzingen aangegeven geluidsdruk- en trillingswaarden zijn gemeten overeenkomstig een genormeerd meetproces en kunnen worden gebruikt voor een onderlinge vergelijking van elektrisch gereedschap. Deze zijn ook geschikt voor een voorlopige inschatting van de exposities.De vermelde gegevens zijn representatief voor de belangrijkste gebruiksgebieden van het elektrisch gereedschap. Als het elektrisch gereedschap echter wordt gebruikt voor andere toepassingen, met afwijkende inzetgereedschappen of als het onvoldoende wordt onderhouden, kunnen de gegevens afwijken. Hierdoor kunnen de blootstellingswaarden over de gehele gebruiksperiode duidelijk worden verhoogd.
Voor een nauwkeurige inschatting van de exposities moet ook rekening worden gehouden met de tijden waarin het elektrisch gereedschap is uitgeschakeld of weliswaar draait maar niet wordt gebruikt. Hierdoor kunnen de blootstellingswaarden over de gehele gebruiksperiode duidelijk verminderen.
Leg de overige veiligheidsmaatregelen ter bescherming van de gebruiker tegen geluid en/of trillingen ook vast, zoals: Onderhoud van het elektrisch gereedschap en de inzetgereedschappen, warmhouden van handen, organisatie van de werkzaamheden.
Geluidsemissiewaarden
UD 16 |
UD 30 |
|
---|---|---|
Geluidsvermogensniveau (L WA) |
98 dB(A) |
97 dB(A) |
Onzekerheid (KWA) |
5 dB(A) |
5 dB(A) |
Geluidsemissieniveau (L pA) |
90 dB(A) |
89 dB(A) |
Onzekerheid (KpA) |
5 dB(A) |
5 dB(A) |
UD 16 |
UD 30 |
|
---|---|---|
Schroeven zonder slag (ah) |
< 2,5 m/s² |
< 2,5 m/s² |
Boren in metaal (ah, D) |
4,0 m/s² |
4,1 m/s² |
Onzekerheid (K) |
1,5 m/s² |
1,5 m/s² |
Bediening
Werkvoorbereiding
De veiligheidsinstructies en waarschuwingsaanwijzingen in deze documentatie en op het product in acht nemen.Zijhandgreep monteren en instellen
- Draai aan de greep om de houder (spanband) van de zijhandgreep los te maken.
- Schuif de houder (spanband) van voren over de gereedschapopname tot de daarvoor bestemde groef.
- Positioneer de zijhandgreep in de gewenste stand overeenkomstig de beschikbare vergrendelingen.
- Draai aan de greep om de houder (spanband) van de zijhandgreep te spannen.
Diepte-aanslag monteren en instellen
- Maak de vergrendelschroef los.
- Schuif de diepte-aanslag in de daarvoor voorziene opening.
- Stel de diepte-aanslag op de gewenste boordiepte in.
- De blokkeerbout van de diepte-aanslag vastdraaien.
Snelspanboorkop demonteren
- Plaats de steeksleutel SW 17 op het daarvoor voorziene sleutelvlak op de spil.
- Plaats een steeksleutel SW 19 op de zeskant van de snelspanboorkop.
- Draai met de steeksleutel SW 19 linksom.
- De snelspanboorkop wordt van de spil van het apparaat geschroefd.
- De snelspanboorkop wordt van de spil van het apparaat geschroefd.
Snelspanboorkop monteren
- Schroef de snelspanboorkop met de hand tot de aanslag van de spil van het apparaat.
- Plaats de steeksleutel SW 17 op het daarvoor voorziene sleutelvlak op de spil.
- Plaats een steeksleutel SW 19 op de zeskant van de snelspanboorkop.
- Zet de snelspanboorkop vast met een aanhaalmoment van 120 Nm.
- Zet de snelspanboorkop vast met een aanhaalmoment van 120 Nm.
Demonteer de tandwielhouder
- Steek het zeskantige staal in de tandwielhouder.
- Klem het zeskantige staal met behulp van de boorhouder sleutel.
- Plaats de vorkstekker SW 17 op het daarvoor bestemde sleutelvlak van de apparaatspindel.
- Plaats een geschikte sleutel op het zeskantige staal.
- Draai tegen de wijzers van de klok in met de vorksleutel SW 19.
- De tandwielrandboorhouder wordt losgeschroefd van de apparaatsp
- De tandwielrandboorhouder wordt losgeschroefd van de apparaatsp
Tandkransboorkop monteren
- Plaats het zeskantstaal in de tandkransboorkop.
- Zet het zeskantstaal met behulp van de boorkopsleutel vast.
- Schroef de tandkransboorkop met de hand tot de aanslag van de spil van het apparaat.
- Plaats de steeksleutel SW 17 op het daarvoor voorziene sleutelvlak op de spil.
- Plaats een geschikte sleutel op het zeskantstaal.
- Zet de snelspanboorkop vast met een aanhaalmoment van 120 Nm.
Gereedschap in snelspanboorkop aanbrengen
- Draai de vergrendelingsbus van de snelspanboorkop linksom.
- Draai verder aan de bus tot het gereedschap loskomt.
Gereedschap uit snelspanboorkop verwijderen
- Open de snelspanboorkop tot de schacht van het gereedschap kan worden aangebracht.
- Span het gereedschap door de draaibare bus rechtsom te draaien, tot de snelspanboorkop automatisch vergrendelt.
Gereedschap in tandkransboorkop aanbrengen
- Open de snelspanboorkop tot de schacht van het gereedschap kan worden aangebracht.
- Plaats het gereedschap in de boorkop.
- Sluit de tandkransboorkop, door aan de tandkransring te draaien.
- Steek de boorkopsleutel in één van de drie daarvoor voorziene gaten van de tandkransboorkop.
- Draai de boorkopsleutel rechtsom om het gereedschap vast te zetten.
- Verwijder de boorkopsleutel.
Gereedschap uit tandkransboorkop verwijderen
- Steek de boorkopsleutel in één van de drie daarvoor voorziene gaten van de tandkransboorkop.
- Om de tandkransboorkop te openen, draait u de boorkopsleutel linksom.
- Verwijder het gereedschap.
- Verwijder de boorkopsleutel.
Werkzaamheden
Continue werking in- / uitschakelen
- Druk de regelschakelaar in en houd deze ingedrukt.
- Druk de vergrendelknop in en houd deze ingedrukt.
- Laat de regelschakelaar los.
- Laat de vergrendelknop los.
- Om de continuwerking uit te schakelen, drukt u op de regelschakelaar en laat u deze weer los.
Rechts-/linksloop instellen
- Stel de schakelaar rechtsom/linksom op de gewenste draairichting in.
Boren 1e en 2e versnelling
- Zet de functiekeuzeschakelaar in de stand "Boren eerste versnelling" of "Boren tweede versnelling".
Roeren
- Zet de functiekeuzeschakelaar in de stand "Boren eerste versnelling".
Schroeven
- Stel de schakelaar rechtsom/linksom op de gewenste draairichting in.
- Zet de functiekeuzeschakelaar in de stand "Boren eerste versnelling" of "Boren tweede versnelling".
Verzorging en onderhoud
Verzorging- Vastzittend vuil voorzichtig verwijderen.
- Reinig de ventilatiesleuven, indien aanwezig, voorzichtig met een droge, zachte borstel.
- Reinig het huis alleen met een licht vochtige reinigingsdoek. Gebruik geen siliconenhoudende reinigingsmiddelen, omdat deze de kunststof delen kunnen aantasten.
- Controleer regelmatig alle zichtbare delen op beschadiging en de bedieningselementen op hun correcte werking.
- Bij beschadigingen en/of functiestoringen het product niet gebruiken. Laat het product direct door de Hilti Service repareren.
- Breng na verzorgings- en onderhoudswerkzaamheden alle afschermingen aan en controleer of deze goed werken.
Transport en opslag
Transport- Het product niet met gemonteerd gereedschap vervoeren.
- Let op een correcte bevestiging voor het vervoer.
- Controleer na vervoer altijd alle zichtbare delen op beschadiging en de bedieningselementen op hun correcte werking.
- Sla het product altijd op met de stekker uit het stopcontact.
- Bewaar het product droog en buiten bereik van kinderen en onbevoegde personen.
- Controleer na langere tijd van opslag altijd alle zichtbare delen op beschadiging en de bedieningselementen op hun correcte werking.
Hulp bij storingen
Bij storingen die niet in deze tabellen zijn aangegeven of die niet zelf kunnen worden verholpen, kunt u zich tot onze Hilti service wenden.Foutopsporing
Storing |
Mogelijke oorzaak |
Remedie |
---|---|---|
Apparaat start niet. |
Netstroomtoevoer onderbroken |
|
Netsnoer of stekker defect. |
|
|
Elektronicastoring |
|
|
Apparaat heeft geen volledig vermogen. |
Verlengsnoer heeft een te kleine diameter. |
|
Regelschakelaar niet helemaal ingedrukt. |
|
|
Boren heeft geen effect. |
Apparaat is in linksloop geschakeld. |
|
Boor is stomp of beschadigd. |
|
|
Boor draait niet. |
Boorkop niet vast aangedraaid. |
|
Recycling
Hilti apparaten zijn voor een groot deel vervaardigd uit materialen die kunnen worden gerecycled. Voor recycling is een juiste materiaalscheiding noodzakelijk. In een groot aantal landen neemt Hilti uw oude apparaat voor recycling terug. Vraag hiernaar bij de klantenservice van Hilti of bij uw verkoopadviseur.Fabrieksgarantie
- Neem bij vragen over de garantievoorwaarden contact op met uw lokale Hilti -dealer.
Conformiteitsverklaring
ConformiteitsverklaringAls de uitsluitend verantwoordelijke voor het hier beschreven product verklaart de fabrikant dat het voldoet aan de geldende voorschriften en normen.De technische documentatie is hier te vinden:
Hilti Entwicklungsgesellschaft mbH | Zulassung Geräte | Hiltistraße 6 | 86916 Kaufering, DE
Productinformatie
Boormachine |
UD 16 | UD 30 |
Generatie: |
01 |
Serienummer: |
1‒99999999999 |