AIC 1000 in gebruik voor zware beitelwerkzaamheden
AIC 1000 in gebruik voor zware beitelwerkzaamheden

Bouwstof verwijderen en vermijden

Op bouwplaatsen is stof een constante, vervelende metgezel en een belasting voor de gezondheid. Het probleem is dat stof zich vastzet in de luchtwegen van uw medewerkers, in de machines en op wanden, oppervlakken, deuren en vloer van het werkgebied. Dit stof schaadt mensen en machines en levert daarnaast ook veel werk op om het te verwijderen. Passende apparaten helpen stof op de bouwplaats te voorkomen of de stofontwikkeling te minimaliseren.

De nieuwe Hilti luchtreiniger AIC 1000 en AIC 2000

Zo lost u het bouwstofprobleem op

De nieuwe luchtreinigers AIC 1000 en AIC 2000 verwijderen in gesloten ruimtes fijne stofdeeltjes uit de lucht. Het gemakkelijk te vervoeren apparaat is aan drie zijden voorzien van verwisselbare filters. Naast het verwijderen van bouwstof uit de lucht, kan de luchtreiniger via een zijraam direct in een stofwerende wand worden geïntegreerd of via een slang voor het gericht afzuigen van stof met onderdruk worden gebruikt. Zo is het mogelijk om fijnstof uit een afgescheiden ruimte te verwijderen, bijvoorbeeld bij renovatiewerkzaamheden in huis of andere saneringswerkzaamheden in binnenruimten. Ook bij ombouwwerkzaamheden gedurende het dagelijkse bedrijf in bijv. ziekenhuizen of kantoorgebouwen is de luchtreiniger zeer praktisch, omdat deze kan worden gebruikt om gescheiden werkruimten grondig te reinigen - zonder luide blazers of tijdrovende reiniging.

Voordelen van een bouwluchtreiniger voor professioneel gebruik zijn:

 
 • Gemakkelijk transport dankzij zwenkwielen en uitschuifbare handgreep 
 • Hoog turbinevermogen 
 • Geen extra aansluitingen nodig 
 • Resultaat: bijzonder schone lucht voor de gezondheid van de medewerkers 
 • Voldoet aan de wettelijke stofniveaus
 • Luchtreinigers AIC 1000 en AIC 2000

  De luchtreiniger is verkrijgbaar in de uitvoeringen AIC 1000 en 2000. Deze onderscheiden zich in turbinevermogen (1.400/2.300 m3/uur), gewicht (15/16 kg) en actieradius. De video met een korte gebruiksaanwijzing laat zien hoe u de luchtreiniger gebruikt.

  Luchtreinigers AIC 1000 en AIC 2000

Brede keuze aan stofafzuiging in vier categorieën

Opzetbare stofafzuiging voor boorwerkzaamheden

Met opzetbare stofzuigsystemen kunt u stofvrij boren of beitels gebruiken, omdat het ingebouwde afzuigingssysteem het bouwstof direct opzuigt. Bekijk meer producten en accessoires voor het boren.

Ontdek nu

Stofkappen voor schuurwerkzaamheden en droog- en natstofzuigers

Stofkappen maken een gerichte afzuiging op de schuurmachine mogelijk en zorgen dat het stof in de opvangbak van de stofafzuiger terechtkomt.

Ontdek nu

Luchtreinigers (AIC 1000 en 2000)

Luchtreinigers of air cleaners zijn bijzonder geschikt voor renovaties en bouwwerkzaamheden, omdat deze fijne stofdeeltjes uit de lucht in ruimten verwijderen. U kunt de brede slang gebruiken om selectief stof af te zuigen of aan te sluiten op een scheidingswand voor stof. 

Ontdek nu

Waterbeheersystemen

Waterbeheersystemen zijn ideaal voor zware diamantboor- en doorslijpwerkzaamheden aangezien deze het resulterende boorresidu opnemen en tegelijkertijd zorgen voor koelwater. Wilt u meer weten over andere waterbeheersysteemproducten?

Ontdek nu

Waarom zou ik bouwstof moeten verwijderen?

Het afzuigen van bouwstof is een effectieve en essentiële maatregel om uw veiligheid op het werk en gezondheid te beschermen en om de levensduur en prestaties van uw machines te verhogen. Het verwijderen van stof bij bouwwerkzaamheden heeft aanzienlijke voordelen voor de gezondheid en bedrijfskosten.

Gezondheidsvoordelen van het verwijderen van bouwstof

De stofafzuiging op de bouwplaats staat centraal voor uw gezondheid en veiligheid op het werk. Efficiënte stofoplossingen verminderen het risico op ziekte en kunnen handwerkers beschermen in de volgende sectoren die door de gevaren van fijnstof (kwarts- of houtstof) worden getroffen: 

 • De bouw
 • Vooral in de HVAC-sector 
 • Elektrische industrie 
 • Droogbouw Metaalindustrie 
 • Glasindustrie
 • Aardewerkindustrie 
 • Bouwmaterialenindustrie 
 • Natuursteenindustrie 

Economische voordelen van stofafzuiging op de bouwplaats

Het effectief afzuigen van stofdeeltjes levert ook economische voordelen op: 

 • Langere levensduur van uw machines met 60% en van uw gereedschap met 20% 
 • Minder inspanning voor reiniging en onderhoud van uw machines 
 • Verbeterde prestaties van machines met 20% 
 • Verminderde kans op uitval en reparaties van machines 
 • Tijdsbesparing op het gebied van reparatie en reiniging 
 • Aanzienlijk kortere voorbereidings- en nazorgtijd op de bouwplaats 
 • Subsidies van de BG Bau voor stofafzuiging en andere machines voor arbeidsveiligheid

Hoe kan ik bouwstof vermijden?

Het verwijderen van stofdeeltjes begint met een manier van werken om stof te reduceren zoals de directe bevestiging en natte of vochtige verwerking van materialen. Door de bouwplaats voldoende te ventileren, regelmatig stofdeeltjes af te zuigen en eventueel afval en vuil direct op te ruimen, kan al veel extra stof worden voorkomen. Bovendien wordt door een roulatiesysteem van taken en een beademingsmasker de blootstelling aan stof van medewerkers verminderd.

Minimale stofontwikkeling met het STOP-principe

Het STOP-principe laat zien welke basismogelijkheden er zijn om stof op de bouwplaats te vermijden en de arbeidsveiligheid te verhogen: 

 • Vervanging: Gebruik veilige machines en werkmethoden zodat er zo min mogelijk stof ontstaat. Bekijk hiervoor de boormachines met geïntegreerde stofafzuiging. 
 • Technische maatregelen: Gebruik machines, gereedschappen en technologie die stof in de lucht verminderen. 
 • Organisatorische maatregelen: Ga op zoek naar nieuwe werkmethoden en werkorganisatie in de strijd om bouwstof tegen te gaan. 
 • Persoonlijke beschermingsmaatregelen: Bescherm met name uw luchtwegen op de bouwplaats met persoonlijke beschermingsmiddelen om uw gezondheid langdurig te behouden.

Stofbeheersing met Hilti-knowhow

Met deze negen tips kunt u stof op de bouwplaats vermijden en zorgen voor een veilige werkomgeving, ongeacht het soort werk: 

 1. Gebruik alleen door de fabrikant aanbevolen gereedschap en accessoires 
 2. Volg de instructies van de fabrikant 
 3. Zorg dat de stofzuiger op de juiste manier wordt gebruikt 
 4. Gebruik gereedschap en accessoires, afgestemd op het materiaal 
 5. Vervang of slijp snijapparatuur op tijd 
 6. Zorg voor voldoende ventilatie van de werkplek 
 7. Draag persoonlijke beschermingsmiddelen 
 8. Reinig de werkplek regelmatig 
 9. Zorg dat het stof niet opwaait

Preventieve maatregelen en producten op de bouwplaats

Dankzij geschikte machines, slimme combinaties van machines en uitgebreide knowhow kan stof op de bouwplaats tot op zekere hoogte vooraf worden vermeden. 

 

Het stoplichtsysteem van Hilti

Het stoplichtsysteem laat u in één oogopslag zien met welke machines u welke werkzaamheden stofvrij en gezondheidsvriendelijk kunt uitvoeren en daarmee aan de EU-richtlijnen kunt voldoen. 

 • Het rode stoplicht geeft aan welke oplossing gangbaar is maar niet stofarm 
 • Geel maakt duidelijk welke machine-oplossing het meest geschikt is voor stofvermindering 
 • De groen gemarkeerde machinecombinatie geeft aan welke machines echt stofvrij en gezondheidsvriendelijk zijn om mee te werken en tegelijkertijd voldoen aan de richtlijnen van de EU

Systeemoplossingen in plaats van een enkele machine

Gebruik voor een optimale verwijdering van bouwstof een elektrische machine en een stofafzuiging die samen zijn ontwikkeld en daarom op elkaar afgestemd. De Duitse wettelijke ongevallenverzekering voor de bouwsector heeft in een onderzoek vastgesteld dat een systeemoplossing veel efficiënter stof vermindert dan een combinatie van een mobiele stofzuiger met een hogere stofklasse en een elektrische machine van een andere fabrikant. 

Tot een effectieve systeemoplossing behoren de volgende machines van dezelfde fabrikant: 

 • Elektrische machines/bouwmachines 
 • Stofafzuiging en insteekgereedschap (schijven, boorkronen, boren, etc.) 

Hilti heeft een overzicht van systeemoplossingen gemaakt, zodat u optimaal uitgerust bent