REGISTRERENMakkelijk online bestellen en gepersonaliseerde online servicesMeer informatie

Nagels

Bekijk hier alle losse nagels en nagels op band voor gebruik met accu-, gas- of kruitschietbevestigingsgereedschap

Bekijk hier alle losse nagels en nagels op band voor gebruik met accu-, gas- of kruitschietbevestigingsgereedschap
X-P P8-universele nagels Enkele nagel van ultieme kwaliteit voor bevestiging op beton en andere basismaterialen met kruitschiethamers
X-DNH betonnagels met ring Nagel van koolstofstaal voor gebruik met de DX-Kwik-voorboortechniek en kruitschiethamers op beton (ring van 8 mm)
X-EDS staalnagels Enkelschots nagel voor het bevestigen van metalen elementen op stalen constructies met kruitschiethamers
Directe bevestiging aan het plafond met DX-apparaat en nagels

Hoe kiest u de juiste nagel

Voor geschoten montagetoepassingen van metalstud tot metalen beplating

Er is een grote verscheidenheid aan nagels om uit te kiezen voor geschoten montagetoepassingen. Het is niet altijd gemakkelijk om de verschillen tussen de verschillende soorten nagels te begrijpen en om de juiste nagel te selecteren. Hier bespreken we de belangrijkste zaken om in gedachten te houden en geven we u enkele toepassingsvoorbeelden om u te helpen bij het zoeken.

Toepassing met DX-apparaat en spijkers op beton

Kiezen van nagels: de basis

Overweeg toepassing, basismateriaal en materiaal dat wordt bevestigd

De belangrijkste factoren zijn:

  • Toepassing: Bijvoorbeeld metalstud aan de binnenkant, elektrische bevestiging of permanente bevestiging aan beton.
  • Basismateriaal: Bijvoorbeeld zacht, medium of zwaar beton, metselwerk, hout.
  • Staaldikte van het materiaal dat u bevestigt: Alles van kabelbinders tot metalen platen.

Andere criteria zijn omgevingsfactoren, specifieke keurmerken en het materiaal waarvan de nagel is gemaakt. Met dit in het achterhoofd moet u overwegen welke belasting wordt toegepast, de geslaagde bevestiging (percentage nagels dat stevig vasthoudt) en de prijs.

Tijdelijke bevestiging van hout op beton met DX-apparaat

Nagelkeuze deel 1: toepassingen

Specifieke taakvereisten zijn van cruciaal belang voor de keuze van de nagel

Heeft u oplossingen nodig voor lichte toepassingen zoals het bevestigen van kabels en buizen? Of doet u werk met zware toepassingen zoals het bevestigen van metalen beplating? Wat zijn de belastingsvereisten voor elk bevestigingspunt?

Uw antwoorden op deze vragen kunnen bepalend zijn voor het systeem en de nagels die u gebruikt. Toepassingen voor lichter gebruik kunnen bijvoorbeeld worden uitgevoerd met gas (GX) en accu (BX) - voor zwaarder gebruik kunt u mogelijk alleen machines met kruitsysteem (PAT) gebruiken.

Bevestigingstechnologie voor Hilti-nagels

Kruitschiethamer (DX)

  • Aangedreven door kruitpatronen
  • Meest geschikt voor: toepassingen die hogere energieniveaus vereisen
  • Bevestiging aan hard beton of metalen beplating voor wanden of daken, het bevestigen van houten frames of het installeren van plafondhangers

Accu schiethamer (BX)

  • Aangedreven door Nuron-accu's
  • Meest geschikt voor: lichte toepassingen met de flexibiliteit van gereedschap op accu plaatsen van honderden meters metalstud, het installeren van elektrische bevestigingen of het bevestigen van waterdichte folies aan de fundering

Gasaangedreven schiethamer (GX)

  • Aangedreven door gas
  • Meest geschikt voor: lichte toepassingen met een enkele energiebron. Denk hierbij aan lichte houtbevestigingen
Droogbouwrails bevestigen met een Hilti GX-gereedschap

Nagelkeuze deel 2: basismateriaal

Ken uw basismateriaal om het hoogste percentage geslaagde bevestigingen te hebben

Voor bevestiging aan beton is de sterkte van beton (zacht of hard) essentieel. We hebben hier verschillende nagelklassen. Alle klassen presteren op dezelfde manier in zacht beton, maar naarmate beton harder wordt, merkt u verschil in het type nagels.  Met harder beton presteren premium nagels beter dan goedkopere tegenhangers.

Voor bevestiging aan staal hangt de nagelkeuze af van de staalkwaliteit en dikte. Mogelijk heeft u ook meer dan één soort nagel nodig voor uw project.

Zware directe bevestigingstoepassing op staal

Nagelkeuze deel 3: materiaal dat wordt vastgemaakt

Houd rekening met de dikte van het materiaal en de aanbevolen inplantingsdiepte

Om de juiste nagellengte voor uw toepassing te krijgen, moet u kijken naar de dikte van het materiaal dat wordt bevestigd en de aanbevolen nagelverankering voor uw basismateriaal.

De dikte van het materiaal en de belastingsvereisten kunnen ook bepalend zijn voor de technologie die u kunt gebruiken. Voor verschillende toepassingen hebt u mogelijk opties tegen verschillende prijsniveaus. Meer informatie nodig? Raadpleeg de technische gegevens op specifieke nagelproductpagina's of ons handboek voor geschoten montagetechnologie.

Nagelkeuze: voorbeeldtoepassingen

Metalstud voor binnen

Lichte toepassing (dunne staalplaat op beton of staal). Aanbevolen technologie: BX (accuschiethamer) met nagels op strip voor de meest productieve bevestiging.

Basismateriaal:
Hard beton (meer dan 40 MPa),

Bevestigd materiaal dikte:
Raildikte is 0,9 mm, geen tussenlagen. Omdat we een inplantingsvereiste van 18 mm in beton hebben, selecteren we de 20 mm lange X-P MX.

Concurrerende oplossing:
X-C B3 MX kan ook worden gebruikt met bepaalde concessies wat betreft prestaties.

Buitensrails op beton

Aanbrengen van metalstud op beton.
Aanbevolen technologie: Kruitsysteem (DX) zo hoog als gereedschapsenergie vereist.

Basismateriaal:
Omdat de buitenwand structureel wordt toegepast, is de hoogst mogelijke bevestigingskwaliteit vereist. Best presterende optie is X-U nagel.

Bevestigde materiaaldikte:
Vereist meestal 32 mm of 38 mm (bij bevestiging in seismisch actieve gebieden) inplantingsdiepte: kies X-U 34 of X-U 40 nagels.

Concurrerende oplossing:
Geen alternatief omdat geen concessies kunnen worden gedaan aan de bevestigingskwaliteit.

Bevestiging van permanent hout aan staal

Bevestig 2" x 4" (38 mm x 90 mm) hout aan staal voor framewerk van woningen.
Aanbevolen technologie: Kruitsysteem (DX) omdat dit een middelzware toepassing is.

Basismateriaal:
Koolstofstaal wordt gebruikt in framewerk van behuizingen, dus de enige geschikte nagel uit kruitsysteem hier is X-U.

Bevestigde materiaaldikte:
Met 38 mm hout bevestigd aan staal en aanbevolen inplanting voor kruitsysteemnagels op 12 mm, is de aanbevolen nagellengte 50 mm. Selecteer X-U 52 MX.

Concurrerende oplossing:
Er is geen concurrerende oplossing voor bevestiging aan staal in onze portfolio.

Elektrische bevestigingen

Toepassing:
Lichte toepassing die geen hoge belasting vereist. Aanbevolen technologie: BX (accu schiethamer).

Basismateriaal:
Kabelbevestiging wordt meestal uitgevoerd op plafonds, dus kiezels in de plaat zullen dichter bij het plafondoppervlak liggen. Om splintering te voorkomen en de hoogste bevestigingskwaliteit te garanderen, gebruikt u X-P nagels.

Bevestigde materiaaldikte:
Kunststof en metalen elektrische bevestigingsmiddelen hebben meestal een gat voor het bevestigingselement. Hier moeten we een nagel van 20 mm gebruiken, maar bij een grote afstand, kan dit worden ingekort tot 17 mm. Als er te veel betonsplintering is, raden we aan de nagellengte te vergroten tot X-P 20 of X-P 24, om de bevestigingskwaliteit te verbeteren.

Concurrerende oplossing:
X-C B3 MX kan ook worden gebruikt bij bepaalde concessies wat betreft geslaagde bevestiging.

Tijdelijk hout op beton

Toepassing:
Aanbevolen technologie: Kruitsysteem (DX) als hoge gereedschapsenergie vereist is.

Basismateriaal:
Bevestiging van bekistingsstops en tijdelijke barrières die meestal worden gedaan op vers beton, dus standaard X-C-bevestigingen moeten een goede plaksnelheid bieden.

Bevestigde materiaaldikte:
Om 20 mm hout te bevestigen, moet u zorgen voor minimaal 22 mm inplanting van nagels in beton - dus u moet een nagel hebben die langer is dan 42 mm. X-C 42 is de juiste keuze.

Alternatieve oplossing:
Als beton niet zo vers is en u op zoek bent naar manieren om de geslaagde bevestiging te verbeteren, probeer dan onze premium X-U-nagel.

Metalen dakplaten

Toepassing:
Zorgvuldige selectie van nagels is met name belangrijk voor het bevestigen van metalen platen op het dak van gebouwen op staalbasis. De nagels hebben voldoende belastingscapaciteit nodig om het gewicht van het dak te weerstaan bij wind, sneeuw en andere soorten belastingen. Dit geldt met name voor het membraanontwerp.

Basismateriaal:
De belangrijkste factoren zijn de dikte en de staalkwaliteit van de constructie waaraan we de beplating willen bevestigen. Is het een balk van 6 mm of een I-balk van 12 mm? Als het een balk is, is X-HSN 24 onze best presterende oplossing.

Bevestigde materiaaldikte:
Omdat we X-HSN in één lengte hebben, moeten we ervoor zorgen dat we de maximaal toegestane bevestigde materiaaldikte respecteren.

Concurrerende oplossing:
Voor zo'n kritische toepassing hebt u maximale nagelprestaties nodig: de X-HSN 24.

Alle hierboven vermelde toepassingen en berekeningen zijn uitsluitend bedoeld als richtlijn. De uiteindelijke nagelkeuze is de beslissing van de klant en het is vereist om de handleiding en andere technische gegevens die Hilti tijdens de nagelinstallatie heeft verstrekt, strikt op te volgen.

Waarom Hilti-nagels kiezen voor geschoten montage?

Tot 5 keer sneller

In combinatie met onze machines voor geschoten montage kunnen onze nagels u helpen productiever te zijn dan met traditionele tijdrovende methoden zoals boren en verankeringen, of lassen, klemmen en bouten.

Meerdere toepassingen aanpakken

Onze nagels kunnen worden gebruikt met drie geschoten montagetechnologieën, die de juiste hoeveelheid energie bieden voor de meeste toepassingen, van het bevestigen van metalstud tot framewerk of bekisting, allemaal in één draadloze machine.

Meer veiligheid op de werkplek

Bevestig sneller en veiliger op een breed scala aan oppervlakken, zelfs hard beton of hoogwaardig staal. Door niet te boren worden stof en lawaai op locatie verminderd, en dankzij onze draadloze systemen wordt struikelen over kabels voorkomen.

Nagels voor uw projectbehoeften

Met onze multiline aanpak met kleurcodering kunt u eenvoudig kiezen uit de opties Standaard, Premium of Ultimate, afhankelijk van uw projectbehoeften.

Veelgestelde vragen – Hilti-nagels

Wat is directe bevestiging?

Bevestigingstechnologie is een systeem waarbij een geharde nagel of bout wordt bevestigd in staal, beton of metselwerk met behulp van elektrisch aangedreven gereedschap waarbij de interne plunjer de bevestiging met aandrijfenergie in het basismateriaal drijft.

Veelvoorkomende bevestigingstechnieken zijn boren en verankeren, schroefbevestiging, lassen, klemmen en bouten. Maar voor veel toepassingen waarbij het gaat om bevestiging aan beton en staal, kan het gebruik van nagels als onderdeel van een direct bevestigingssysteem (bestaande uit speciale machines en nagels) u helpen tijd en geld te besparen door de volgende voordelen te bieden:

  • Tot 5 keer snellere installatie, zodat u tijd kunt besparen, middelen kunt vrijmaken en projectdeadlines kunt halen.
  • Potentiële kostenbesparingen door een veiligere installatie tegen arbeidskosten met geteste en goedgekeurde systemen.
  • Geschoten montage is ook vrijwel stofvrij, zorgt voor minder lawaai en minder trillingen, heeft eenvoudigere workflows dankzij minder inspanning, draadloze technologieën, hogere tolerantie van omgevingsomstandigheden en een breed toepassingsbereik.

Waar staan DX, GX en BX voor?

DX, BX en GX verwijzen naar Hilti machines voor geschoten montage.

DX-machines zijn kruitschiethamers. Ze worden aangedreven door kruitpatronen en zijn het meest geschikt voor toepassingen die hogere energieniveaus vereisen. Gebruik ze voor klussen zoals het bevestigen aan zeer hard beton of staal tijdens beplatings- of vloerklussen, het bevestigen van houten frames of het installeren van plafondhangers.

BX-machines werken op accu's. Ze zijn het meest geschikt voor lichtere toepassingen met de flexibiliteit van gereedschap op accu. Gebruik ze voor klussen zoals het plaatsen van honderden meters metalstud, het installeren van elektrische bevestigingen, het bevestigen van bodemplaten aan zeer zwaar beton of vloerklussen op staal.

GX-machines worden aangedreven door gasbussen. Ze zijn het meest geschikt voor lichte toepassingen met één energiebron. Net als bij BX-machines kunt u ze gebruiken voor klussen zoals het plaatsen van honderden meters metalstud, het installeren van elektrische bevestigingen, het bevestigen van bodemplaten aan zeer zwaar beton of vloerklussen op staal.

Waar staan DX, GX en BX voor?

Niet alle projecten hebben dezelfde vereisten of hetzelfde budget. We hebben onze nagels kleurgecodeerd om u te helpen de juiste te vinden op basis van uw prestatie- en prijsvereisten.

  • Grijs vertegenwoordigt standaardoplossingen met Hilti-kwaliteit tegen een voordelige prijs.
  • Zwart is voor Premium-prestaties voor een breed scala aan toepassingen, met hoge productiviteit dankzij Hilti-systeemoplossingen, veelzijdigheid en betrouwbaarheid.
  • Rood staat voor Ultimate-prestaties voor veeleisende toepassingen, met de hoogste algehele productiviteits- en veiligheidsvoordelen, de hoogste betrouwbaarheid onder zware omstandigheden, aangevuld met engineering en softwareondersteuning van wereldklasse.

Welke factoren beïnvloeden de prestaties van spijkers in beton?

Een nagel die zich in beton boort, moet een gat voor de schacht creëren door het beton te pletten en te verdichten. Het moet ook bestand zijn tegen het raken van harde aggregaten in het beton. De resulterende bevestigingswaarde die door de nagel wordt bereikt, is rechtstreeks gekoppeld aan de inplantingsdiepte.

De doorvoering en compactheid, of het vermogen van een nagel om het beton te penetreren en te verdichten, worden sterk beïnvloed door drie nagelontwerpkenmerken: puntvorm (ballistisch, getrapte schacht, lange conische en geknipte schacht), nagelgeometrie (lengte en diameter) en nagelhardheid. Een hardere nagel is gemakkelijker in harder beton te voeren. Als de nagel echter te hard is, kan deze breken in plaats van buigen wanneer deze hard gesteente in het beton raakt.

Wat is het verschil tussen zacht, middelhard en hard?

Het type nagel dat u gebruikt voor bevestiging aan beton kan afhangen van de hardheid van het beton. Bij Hilti onderscheiden we drie betonsoorten:

  • Zacht (S):
    - Lage druksterkte (bijv. 2-5 ksi)
    - Kleine tot middelgrote aggregaten; bijv. zacht kalksteen
    - Voorbeeld: lichtgewicht beton
  • Hard (T):
    - Gemiddelde tot hoge druksterkte (bijv. 5-7 ksi) o
    - Middelgrote aggregaten; bijv. grind
    - Voorbeeld: normaal gewicht beton
  • Zeer sterk (V):
    - Hoge druksterkte (bijv. ≤ 7 ksi)
    - Hoog aandeel grote aggregaten, voornamelijk hard; bijv. kwarts, graniet
    - Voorbeeld: hoogwaardig beton, zeer oud beton

Welke factoren beïnvloeden de prestaties van spijkers in staal?

Voor bevestigingstoepassingen aan staal zoals metalen beplating, kunnen de nagelprestaties op de werkplek worden beïnvloed door factoren zoals:

Kwaliteit en dikte van het staal dat wordt bevestigd basismateriaal (bijv. structuurstaal of balk). Houd er rekening mee dat u mogelijk ook een reeks verschillende soorten nagels nodig hebt voor uw project als u werkt met staal van verschillende diktes. Omdat er grote variaties zijn in de dikte van het basismateriaal, is het essentieel om een testinstallatie ter plaatse uit te voeren. Als u problemen ondervindt, neem dan contact met ons op. Belastingsvereisten inplantingsdiepte.

Waarom dringt mijn nagel te diep door?

Dit betekent meestal dat de nagel die u hebt gekozen te kort is, of dat u te veel vermogen gebruikt. Probeer een langere nagel of de vermogensinstelling te verlagen.

Wat moet ik doen als mijn nagels blijven doorbuigen?

Als uw nagels blijven buigen, kan het zijn dat het oppervlak te hard is.

  • Probeer een kortere nagel, boor voor met DX-Kwik of probeer een getrapte schachtnagel X-U 15.
  • U kunt ook meer vermogen proberen door de cartridge te vervangen.

Kan het gevaarlijk zijn om met spijkers te werken?

Al onze Hilti machines voor geschoten montage zijn uitgerust met deze veiligheidsfuncties om ongevallen op de werkplek te helpen voorkomen:

  • Valbeveiliging - voorkomt dat het gereedschap afvuurt als het valt
  • Trekkerbeveiliging - de cartridge kan niet worden afgevuurd door alleen aan de trekker te trekken
  • Contactdrukbeveiliging - het gereedschap kan alleen worden afgevuurd als het volledig tegen een oppervlak wordt gedrukt
  • Onbedoelde afvuurbeveiliging - voorkomt "afvuren"

Last but not least volgen onze machines het plunjerprincipe, waarbij ervoor wordt gezorgd dat de energie van het drijfgas in de cartridge wordt overgebracht naar een plunjer in plaats van naar de bevestiging, waardoor het risico op doorboringen wordt verminderd.