- Home
- Solutions
- Inspiratie
- Bedrijfsmiddelenbeheer
- Machinepark analyse
Wat kost jouw gereedschap écht?
Krijg binnen 12 weken een complete machinepark analyse
Slechts één derde van de werkdag wordt door vakmensen besteed aan het eigenlijke werk, terwijl de rest van de dag gevuld is met niet-productieve taken zoals administratie bij reparaties, het op- en uitrollen van snoeren en het zoeken naar gereedschap en materiaal. Deze niet-productieve taken worden ook wel grijze kosten genoemd.
Ken jij alle grijze kosten en het productiviteitsverlies van al deze handelingen voor jouw bedrijf? Met de machinepark analyse van Hilti brengen wij jouw grijze kosten in kaart en geven we je praktische tips en handvaten om dit te verminderen.
Waarom een machinepark analyse?
De bouwsector staat voor tal van uitdagingen: van personeelstekorten tot veiligheid en het niet hebben van overzicht. Wist je bijvoorbeeld dat het opsporen van ontbrekende machines tientallen tot wel 100 uur per maand kost?
Het is duidelijk dat er behoefte is aan concrete handvatten om deze uitdagingen aan te pakken. Dat begint al bij het beheer van materieel en het strategisch inrichten van je zogeheten machinepark, ofwel je verzameling gereedschap. Hierin schuilen grijze kosten, die een flinke invloed hebben op de bedrijfsvoering. Optimalisatie hiervan levert veel besparing op.
Daarom zijn we 10 jaar geleden begonnen met machinepark analyses. Onze solution consultant bekijkt met een frisse blik de huidige situatie binnen een bedrijf en analyseert de processen. Doordat we klanten al jarenlang ondersteunen bij het optimaal inrichten van hun machinepark, zijn we ervan overtuigd dat we jou met de analyse waardevol advies kunnen geven.
Deze bedrijven gingen ook voor efficiëntie
Hoe ziet een machinepark analyse eruit?
Aftrap
Voorafgaand aan de analyse staan we samen stil bij de behoeftes en verwachtingen: waar loop je als bedrijf tegenaan en welke uitdagingen zijn er die opgelost moeten worden? We bespreken met elkaar op welke onderwerpen we meer focus leggen, wie de contactpersonen zijn en hoe de planning eruitziet.
Op de bouw
Onze solution consultant gaat tijdens de analyse in gesprek met medewerkers om na te gaan hoe het gereedschap wordt gebruikt, hoe veilig het gereedschap en de werkomstandigheden zijn en hoeveel stilstand er is door niet-productieve taken, zoals het vinden van gereedschap.
Proces inventarisatie
Tijdens de inventarisatie analyseert ons solution consulting team hoe het gereedschapsbeheer vanuit verschillende afdelingen in het bedrijf is geregeld. Is het gereedschap allemaal vastgelegd, of is het niet duidelijk wat er in omloop is?Wat moet men doen als een machine kapot gaat?
Testen
We stellen een optimale proefset van gereedschap beschikbaar voor 1-2 weken. Jouw medewerkers kunnen testen welk gereedschap het fijnste werkt en welk type machine het beste is voor een toepassing. Zo kun je de mening van jouw medewerkers gemakkelijk meenemen in de beslissing die je gaat maken.
Advies
Na 12 weken maken we de balans op. We focussen tijdens de conclusie op de duurzaamheid, productiviteit, veiligheid en medewerkerstevredenheid. We laten je ook zien welke stappen je als bedrijf kunt nemen om jouw gereedschapsbeheer te optimaliseren en hoeveel je hiermee bespaart.
Deze bedrijven gingen je voor en hebben inzicht in hun grijze kosten
Niet wij zelf, maar onze klanten kunnen het beste vertellen hoe ze de machinepark analyse hebben ervaren en welke voordelen ze eruit hebben gehaald.
Eenvoudiger en inzichtelijker gereedschapsbeheer
Installatiebedrijf Modderkolk is continu in beweging en bekijkt regelmatig hoe processen (op een digitale manier) verbeterd kunnen worden. Om het beheer van hun gereedschap te vereenvoudigen en inzichtelijker te maken, hebben ze de hulp ingeschakeld van Hilti.
Bekijk het resultaatVerbeterd gereedschapsbeheer voor Van der Jagt Groep
Voor Van der Jagt Groep is het belangrijk om te weten waar gereedschap is en wat ongebruikt is, zo kunnen ze het makkelijk uitwisselen tussen hun medewerkers. Dit voorkomt onnodige aanschaf van nieuwe machines. Hilti heeft hen mogen helpen bij het oplossen hiervan.
Lees het hele interview (vanaf pagina 20)Volledige ontzorging
Geen zorgen over registratie, keuringen of zoekgeraakte machines
Voorheen had Intersell een grote verscheidenheid aan gereedschap wat problemen opleverde qua keuren, onderhoud en registratie. Er was vaak niet bekend waar machines waren of dit werd bijgehouden op een notitieblok. Door het advies van Hilti zijn deze problemen verholpen. Het materieelbeheersysteem is verbeterd en Intersell weet nu altijd waar machines zijn.
Verminder grijze kosten en productiviteitsverlies
Optimaliseer het gebruik van je gereedschap in 4 stappen
Wil jij jouw gereedschapsbeheer productiever, veiliger, duurzamer en fijner voor jouw medewerkers maken?
Onze whitepaper is een praktische gids, opgedeeld in de vier bovengenoemde thema's, elk met voorbeelden en toepasbare tips waarmee je de bedrijfsvoering in jouw bedrijf kunt beïnvloeden en hopelijk ook direct enkele veranderingen in gang kunt zetten.
Veelgestelde vragen
Wat houdt een machinepark analyse in?
Hoe efficiënt is jouw machinepark afgestemd op je dagelijkse werkzaamheden? Heb je de juiste machines voor jouw behoeften? Onze machinepark analyse geeft een volledig overzicht van jouw situatie. Op basis van individuele eisen/behoeftes maken wij een plan op maat voor de optimalisatie van je machinepark.
Wat analyseren we tijdens een machinepark analyse?
Wij maken een analyse van:
- Jouw machinepark
Analyse van de omvang en een overzicht van de jaarlijkse kosten. Inventariseren van machines, levensduur en gebruiksfrequentie.
- Jouw productiviteit
Identificatie van de belangrijkste toepassingen en definitie van de meest productieve oplossing.
- Jouw kosten
Opsplitsing van processen en kostenposten. Aangepaste oplossing voor jouw eisen.
Wat voor advies krijg ik concreet na een machinepark analyse?
Tijdens de eind presentatie bespreken we eerste de status quo. We laten onder andere zien hoe het gereedschap(sbeheer) en de processen er voorstaan als het gaat om productiviteit, duurzaamheid, veiligheid en medewerkerstevredenheid. Daarnaast krijg je inzicht in de totale kosten van het gereedschapsbeheer, ook de grijze kosten van bijvoorbeeld het tijdsverlies bij reparaties of het zoeken naar gereedschap.
Daarnaast geven we je tips en concrete handvaten hoe je de grijze kosten kunt verminderen, de processen kunt verbeteren en de productiviteit kunt verhogen. Deze adviezen zijn helemaal toegespitst op jouw bedrijf. Je krijgt bijvoorbeeld tips hoe je jouw gereedschap kunt standaardiseren om productiever te kunnen werken of hoe je technologische innovaties kunt inzetten om jouw gereedschap beter te beheren. Wil je een voorproefje van de concrete handvaten en tips die we je geven?
Wat is de duur van een machinepark analyse?
Het traject van een machinepark analyse duurt gemiddeld 12 weken (afhankelijk van de omvang van het bedrijf).
Hoeveel tijd moet ik zelf investeren?
Een machinepark analyse duurt 12 weken en tijdens deze weken hoef je zelf in totaal maximaal twee werkdagen vrij te maken. In deze tijd zit bijvoorbeeld de eerste meeting om de verwachtingen en behoefte te bespreken en de advies presentatie inbegrepen.