Plaatsen van achteraf verlijmde wapening

Op deze manier plaatst uw team op een veilige manier achteraf verlijmde wapening

Veilig geplaatste wapeningsstaven met stofafzuiging

Het aanbrengen van achteraf verlijmde wapening is complex - maar wel erg relevant. Juist daarom is het belangrijk dat uw medewerkers precies weten hoe zij achteraf verlijmde wapening op een veilige manier kunnen plaatsen. Een team met professionele machines is een belangrijke voorwaarde.

Deze 5 tips ondersteunen uw team bij het veilig plaatsen van achteraf verlijmde wapening:

 • Detectie: bepalen van de ligging bestaande wapening
 • Training: dit is relevant voor uw team
 • Veiligheid: de juiste machines om veilig te kunnen werken
 • Stof: stofarm werken
 • Injectiemortel: er zijn verschillende eigenschappen van belang

Hoe eenvoudiger de werkwijze, hoe minder fouten erbij kunnen optreden. Deze nieuwe methode voor het plaatsen van achteraf verlijmde wapening is eenvoudig te leren en bespaart bovendien tot 60% werktijd.

Geïnteresseerd?

1. BEPAAL DE LIGGING VAN DE BESTAANDE WAPENING

Waar plaats ik mijn achteraf verlijmde wapening?

Normaal gesproken heeft de constructeur de juiste plaats al gespecificeerd.

Vooral bij bestaande gebouwen is het echter van belang dat uw team de ligging van de bestaande wapening in de ondergrond kent.

 • Zo kan ervoor worden gezorgd dat een overlappingslas correct wordt geplaatst. 
 • Zodat bestaande wapening niet per ongeluk wordt geraakt. 

Ook in een nieuw gebouw bent u er niet zeker van dat oude wapening niet wordt geraakt. Ontwerpwijzigingen kunnen namelijk tot onaangename verrassingen leiden bij het plaatsen van achteraf verlijmede wapening. 

Detectie voor veilige installatie

Plaatsbepaling van de bestaande wapening

Het bepalen van de ligging van de bestaande wapening door detectie is daarom essentieel. Als dit nog niet door de constructeur is gecontroleerd, kan uw team dit eenvoudig zelf doen met eenvoudige detectieapparatuur.

 

Overigens:

Achteraf verlijmde wapening plaatsen zonder overlappingslas? Dat is nu mogelijk met een nieuwe methode. Ontdek hoe er tijd en stress kan worden bespaard door het gebruiken van deze methode. 

2. TRAIN UW MEDEWERKERS

Misschien heeft uw onderneming slechts soms te maken met het plaatsen van achteraf verlijmde wapening. Of uw team installeert deze regelmatig en op grote schaal. Ongeacht hoe vaak dit gebeurt, zorg ervoor dat uw team op de juiste manier getraind is. 

Des te meer zal het werk eenvoudig en foutloos verlopen, wat voor u een besparing van tijd en geld oplevert. Bovendien zal er ook tot 30 % worden bespaard op materiaal. 

Deze punten zijn belangrijk voor de training

 • De juiste diameter en plaatsingsdiepte
 • De juiste boormethode
 • Reiniging van het boorgat
 • De juiste injectiemortel
 • Juist injecteren

3. ZORG VOOR ARBEIDSVEILIGHEID

Wapeningsverbindingen achteraf aanbrengen vereist zware machines. Zorg ervoor dat uw medewerkers veilig en ergonomisch kunnen werken. U doet uw team en onderneming hiermee een groot plezier. 

BIJ DE UITRUSTING VAN UW MEDEWERKERS MOET U LETTEN OP:

TE 50-AVR lage vibratiewaarden

Zo laag mogelijke trillingswaarden

Bijvoorbeeld door Active Vibration Reduction (AVR) technologie - ter bescherming van de gewrichten en spieren van uw medewerkers.

TE 70-ATC Verdraaibescherming

ATC Technologie

Zo zorgen machines met Active Torque Control (ATC) ervoor dat de machine snel wordt uitgeschakeld bij het verkeerd raken van de ondergrond, zodat de arm van de gebruiker niet wordt verdraaid. Dit gevaar dient niet onderschat te worden, vooral bij werken op hoogte. 

TE 30 balans tussen kracht en gewicht

Balans tussen kracht en gewicht

Controleer hoe krachtig de boormachines voor uw team moeten zijn - welke diameters worden er geboord? Met machines die een goede balans tussen kracht en gewicht bereiken, kunnen uw medewerkers hun werk doen zonder moe te worden.

4. STOFARM WERKEN

Uw team wordt dagelijks blootgesteld aan stof op de bouwplaats. Dit kan ernstige gevolgen hebben - van astma tot longkanker.

Stofbelasting

 

 

Terwijl het heel eenvoudig is om stofarm te werken

 1. Gebruik waar mogelijk stofarme werkmethoden . Daartoe behoren bijv. natte of vochtige bewerking bij boren, snijden en sleuven.
 2. Let er bij de reiniging van de werkplekken op dat er geen stof opwaait door het vegen – gebruik in plaats daarvan bouwstofzuigers.
 3. Controleer, of de prestatieklasse past bij de stofklasse op uw bouwplaats.
 4. Gebruik op elkaar afgestemde systemen van machines en stofafzuiging. Hilti biedt u efficiënte systemen voor stofarm werken.

5. KENT U DE EIGENSCHAPPEN VAN UW INJECTIEMORTEL?

Om echt veilig te kunnen werken, moet uw team deze eigenschappen van de te gebruiken mortel kennen:

De goedkeuringen

Is het product goedgekeurd voor de door uw geplande taak? Heeft de architect precies deze mortel gespecificeerd? Kan de mortel vervangen worden door een 'gelijkwaardige' mortel, en wat houdt dat precies in?

Dit wordt eenvoudig uitgelegd met de HIT-HY 200-R V3: Alleen deze injectiemortel heeft de vele ETA's hoge belastingswaarden dat bijvoorbeeld achteraf verlijmde wapening in de toekomst kan worden geplaatst zonder overlappingslas, rekening houdend met de nieuwe berekeningsmethode TR 069.

De houdbaarheidsdatum

Twee producten in de alledaagse bouw waarvan veel gebruikers niet weten dat deze een houdbaarheidsdatum hebben, zijn doorslijpschijven en mortel. In beide gevallen heeft het gebruik na de houdbaarheidsdatum al snel ernstige gevolgen. Injectiemortels harden niet meer volledig uit en kunnen de gehele structuur van een gebouw in gevaar brengen.

Daarom: Controleer voor elk gebruik de houdbaarheidsdatum van uw mortel.

De opslagvereisten

Ook de opslag van de injectiemortel heeft een grote invloed op de uithardingseigenschappen. Dit kan per mortel verschillen. In de regel is echter een opslagtemperatuur van +5 °C tot +25 °C mogelijk. U moet er ook voor zorgen dat de luchtvochtigheid laag is.

Idealiter is de opslaglocatie daarom koel en droog. Denk ook aan de temperaturen die achter het windscherm van uw bouwplaatsvoertuig kunnen ontstaan!

De invloed van temperatuur

Injectiemortels zijn zeer betrouwbaar - wanneer u de exacte uithardings- en verwerkingstijden kent. En deze kunnen tijdens het gebruik afhankelijk van de oppervlaktetemperatuur veranderen. Veel ankers hebben een verwerkingstemperatuur van -40 °C tot +120 °C - de tijden voor verwerking en uitharding liggen dan ver uit elkaar. Een voorbeeld: terwijl een ondergrondtemperatuur van +20 °C tot +30 °C voor de HIT-HY 200-R V3 een verwerkingstijd van 9 minuten en een uithardingstijd van een uur vereist, wordt bij -10 °C de verwerkingstijd drie uur en de uithardingstijd 20 uur.

In principe geldt dat: hoe kouder het is, hoe langer de verwerkingstijd en hoe langer het duurt voordat de mortel volledig is uitgehard.

Overigens:

Deze nieuwe methode om achteraf verlijmde wapening aan te brengen met de HIT-HY 200-R V3 bespaart u tijd en moeite!