De 5 meest gemaakte fouten bij het achteraf aanbrengen van wapeningen

Het achteraf aanbrengen van wapening is complex. Op deze 5 fouten moet u letten

Toepassing betonstaal

De traditionele methode voor het achteraf aanbrengen van wapeningsverbindingen heeft haar valkuilen. Zeker onder tijdsdruk, waar de meeste fouten uit voortkomen. De gevolgen hiervan kunnen veel impact hebben, omdat wapeningsverbindingen meestal belangrijk zijn voor de statica. En als er iets gebeurt, is de uitvoerende onderneming aansprakelijk. 

Zorg daarom dat u deze 5 fouten vermijdt:

  • Achteraf aangebrachte wapening zonder overlapvoeg
  • De verkeerde injectiemortel
  • Onvoldoende reiniging van boorgaten
  • Verkeerd opvullen
  • Verkeerde grootte van boorgaten

Maak kennis met een nieuwe methode voor het achteraf aanbrengen van wapeningsverbindingen. Deze vermindert het risico op fouten aanzienlijk:

1. Achteraf aangebrachte wapeningen zonder overlapvoeg

(Tot nu toe) de grootste fout

Bij de traditionele methode voor wapeningsverbindingen achteraf moet zonder uitzondering elke volgende wapeningsverbinding - muur tot muur, muur tot vloer, muur tot plafond - worden uitgevoerd met een overlapvoeg: als belastingen niet zoals gepland op de bestaande constructie kunnen worden overgedragen, kan de volledige statica van het gebouw in gevaar komen. Zelfs instorten van het gebouw tijdens de exploitatie kan niet worden uitgesloten - en de aansprakelijkheid ligt dan bij de persoon die het werk uitvoert. 

Maar het niet gebruiken van de overlap vertegenwoordigt zo'n enorm veiligheidsrisico dat het niet kan worden overschat: als belastingen niet zoals gepland op de bestaande constructie kunnen worden overgedragen, kan de volledige statica van het gebouw in gevaar komen. Zelfs instorten van het gebouw tijdens de exploitatie kan niet worden uitgesloten - en de aansprakelijkheid ligt dan bij de persoon die het werk uitvoert.

2. De verkeerde injectiemortel

“De kleur van de tube is het enige verschil” is een zin die waarschijnlijk al op veel bouwplaatsen voorbij is gekomen als het gaat om injectiemortel.

Injectie mortel

De markt voor injectiemortel is gewoon te groot en verwarrend

Door tijdsdruk wordt het vaak een uitdaging om de juiste mortel voor een toepassing te selecteren - en het is niet ongebruikelijk dat gespecificeerde producten worden vervangen door andere, ogenschijnlijk gelijkwaardige producten. Als dan de verkeerde mortel wordt gekozen, bijvoorbeeld een mortel zonder goedkeuring voor wapening achteraf, kan dit de veiligheid van het gebouw in gevaar brengen. Als hiermee bijvoorbeeld een balkon achteraf wordt aangebracht, kan dit instorten.

In dit gratis e-book leest u waarom u bij een nieuwe methode voor wapening achteraf niet meer de verkeerde mortel tegenkomt:

3. Reiniging van boorgaten

Reiniging van boorgaten

Het boorgat is niet (voldoende) schoongemaakt voor de mortel

Het proces van chemisch verankeren is in principe duidelijk: boren, reinigen, opvullen, ankerstangen of wapening zetten. Maar vooral de stap "reinigen" wordt vaak onderschat of in de gauwigheid vergeten. Het is niet ongebruikelijk dat de gebruiker één keer hard in het boorgat blaast, en dan gaat het werk door.

De boorgatreiniging is echter essentieel voor een veilige lastoverdracht van het wapeningsijzer.

Stof dat in het boorgat achterblijft, verhindert namelijk dat de injectiemortel zich aan de boorgatwanden hecht. Hierdoor worden de lasten niet goed overgedragen op de constructie. De verbinding is dan mogelijk niet stabiel, omdat de opname van lasten tot 80% kan afnemen.

4. Opvullen van het boorgat zonder opvulslangen en injecteringspluggen

Waarom zijn deze accessoires zo belangrijk voor het opvullen van het boorgat?

Heel eenvoudig: bij een verkeerde vulling kunnen bij het vullen van de mortel luchtbellen ontstaan. Deze verminderen het draagvermogen van de mortel en daarmee de lastoverdracht naar de bestaande constructie.

Maar hoe helpen vulslangen en injectiepluggen precies om deze luchtbellen te voorkomen? De injectieplug zorgt ervoor dat de bodem van het boorgat schoon en zonder luchtinsluitingen wordt gevuld, zoals bijvoorbeeld kan gebeuren bij het gebruik van een mixer zonder injectieplug en slang.

Met een goede accuspuit elimineert u dit risico en vult u de mortel met minimale vermoeidheid en bijzonder nauwkeurig.

 

5. Verkeerde diepte of diameter van het boorgat

Boren met holle boor

De diepte van het boorgat is bepalend voor de veilige bevestiging van de achteraf aangebrachte wapening. Een te kort boorgat kan de gespecificeerde belastingen niet aan omdat de inbeddingsdiepte te klein is.

Als het boorgat te diep is of een te grote diameter heeft, is de berekende hoeveelheid mortel niet meer correct en neemt het risico op luchtbellen toe.
Als dan de hoeveelheid mortel opnieuw wordt berekend voor het te grote gat, kost dat tijd en de extra mortel meer geld. Tegelijkertijd neemt het risico van boren in de bestaande wapening toe.

Een nieuwe methode verkleint de kans op fouten

 

Aandacht voor foutoorzaken is goed en wel. Maar wat als een nieuwe methode voor het achteraf aanbrengen van wapeningsverbindingen het risico op fouten in de toepassing überhaupt zou verminderen?

Maak nu kennis met deze methode:

Of laat u over de nieuwe methode adviseren door onze experts:

Van demo's en trainingen tot methodeanalyse - vind nu uw aanbod voor de nieuwe methode voor het achteraf aanbrengen van wapeningsverbindingen. Maak er nu kennis mee en kies voor een gratis adviesgesprek.